fbpx
Forint, HUF, Hungarian currency

20 ezer forintot ad az állam azoknak, akik lecserélik az elavult mobiljukat

Mobilkészülék-csere támogatási programot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy elősegítse az elavult 3G mobilszolgáltatás közelgő kivezetését.

A piaci várakozások szerint legkésőbb 2022 és 2023 első féléve között kerülhet sor Magyarországon a 3G mobilszolgáltatás kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már hozzá is kezdett ehhez a munkához.

Ennek elősegítése érdekében, a gyors és hatékony átmenet érdekében Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke egy jövő év elején kezdődő, célzott, nagyszabású készülékcsere-támogatási programot jelentett be csütörtökön. Ez a mobilkészülék-csere program az érintetteknek segítséget nyújt elavulttá vált mobilkészülékeik lecseréléséhez.

mobil bázisállomás, adótorony
mobil bázisállomás. Fotó: Stock by Depositphotos

Karas Monika az NMHH csütörtöki online sajtóeseményén elmondta: a programban 2022 első felétől bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a vásárlók, akik 4G- vagy 5G-képes mobilkészülékre cserélik le régi, legfeljebb 3G-s telefonjukat.

A támogatás az elavult háztartási gépek cseréjéhez hasonlóan zajlik

A kezdeményezés az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni: az NMHH által biztosított keret kimerülésig tart majd. A támogatást azoknál a mobiltelefon-forgalmazással is foglalkozó cégeknél lehet majd igénybe venni, amelyek döntésük alapján regisztrálni fognak a programba.

A programot az NMHH az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) közösen valósítja meg. Az online tájékoztatón Karas Monika és Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár nyilatkozatot írt alá a mobilkészülékcsere-támogatási program indításáról.

Solymár Károly Balázs hangsúlyozta:

a digitalizáció a nemzetgazdaság versenyképességének meghatározó elemévé vált, amely nélkül már nincs fenntartható növekedés. Az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlenül szükséges a hazai hálózatok folyamatos fejlesztése. A készülékcsere-támogatás hozzájárul ahhoz, hogy tovább fejlődjön a hazai hálózatok minősége, és tovább nőjön az internetet használók száma. A program elsősorban az idősebbek számára nyújt segítséget, megkönnyíti a családjaikkal való kapcsolattartást, ezzel életminőségüket, biztonságérzetüket is javítja.

Máshogyan is segítenek a váltásban

A készülékcsere-támogatási program részleteit az NMHH Netre Fel! nevű tájékoztató weboldalán olvashatják majd az érdeklődők, amely további tippekkel és gyakorlati útmutatókkal is szolgál az oda látogatóknak. Ez az oldal az idősebb, digitális ismeretekkel jellemzően kevésbé rendelkező korosztályt helyezi a középpontba. A tavasszal elindított tájékoztatás célja, hogy az érintettek az internetes ismereteik hiányosságai miatt ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, ne szakadjanak el a digitális világtól és ne szigetelődjenek el a technológia nyújtotta előnyöktől.

Reagált a Vodafone

Az NMHH sajtótájékoztatóval egyidejűleg a Vodafone közleményt adott ki, a tájékoztatón elhangzottakra reagálva. Közleményükben azt írják: a Vodafone a 3G kivezetés módjára és időzítésére vonatkozó döntéseit a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogja meghozni.

Azt nem árulták el, hogy konkrétan mikorra valósul meg a lekapcsolás esetükben.

A 3G lekapcsolásról itt érhetők el a korábbi írásaink.

A Telenor már lépett

Hírünk megjelenése után a Telenor részéről jelezték, hogy náluk már az állami támogatási programtól függetlenül elindult nemrég egy lakossági és üzleti ügyfeleket is érintő program, mely a régi mobilok visszavitelére ösztönzi az embereket, sőt épp tegnap ért véget az első szakasz. A promóció keretében kuponokat adnak a visszavitt régi mobilokért – ezek beváltása egyébként néhány napig, október 20-ig még lehetséges – amiről itt lehet bővebb információt találni.

További hírek a Media1-en

Borító: stock / depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások