fbpx
Facebook

Megpróbálta eltitkolni a Facebook, hogy melyek a legnagyobb elérésű tartalmak az oldalon

A cég kezdetben visszatartotta az első negyedéves jelentést, majd inkább kiadott egy második verziót is.

A Facebook szombaton tette ki jelentését (pdf) arról, hogy 2021 első negyedévében melyek voltak a legnagyobb elérésű bejegyzései. A The New York Times viszont megszerezte a jelentés egy korábbi példányát, illetve olyan belső levelezéseket, amiből kiderült, hogy létezik egy, a Facebookra nézve még kellemetlenebb beszámoló az első negyedévből, amit a cég eleinte ki sem akart adni, nehogy pr-katasztrófa legyen a vége – írja a Verge alapján a Telex.

A jelentés szerint a legnépszerűbb link egy olyan Chicago Tribune-cikkre mutatott, amely arról szólt, hogy két héttel a COVID-19 elleni oltása után után egy floridai orvos meghalt belső vérzésben.

A hír körbejárta a világsajtót, csak az Egyesült Államokban 54 millió felhasználó látta a Facebookon, a linket megosztók között pedig több olyan oldal is volt, amely rendszeresen oszt meg oltásellenes tartalmakat.

A hónapokkal később kiadott orvosszakértői jelentés szerint viszont nincs elegendő bizonyíték annak kizárására vagy megerősítésére, hogy a vakcina hozzájárult-e az orvos állapotára nézve. A Chicago Tribune frissítette is az erről szóló cikkét, míg például a New York Times nem, a floridai orvos halálát a vakcinákkal összefüggésbe hozó bejegyzést így nagyságrendekkel többen látták, mint azt, hogy erre semmiféle bizonyíték nincs.

Ahogy a Telex is megjegyezte, Andy Stone, a Facebook kommunikációs szakembere szerint a Facebook azért tartotta vissza az első negyedéves jelentést, mert voltak olyan kulcsfontosságú problémák, amiket orvosolni kellett, azt azonban nem fejtette ki, hogy pontosan mik voltak ezek. A frissített beszámolót ugyancsak érték kritikák, leginkább azért, mert sokan úgy vélik, hogy nem eléggé transzparens, és csak a valóság egy, a Facebook által gondosan összeválogatott szeletét mutatja meg.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: Pixabay
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások