fbpx
A CNJG drogkartell fenyegető üzenete

Halálosan megfenyegette egy hírcsatorna riporternőjét a legerősebb mexikói drogkartell (videó)

Mexikó legerősebb kábítószer-kartelljének vezetője nevében, videóüzenetben fenyegették meg az ország egyik legismertebb tévéműsorát és annak riporterét, a 2018-as elnöki vita kapcsán a jelölteknek feltett kemény kérdések miatt széles körben dicsért Azucena Urestit.

A magát Mexikó legerősebb kábítószerkartellje, a Jalisco New Generation (CJNG) tagjaként bemutató maszkos férfi hat felfegyverkezett társával az általuk közzétett videóban, amelyben a férfi állítása szerint a kartell vezetőjének nevében beszél, azzal fenyegetőzik, hogy „tisztességtelen tudósításuk” miatt megölik Mexikó egyik legismertebb tévéműsorosa, a Milenio Television országos hírcsatorna éjszakai hírműsorát vezető riporternőt, Azucena Urestit – írja a BBC nyomán az Index.

Azt sérelmezik, hogy a Milenio Television az úgynevezett önvédelmi csoportokat részesíti előnyben, amelyek a kartell ellen harcolnak, és hogy a hírcsatorna elfogultan tudósít róluk. A videóban Azucena Urestit közvetlenül is megfenyegetik.

Újságírókat képviselő csoportok azonnal biztosították a műsorvezetőt a támogatásukról, és követelték, hogy a kormány adjon neki védelmet.

Jesús Ramírez Cuevas elnöki szóvivő azt tweetelte, hogy a kormány „megteszi a szükséges intézkedéseket a megfenyegetett újságírók és hírszerkesztőségek védelme érdekében”, de Andrés Manuel López Obrador elnök, aki gyakran kritizálja a médiát, még nem kommentálta a fenyegetést.

Egyébként Mexikóban folyamatosak az újságíró-gyilkosságok: az ország ilyen szempontból a feketelisták élén, a legrosszabbak között szerepel. Sajtószabadság tekintetében az RSF 180 országot tartalmazó rangsorában a 143. helyen szerepelt.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: A CNJG drogkartell fenyegető üzenetének egy részlete
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások