fbpx
A legjótékonyabb magyarok 2021

A legjótékonyabb magyarok 2021 címmel adott ki kiadványt az Indamedia lapja, a Napi.hu

Az új kiadványban egyszerre szerepelnek pozitív szövegkörnyezetben olyan adományozók mint például Mészáros Lőrinc, Szijj László, Gattyán György, Varga Zoltán vagy Holló Gábor.

A legjótékonyabb magyarok 2021 című kiadvány elkészítését megelőzően mintegy 200 magyar üzletembert, vállalkozót, közéleti személyiséget keresett meg az Indamediához tartozó Napi.hu szerkesztősége, hogy nyilatkozzanak arról, milyen jótékony célokat és milyen eszközökkel támogatnak, valamint mutassák be saját motivációikat. A téma érzékenységére hivatkozva ugyan sokan nem akartak nyilvánosság előtt beszélni jótékony tevékenységeikről, de többen így is igent mondtak, hogy a magánadományaikról való beszámolóval másokat is bátorítsanak a civilek és a jó célok támogatására. (Valamint feltehetőleg azért is, mert így a személyükről kialakult imidzsen is javítani tudnak.)

A 100 oldalas kiadványban, összesen 17 hazai üzletember adományázásáról találtunk részletesebb írást.

Mivel nincsenek állami vagy egyéb transzparens adatbázisok, a kiadványban ellenőrzött önbevallásos összesítés szerepel az adakozókról.

A kiadvány cikket közöl a legnagyobb adományozóként szereplő Mészáros Lőrincről, akiről kiderül, hogyan költött el mintegy 5,1 milliárd forintot adományozásra az elmúlt négy és fél évben, de miután hosszan felsorolják, kiken és hogyan segített, olyan információkról is olvashatunk, hogy 25 ezer alkalmazottjával mostanra ő az ország legnagyobb nem állami foglalkoztatója.

Az érintettekről negatívumot itt nem kap az olvasó: aki arra vágyik, hogy most kerüljön képbe például Mészáros vagyonszerzésének módszereiről a közbeszerzésekről vagy épp a miniszterelnökhöz fűződő viszonyáról olvasson, az nem ebből a kiadványból fog képbe kerülni, de vélhetően nem is ez volt a szerkesztőség célja, hiszen A legjótékonyabb magyarok 2021-et kiadó, az Indamediához tartozó Napi.hu szerkesztői úgy tájékoztatták a Media1.hu-t, hogy céljuk az volt, hogy jó példákon és a legakadozóbb üzletemberek személyes vallomásain keresztül népszerűsítsék a magánadományozást Magyarországon.

A lapban Mészároson kívül írnak Gattyán Györgyről, Szijj Lászlóról és több más emberről, akik között egyébként néhány médiatulajdonos is felbukkan, például Holló Gábor, a Hírkereső.hu tulajdonosa vagy épp Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa, akinek kapcsán írnak arról az új, 100 milliós tőkével létrehozott alapítványról is, amelyről nemrég a Media1 számolt be elsőként, és amely a Central dolgozóit és hozzátartozóit segíti.

A kiadvány nem egy hagyományos toplista, tehát például nem beszámozva, ahogy a top100 milliárdosok listák esetében megszokhattuk, hanem ABC-sorrendben mutatja be az adományozókat. Erről Domokos László és Szabó Dániel, a kiadvány két szerkesztője azt mondta:

„Semmiképpen sem akartuk, hogy a magyarországi magánadakozók összemérésével a lóverseny szintjére degradáljuk a jótékonyságot. A kiadvány célja nem az egyes emberek összemérése, hanem az adományozás népszerűsítése. Bár sokan mondtak nemet a felkeresésünkre különböző okokra hivatkozva, bízunk abban, hogy a nyilatkozók vallomásai még több embert bírnak a jótékony célok támogatására.”

A kiadvány egyéb, az adományozáshoz kapcsolódó fontos témákról is ír: például hogy a magyar lakosság csaknem fele a személyi jövedelemadója (szja) felajánlható 1+1 százalékáról sem rendelkezik, de olyan problémákat is feszegetnek, hogy míg az állam a vállalatokat támogatja az adakozásban a társasági adókedvezmények (tao) révén, addig a magánadományozás akár illetékköteles is lehet. Bemutatják azt is, milyen nemzetközi példák vannak arra, hogy az állam ösztönözze a társadalmat a segítésre, jótékonykodásra, valamint hogy ezeknek milyen visszásságai lehetnek. Összefoglalták azt is, hogy a világ leggazdagabb magyar származású milliárdosai – Soros György, Charles Simonyi, Thomas Peterffy és Steven F. Udvar-Házy – vagyonuk mekkora részét szánták jó ügyek, civilek támogatására.

A legjótékonyabb magyarokban szót kaptak azok a szervezetek is, amelyek csak úgy tudják elvégezni a munkájukat, ha a társadalom támogatja őket: a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A kiadvány országos terjesztésben érhető el 1290 forintért a nagyobb újságárusoknál, benzinkutakon, a Libri üzleteiben, valamint a weben keresztül is megrendelhető.

További hírek érhetők el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre és Twitter-csatornánkra! Elérheti tartalmainkat RSS segítségével is.

Borítókép: A legjótékonyabb magyarok 2021
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások