fbpx
Koltay András, az NMHH Médiatanács leendő elnöke, a Médiatanács volt tagja, Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és Karas Monika, a Médiatanács és az NMHH leköszönő elnöke szalagot vág át

Bojkottot jelentett be az ellenzék, amiért Karas Monika lemondása után a Fidesz újabb 9 évre bebetonozná magát a Médiatanácsba

A Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd politikusai közös közleményükben felháborítónak nevezik a Fidesz eljárását, kiegyensúlyozott médiaviszonyokat és tiszta választást követelnek, valamint bejelentik, hogy nem vesznek részt a továbbiakban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság munkájában.

Kiegyensúlyozott médiaviszonyokat és tiszta választást követel közös, a Media1-hez is eljuttatott hétfő délelőtti közleményében Brenner Koloman (Jobbik), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki alelnöke, Gurmai Zita (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP) és Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).

A közleményt azért adták ki, mivel úgy vélik, Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és egyben az NMHH Médiatanács elnökének a múlt heti lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés.

Emlékeztetnek közleményükben arra, hogy Karas kinevezése 2022 szeptemberben, azaz csak a jövő tavaszi országgyűlési választás után járt volna le. Az ellenzéki politikusok szerint egyértelmű, hogy Karas lemondásának egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az utódját.

„A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjaiként ezúton is tiltakozunk és felháborító lépésnek tartjuk mindezt, amely érdemben és negatívan befolyásolja a jövő áprilisi parlamenti választásokat, hiszen a hazai torz médiaviszonyokat minden mérvadó hazai és nemzetközi elemzés is a valóban fair választásokat megakadályozó tényezőként azonosították, ezt egyébként az EBESZ nemzetközi megfigyelői már a 2018-as parlamenti választások esetében is megállapították, s azóta a helyzet tovább romlott.”

Emlékeztettek arra is, hogy 2019 decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete.

„Annak ellenére volt ez a folyamat végeredménye, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt ugyan delegálni, de még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotnunk, hogy ha csak egyetlen személyt jelölhet az ellenzék, akkor ezt a személyt is tudjuk közösen előterjeszteni. Néhány hete pedig a Fidesz továbbra sem volt hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani miután a sajnálatos módon elhunyt Hankiss Ágnes helyére kell új tagot választania a Médiatanácsba az Országgyűlésnek” – tették hozzá.

Az ellenzék közleménye ezután azzal zárul, hogy mivel láthatóan „az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba”, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési és megválasztási folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak.

Várt lemondás

Múlt héten pénteken derült ki, hogy Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke három nappal azután, hogy a keddi Internet Hungary konferencia nyitóelőadójaként még méltatta saját és hatósága tevékenységét, beadta a lemondását Áder János köztársasági elnöknél. Kiderült az is, hogy Karas, akinek nevéhez több visszaélésgyanús rádiós pályázat, NAIH-elmarasztalások és több rádió frekvenciájának elnémítása (Class FM, Music FM, Civil Rádió, Klubrádió) is fűződik, az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja karrierjét ezután. Karas utódjaként Koltay Andrást, az NMHH Médiatanácsának volt, 2019-ben leköszönt tagját emlegetik, aki egyébként jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora.

Karas lemondására a médiapiac számított már. Éppen egy évvel ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy Karas várhatóan idő előtt távozik majd az NMHH éléről, még a választások előtt beadja a lemondását, hogy így további kilenc évre gyakorolhasson jelentős befolyást egy Fidesz által megválasztott személy a médiapiacra.

További hírek érhetők el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon és iratkozzon fel napi hírlevelünkre is!

Borítóképünkön Koltay és Karas közösen vág át egy szalagot szeptember 22-én egy katonai labor avatásán. Fotó: NMHH

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások