fbpx
A Lőke András Gmail-fiókjában megjelent, támadásra figyelmeztető üzenet.

Államilag támogatott hackertámadásra figyelmezteti az Átlátszó főszerkesztőjét a Google

Bodoky Tamás, az oknyomozó portál főszerkesztője mellett a Transparency-díjakat odaítélő zsűri elnöke és az Ittlakunk felelős szerkesztője is kapott figyelmeztetést arról, hogy kormányzati hackertámadás célpontjává válhatott.

A weboldalaikat érő, rendszeres túlterheléses támadások és a Pegasus-botrányban való érintettség után most egy állami megfigyelés gyanúját felkeltő üzenet jelent meg Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu oknyomozó portál főszerkesztőjének GMail (Google Mail) fiókjában. A portál blogján megjelent beszámoló szerint államilag támogatott hackertámadásra figyelmezteti a Google Bodokyt.

Egy ablakban a következő üzenet jelent meg:

„Warning // Google may have detected government-backed attackers trying to steal your password.”

Célponttá vált személyek kapnak ilyet

A figyelmeztetés részleteiben a következőket írja a Google:

„Mi az a »kormány által támogatott támadási riasztás«? Van rá esély, hogy ez egy téves riasztás, de úgy gondoljuk, hogy kormány által támogatott támadókat észleltünk, akik megpróbálták ellopni a jelszavát. Ez a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1 százalékával fordul elő. Nem fedhetjük fel, hogy mi adta a tippet, mert a támadók tudomásul veszik és megváltoztatják a taktikájukat, de ha valamikor sikerrel járnak, hozzáférhetnek az adataihoz vagy más lépéseket tehetnek a fiókját használva”.

A Google biztonsági blogja szerint 2012 óta küldenek ki ilyen figyelmeztetéseket azoknak, akikről azt gondolják, hogy célponttá váltak. Hogy miért nevezik „kormány vagy állam által támogatott” hackertámadásnak, arról csak annyit írnak, hogy „nem mehetünk bele a részletekbe anélkül, hogy ne adnánk ki olyan információkat, amelyek hasznosak lennének ezeknek a rosszindulatú szereplőknek, de részletes elemzésünk – valamint az áldozatok jelentései – határozottan arra utalnak, hogy államok vagy államilag támogatott csoportok érintettek”.

A Jigsaw elemzése szerint a figyelmeztetést csak a Google-felhasználók kevesebb mint 0,1 százaléka kapja meg, elsősorban újságírók, aktivisták és politikusok.

Nem csak Bodoky érintett

Szintén csütörtök reggel Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője, a tényfeltáró újságírás legjobbjait kitüntető Transparency-Soma-Díj zsűrijének elnöke is hasonló üzenetet kapott – erről Facebook-oldalán adott hírt.

A Google fenyegetéselemző csoportja (Threat Analysis Group, TAG) tavaly májusi közleménye szerint minden nap több mint 270 célzott vagy kormányok által támogatott támadócsoportot követnek nyomon több mint 50 országból:

„A kormány által támogatott vagy államilag támogatott csoportok különböző célokkal hajtják végre támadásaikat, információt vagy szellemi tulajdont lopnak, másként gondolkodókat vagy aktivistákat vesznek célba, vagy összehangolt befolyásolási műveletekben és dezinformációs kampányokban vesznek részt”.

Védekezésként erős jelszót, kétfaktoros hitelesítést és hardverkulcsot javasol a techcég a célponttá vált felhasználóknak.

Frissítés 21:01

A Media1 megtudta, hogy jóval többen is kaptak figyelmeztetést. Beszéltünk a Google Magyarországgal is, ahol megerősítették a figyelmeztető üzenetek hitelességét és óvintézkedéseket javasoltak a támadni próbált célszemélyek számára. A részletek különálló cikkünkben olvashatók.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A Lőke András Gmail-fiókjában megjelent, támadásra figyelmeztető üzenet. Fotó: Lőke András / Facebook
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások