fbpx
Ceremony for the naming of the press room Daphne CARUANA GALIZIA - A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem ceremóniája.

A felrobbantott máltai oknyomozó újságíróról nevezte el új médiadíját az Európai Parlament

Az Európai Parlament útjára indítja a Caruana Galizia újságírói díjat.  
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az Európai Parlament csütörtökön bejelentette, hogy útjára indítja a Caruana Galizia újságírói díjat. A máltai oknyomozó újságíró halálának harmadik évfordulóján induló díj az Európai Unió elveit és értékeit tükröző újságírói munkát ismeri el.

A díj célja, hogy elismerje az Európai Unió alapjogi chartájában rögzített elveket és értékeket és tükröző újságírói munkát. A Parlament szerint a sajtószabadság, és különösen a munkájukat végző oknyomozó újságírók védelme a demokratikus társadalmak alapvető érdeke.

Bár a díjat a Parlament kezdeményezésére és támogatásával hozták létre, azt a tájékoztatás szerint egy független uniós médiapartner kezeli majd annak érdekében, hogy a díj és az újságírók függetlensége garantált legyen.

A Parlament hamarosan kiválasztja a díj odaítélésének részletes feltételeit megállapító, és a zsűri tagjait kijelölő független szervezetet. A szervezet kiválasztáshoz szükséges pályázatot 2020 vége előtt kiírják.

Az első jelölési felhívás a Sajtószabadság Világnapján, 2021. május 3-án várható. Az ünnepélyes díjátadásra minden évben Daphne Caruana Galizia halálának évfordulója környékén kerül majd sor.

Daphne Caruana Galizia máltai korrupcióellenes oknyomozó újságírót és bloggert 2017. október 16-án az autójába rejtett pokolgéppel ölték meg. A máltai kormányzati korrupció feltárása, pénzmosási ügyek felderítése és a szervezett bűnözés állt oknyomozói munkája fókuszában.

Az oknyomozó újságíró halála megrendítette az európai közvéleményt. Daphne Caruana Galizia az elmúlt években szimbólumává vált annak, hogy már az Európai Unió egyes országaiban sem teljesül a sajtószabadság.

A díjat október 16-án, pénteken 12:30 és 13:00 között az EP Facebook oldalán a Parlament finn alelnöke, Heidi Hautala (Zöldek) és David Casa máltai néppárti képviselő mutatja be. Az online eseményen Máltáról bejelentkezve a meggyilkolt újságírónő fia, Andrew Caruana Galizia is részt vesz.

Borító:  A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem ceremóniája. Fotó: Európai Parlament sajtószoba
Szóljon hozzá!