fbpx
adathalászat, phishing

20 iparági szereplő közösen írt levelet az igazságügyi miniszternek, a belügyminiszternek és az innovációs miniszternek az adathalászat elleni rendőrségi fellépés hiánya miatt

A levélírók azt próbálják elérni, hogy a rendőrség ne söpörje le az asztalról azokat a feljelentéseket, amelyek azért érkeznek, mert internetes csalók egy-egy weboldal tartalmát lemásolva, az érintetteket megtévesztve próbálnak meg adatokat, például bankkártyaszámokat ellopni vásárlóktól, nem kevés esetben sikerrel. A Media1 Podcast interjúja Palocsay Gézával, a kezdeményezés elindítójával.

A Media1 podcast- és rádióműsorának vendége volt Palocsay Géza, a Jófogást és a Használtautó.hu-t működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője, akivel néhány nappal korábbi cikkünk témájáról beszélgettünk, nevezetesen, hogy a rendőrség több alkalommal is megadta a nyomozást adathalászat (phishing) ügyek kapcsán.

A phishing lényege, hogy az eredeti oldalakhoz hasonló tartalommal hoznak létre csalók klónozott, azaz az eredetihez hasonló külsejű oldalakat, és ezen keresztül próbálnak meg bankkártya- és egyéb adatokhoz hozzájutni csalók. A felhasználók például azt hiszik, hogy a villanyszámlájukat fizetik be, miközben adataik illetéktelen kezekbe kerülnek, ugyanis nem az áramszolgáltató oldalán nyitják meg, hanem egy ahhoz megtévesztésig hasonló oldalt.

Idén is már számos oldalt támadtak ezzel a módszerrel a csalók, a magyar rendőrség viszont több esetben megtagadta a nyomozást, mondván ez szerinte nem bűncselekmény. Eközben viszont a jelenség egyre komolyabb károkat okoz a felhasználóknak és az iparág szereplőinek egyaránt, illetve alkalmas az e-kereskedelem, az online vásárlás iránti bizalom aláásására. Emiatt az iparág szereplői összefogtak, közös ajánlást készítettek és az illetékes minisztériumokhoz fordultak.

Az ajánlást tartalmazó és konzultációt kérő levelet a minap kézbesítették a Belügyminisztériumba és az Igazságügyi Minisztériumba, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumba.

Az iparági kezdeményezés aláírói az Adevinta (Jófogás, Használtautó.hu) mellett:

Extreme Digital-eMAG Kft.
Alza.hu Kft.
– Delivery Hero Hungary Kft. (Foodpanda)
DHL Express Magyarország Kft.
Praktiker Kft.
GLS General Logistics Systems Hungary Kft.
Szallas.hu Zrt.
WEBSHIPPY Magyarország Kft.
ALVEOLA Kft.
Pepita.hu Zrt.
– Weco-Travel Kft. – Repjegy.hu
– Media1 Online Tartalom Kft.
Agroinform Média Kft.
DIMSZ
Growww Digital Kft.
GKI Digital Kft.
kallaidesign.com
Euronics (Vöröskő Kft.)
Árukereső.hu (Online Comparison Shopping Kft.)

A Media1 Podcast, benne a Palocsay Gézával készült, a témával kapcsolatos teljes beszélgetés az alábbi lejátszóval hallgatható meg.

Elérhető a Media1 podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 napi hírlevelére is!

A Media1.hu podcastja már mintegy 10 rádióban is hallható! Hallható a Székesfehérvár FM 88,9 MHz-en az Alpha Rádióban; az Orosháza FM 90,2 MHz-en a Mega Rádióban, a Gyula FM 90,5 MHz-en a Gyula Rádióban, a Békéscsaba FM 88,9 MHz-en a Csaba Rádióban, a Békéscsaba FM 98,4 MHz-en a Mega Rádióban; a Budapest FM 92,9 MHz-en a Spirit FM-en és Gyöngyösön a Maxirádióban az FM 92,4-en, továbbá a Hobby Rádióban és a jelenleg csak neten elérhető Pannónia Rádióban is adásba kerül.

További, több évnyi podcast epizód található a vipcast.hu-n!

Borító: stock / depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások