fbpx
Facebook

Súlyos bírságot kapott a Facebook a brit versenyhatóságtól

50 millió fontot meghaladó büntetést kaptak, mert a hatóság szerint megszegték az Egyesült Királyság versenyjogi hatóságának (CMA) egyik utasítását a Giphy felvásárlásának vizsgálatakor. A Facebook anyavállalata egyébként sajtóhírek szerint névváltásra készül, és 10 ezer embert vesz fel.

A The Guardian beszámolója szerint lezárult a vizsgálat, amit a CMA még 2021 korábbi szakaszában indított a Facebook által tervezett 400 millió dolláros felvásárlás kapcsán. A hatóság azt állítja, a közösségi óriás „szándékosan” nem volt hajlandó olyan adatokat szolgáltatni, amelyek azt bizonyították volna, hogy eleget tettek az első végrehajtási határozatnak – ez azt jelenti, hogy a vállalatnak mindenképpen le kellett állítania a felvásárolt vállalkozás minden további integrációját, és a CMA vizsgálatának befejezéséig hagynia kellett volna a Giphy-t versenyezni.

„Ennek figyelmeztetésül kell szolgálnia minden olyan cég számára, amely azt gondolja, hogy a törvény felett áll. Figyelmeztettük a Facebookot, hogy a fontos információk eljuttatásának megtagadása irányunkba a rendelkezés megsértését jelenti, de a Facebook még azután is figyelmen kívül hagyta jogi kötelezettségeit, hogy két külön bíróságon is elvesztette fellebbezését”

– mondta Joel Bamford, a CMA fúziós igazgatója.

A hatóság hozzátette: ez volt az első alkalom, hogy egy vállalat tudatosan megtagadta az első végrehajtási határozat keretében történő információszolgáltatást. Úgy gondolják, hogy a Facebook szándékosan nem teljesítette az előírásokat.

Nem először kerül összetűzésbe a brit versenyfelügyelettel a közösségi oldal: mint arról beszámoltunk, ez év augusztusában, szintén a Giphy kapcsán derült ki, hogy a Facebook megválni kényszerülhet attól, mivel a hatóság szerint az animgifes cég „felvásárlása sérti, valamint korlátozza a közösségi platformok közötti versenyt”.

Mozgalmas napok: névváltás, jelentős bővülés

A Facebook egyébként továbbra is mozgalmas időket él. A napokban írta meg a The Verge, hogy a közösségi óriás anyacége, a Facebook Inc. nevet válthat, és az Instagramot, WhatsAppot és Oculust is magába foglaló vállalat új neve Horizon lehet – így a Facebook maga a továbbiakban egy szolgáltatás lehet cégen belül.

Egyébként néhány napja egy virtuális, „metaverzum” nevű projekthez 10.000 ember felvételét jelentették be Európában.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások