fbpx
Facebook és Twitter / Pixabay

Egyes közösségi médiás cégek tiltják, mások engedik a tálibok kommunikációját

A Twittert például máris kritikák érik, amiért engedélyezik a bejegyzések közzétételét a tálibok számára. A Facebook viszont keményebb álláspontot képvisel. Kiderült az is, hogyan viszonyul a kérdéshez a Whatsapp, az Instagram, a Google, illetve a YouTube.

Miközben Kabul, illetve Afganisztán a tálib erők kezébe került a hétvégén, a közösségi hálózatok nehezen tudtak megbirkózni a szervezet jelenlétével a platformjaikon – írja elemzésében a The Guardian.

A Facebook a tálibokra terrorista szervezetként tekint, így a maga részéről évekkel korábban kitiltotta őket a közösségi oldalról, és ugyanez a helyzet a cég által birtokolt Instagrammal is.

„Eltávolítjuk a tálibok által vagy azok nevében üzemeltetett fiókokat, megtiltjuk azok dicsérését, támogatását és képviseletét. Van egy elkötelezett regionális szakértői csapatunk is, akik segítenek azonosítani és figyelmeztetni minket a platformon felmerülő problémákra.”

– fogalmazott a cég szóvivője.

Nehéz ügy

Eközben az egyébként ugyancsak a Facebook tulajdonában álló WhatsAppnak nehezebb dolga van, mivel a végpontok közötti titkosítás miatt nem lát bele az üzenetek vagy mellékletek tartalmába, és csak az olyan információk alapján tud fellépni a fiókok ellen mint például a felhasználónevek vagy profilképek, illetve a helyiek segítségére is számítanak. A cég szóvivője közölte:

„Kötelesek vagyunk betartani az amerikai szankciókat. Ebbe beletartozik azoknak a fiókoknak a betiltása is, amelyek látszólag a tálibok hivatalos fiókjaiként szerepelnek. Az afganisztáni helyzet alakulása miatt további információkat kérünk az illetékes amerikai hatóságoktól.”

A Google-höz tartozó YouTube látszólag semmilyen lényegi lépést nem tesz a terrorszervezet kommunikációjának visszaszorítására, ám a cég szóvivője kijelentette, a YouTube az amerikai szankciókra vonatkozó irányelveket alkalmazva döntött arról, hogy kinek lehet és nem lehet fiókja.

„A YouTube összes tartalmára az Általános Szerződési Feltételek és a közösségi irányelvek vonatkoznak. A YouTube betart minden vonatkozó szankciót és kereskedelmi megfelelőségi törvényt, beleértve a vonatkozó amerikai szankciókat is. Mint ilyen, ha olyan fiókot találunk, amelyről úgy vélik, hogy az afgán tálibok tulajdonában van és üzemeltet, akkor megszüntetjük azt.”

Az emberek biztonságának megőrzése

Ennél viszont jóval nagyobb hangsúlyt kapott a Twitter, amely januárban végleg kitiltotta platformjáról Donald Trumpot, viszont lehetővé teszi, hogy a tálibok a közösségi hálózaton népszerűsítsék álláspontjukat. Emiatt az Egyesült Államokban a republikánusok felháborodásukat fejezték ki, ám a Twitternek nincs általános politikája az ilyen helyzetekre. Közleményük szerint:

„Az afganisztáni helyzet gyorsan változik. Tanúi lehetünk annak is, hogy az országban élő emberek a Twitter segítségével kérnek segítséget. A Twitter legfőbb prioritása az emberek biztonságának megőrzése, és továbbra is éberek vagyunk. Lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megvédjük a szolgálatunkban lévő személyeket, akik védett csoportokat képviselnek, beleértve a humanitárius munkásokat, újságírókat, hírmédia-szervezeteket, emberi jogi aktivistákat és másokat.”

A probléma, amivel az amerikai kötődésű kommunikációs platformokat üzemeltető technológiai cégek szembe kerültek, igen összetett, de lényegében arról van szó, hogy a tálibok nem szerepelnek az amerikai külügyminisztérium külföldi terrorista szervezeteket felsoroló listáján.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: Pixabay
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások