fbpx
vihar, villamlás, időjárás

Ez okozta a vihart az Index és az Országos Meteorológiai Szolgálat kapcsolatában

Megkeresésünkre részletesebben is kifejtette az OMSZ, mi a gond. A probléma a válasz alapján túlmutat az Indexen.

Mint arról a Media1 már beszámolt, elhatárolódott hétfőn az Index a „Jönnek a mínuszok, a héten már havazhat is”  című írása alatti kommentben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a hírportál címadási gyakorlatától. Azt írták nyilvánosan: „Számtalanszor írtunk már a tisztelt szerkesztőségnek, hogy ez egyáltalán nem jó dolog, amit művelnek.” Azt is hozzátették, hogy ezzel a címadással megsértik az OMSZ tartalmainak felhasználására vonatkozó szabályokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kommentje az Index.hu Facebook-posztja alatt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kommentje az Index.hu Facebook-posztja alatt. Fotó: Index.hu / Facebook

Közel sem az Index az egyedüli

A Media1 azonnal megkereste az Indexet, de (az azóta egy másik ügy miatt távozó) Várbíró Péter lapigazgató (még a távozása előtt) azt mondta, nem kívánnak nyilatkozni. Írtunk az Országos Meteorológiai Szolgálatnak is, ők viszont levélben fejtették ki, mi a gondjuk pontosan. Szavaikból kiderült, hogy nem csak az Index.hu-val vannak hasonló konfliktusaik.

„Elsőként az szeretnénk leszögezni, hogy nem az Index ellen irányul a »kritikánk«, állásfoglalásunk, hanem az összes olyan médiumnak szól, akik a kattintásvadász, clickbait címadásokkal próbálnak több elérést szerezni a meteorológia, időjárás témakörében”

– szögezik le a a levél elején.

„Szinte minden nap olvashatunk híreket a közösségi médiában az időjárásról, és sajnos nagyon gyakran teljes mértékben ki van forgatva a hivatalos OMSZ-os prognózis, ami a met.hu oldalon található”

– írták.

Példákat is említettek: amikor érkezik egy hidegfront, és lehűlés várható, elmondásuk szerint rendszeresen „Brutális hidegfront érkezik”, „Hihetetlen milyen borzalmas, zord idő közelít”, vagyis a „valóságtól elrugaszkodott” címek jelennek meg tartalmak, ami mögé be van rakva vagy össze van ollózva az OMSZ hivatalos prognózisa, rájuk mutató hivatkozással „amiben természetesen semmi drasztikus dolog nincs leírva”.

Veszélyben a hitelesség

Hozzátették, hogy ezt azért tartják bosszantónak, mert:

„így a tartalomfogyasztók minket, szakembereket tesznek felelőssé, hogy »nem jött be az újabb brutális lehűlés«, holott a hivatalos prognózisban, illetve a közösségi csatornáinkon teljesen mást kommunikálunk. Lényegében passzív elszenvedői vagyunk a »brutálisra« sikerült címeknek”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja. Forrás: met.hu

Hiába figyelnek, nem tudnak minden lapnak egyesével rászólni

Válaszukban az OMSZ munkatársai kifejtették azt is, hogy a jelenség már több éve nagymértékben rombolja a szakmájukba vetett hitet, és „jelentősen ront a meteorológusok megítélésén”. Az utóbbi időben – leterheltségük függvényében – át szokták böngészni a híreket, és ha kifogásolható dolgot látnak, igyekeznek reagálni rá, „általában humoros megjegyzésekkel”.

„Sajnos rengeteg kisebb-nagyobb portál alkalmazza a kattintásvadász címeket, természetesen nálunk is van egy vonal, amelyet már nem tudunk és nem is akarunk monitorozni (pl.: a bulvárral nem tudunk mit kezdeni), de ha egy vezető hírportál ad olyan címet, azért nekik igyekszünk jelezni (általában az online közösségi tereken)”.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy bár külön kollégájuk foglalkozik a közösségi médiás feladatokkal és az internetes sajtó kiszolgálásával, „nagyon ritka az a helyzet, amikor kikérik a szakemberek véleményét az időjárás, meteorológiai, időjárás-előrejelzés témakörében”.

Kormányrendeletet is szabályozza az időjárási információk átvételét

Az OMSZ szerint az ide kattintva elérhető szerzői jogi szabályzata világosan fogalmaz a „Médiatájékoztatás” alpontban. Hozzátették, véleményük szerint „a legtöbb esetben túlzó címadásokkal jelentősen torzul a tartalom”. Felhívták a figyelmet a nemrégiben megjelent, a meteorológiai tevékenységet szabályozó kormányrendeletre is, amely szintén kitér erre a területre.

„Természetesen nem az a célunk, hogy beleszóljunk az egyes médiumok működésébe, illetve megmondjuk, hogy mit szabad és mit nem, csupán azt szeretnénk, hogy a kölcsönös korrektség nevében ne járassák le a szakmánkat, intézményünket. Továbbá rendkívül fontosnak tartjuk, hogy hitelesen tájékoztassák a nagyközönséget, amihez elengedhetetlen a korrekt címadás is. Kapunk hideget, meleget, tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindig pontosak az előrejelzések, de a hatásvadász címadás miatt, akkor is jön a negatív kritika felénk, ha teljesen rendben volt a hivatalos előrejelzés”

– zárta a Media1-nek küldött válaszlevelét az Országos Meteorológiai Szolgálat.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások