fbpx
Pálinkás József, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely közös sajtótájékoztatója

Közmédiás hamisítókhoz hasonlította a 24.hu-t Pálinkás József – A lap szerint alaptalanul

Az egykoron az Orbán-kormány oktatási minisztereként, később az MTA elnökeként, majd egy ideig kormánybiztosként és egészen 2018-ig Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökeként tevékenykedő, manapság viszont már az Orbán-kormányt bíráló és az Új Világ Néppártot vezető Pálinkás József miniszterelnök-jelölt szerint a közmédia Lomnici Zoltánnal szemben alkalmazott módszerét követve kép- és hírhamisítást követett el a 24.hu hírportál egy pénteki, Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel közösen tartott sajtótájékoztatóval kapcsolatban. Bita Dániel, a 24.hu főszerkesztő-helyettese a Media1 érdeklődésére azt mondta, nem állt szándékukban semmiféle hamisítás, majd elmondta, miért tartja túlzónak Pálinkás József szavait és beszámolt a Pálinkás által bírált hír keletkezésének körülményeiről. Később Pető Péter főszerkesztő is megszólalt, amire Pálinkás József reagált.

A Media1 olvasói hívták fel a figyelmünket arra a posztra, ami pénteken jelent meg az Új Világ Néppárt elnökének Facebook-oldalán. A bejegyzés így indul „Ezek ugyanazok.” Pálinkás József a poszt elején emlékeztetett arra, hogy 2011-ben milyen komoly botrány lett abból, amikor az M1 Híradó kiblőrözte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökének fejét egy tudósításból.

Pálinkás szerint vele most pontosan ugyanezt tette a 24.hu, majd meg is mutatta, hogy mi történt pénteken Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatójuk kapcsán, amiről mindhárom politikus, azaz Márki-Zay, Karácsony és Pálinkás is beszámolt a Facebook-oldalán.

A sajtótájékoztatón Karácsony elmondta többek között, hogy „Örülök és büszke vagyok rá, hogy Márki-Zay Péter, a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókerület legesélyesebb jelöltje úgy döntött, hogy amennyiben az Új Világ Néppárt nem tud frakciót alakítani 2022-ben, a Párbeszéd Magyarországért frakciójában fog dolgozni hazánkért.” Pálinkás pedig arról beszélt, hogy „Az Új Világ Néppárt frakciójába ülne be Márki-Zay Péter 2022-ben. Örülök annak, hogy Márki-Zay Péter úgy döntött, hogy a következő parlamentben az Új Világ Néppárt frakcióját választja.”

Pálinkás ezután idézőjelek közé téve számolt be arról, hogy az „elfogulatlan tájékoztatás bajnoka”, a 24.hu „Márki-Zay szorosabbra fűzi az együttműködést Karácsonyékkal” címmel közölt egy szerkesztőségi írást, amelyben Karácsony Gergely oldalán megjelentekre hivatkozva számolt be az eseményekről, valamint a lap a Karácsony Gergely oldalán közölt közös, mindhárom politikust szerepeltető fotóról levágta Pálinkás képét és névtábláját, a tudósításban pedig meg sem említették, hogy a sajtótájékoztatót hárman tartották.

Pálinkás ezután így folytatta:

„Gratulálok! Ez bizony képhamisítás és hírhamisítás! Ezek után ne várják, hogy a polgári oldalon valaki is hisz ennek a portálnak. Sok kárt okoznak, és akadályozzák a változást. Sok sikert a 2022 utáni »ellenzéki« portálként való működéshez! Biztos kifizetődő, és nem is kell sokat dolgozni! Én pedig elgondolkozok a hétvégén. Több ember jellemén, és az »összefogáson«.

Pálinkás ezután két fotót is feltöltött. Az egyik a Magyar Hang oldaláról, melyről az Új Világ Néppárt vezetője azt írta: „Karácsony Gergely is ilyen fotót töltött fel, de ő többet is, amelyeken elég nyilvánvaló, hogy ott voltam”, míg a másik képen az látszik, hogy a 24.hu oldalán mi jelent meg.

Pálinkás ezután arról írt, hogy amikor 2018-ben egy kormányközeli portál nem volt vele szemben korrekt, akkor azt mondta munkatársainak, azért nem kér helyreigazítást, mert „a sas nem kapkod legyek után”. Pálinkás hozzátette: most is ezt gondolja, majd e gondolatot kiegészítette Bródy megjegyzésével, mi szerint „ezek ugyanazok”. Végül a pártelnök hozzátette, hogy

„így nem lesz változás! De lehet, hogy vannak, akiknek jó is így?”

Pálinkás egyébként a bejegyzésében utalt rá, hogy az eseményről a Telex és a Magyar Hang mellett tudósító hvg.hu tudósításával sem volt maradéktalanul elégedett: úgy érezte, kiforgatták a szavait, de összességében (legalábbis a 24.hu-hoz képest) pozitívan beszélt róluk, amiért nem hagyták ki őt a hírből.

Így látják a történteket a 24.hu-nál

Bita Dániel, a 24.hu főszerkesztő-helyettese a Media1 érdeklődésére azt írta: nincs szó hamisításáról, hanem Karácsony Gergely ITT elérhető Facebook-bejegyzése alapján számoltak be a sajtóeseményről, és abban egyáltalán nem esett szó Pálinkás Józsefről, így ő ezért nem került be ezúttal a hírbe.

„Ilyenkor bevett gyakorlat, hogy a képen azokat mutatjuk meg, akik a hírben is szerepelnek, az, hogy ennek érdekében belenagyítunk egy képbe, sokszor előfordul, itt is” – mondta Bita Dániel.

A 24.hu főszerkesztő-helyettese hozzátette, hogy Pálinkás József épp a 24.hu-nak mondhatta el egy nagyinterjúban tavaly október 15-én, hogy miniszterelnök lenne. Bita azt is hozzátette, hogy a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt alelnöke, Lantos Gabriella ezenkívül állandó szerzője is a 24.hu-nak. Vagyis Bita összességében teljesen abszurdnak gondolja a hamisítás vádját.

Frissítés 14:04

Az ügyben időközben Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője is megszólalt, ő a Facebookon kommentálta a fejleményeket.

Ezt írja:

Pálinkás József, a hírhamisítás és az újságírás.
Történt, hogy Pálinkás József azt írta, hogy a 24.hu hírt hamisított, mivel levágta a képről, amelyen Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel közösen szerepelt.
Ez pontosan így van, sajnos több üveg ásványvíz is így járt, de beszéljünk a konkrét esetről.
Tehát az első Orbán-kormány minisztereként is bizonyító ellenzéki politikus, aki 2014-ben a Fidesz-kormány biztosaként dolgozott, 2018-ig pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökeként tevékenykedett, hogy eltávolítása után aztán 2020-ban ellenzéki pártelnökként jelenjen meg, miután fölismeri a rendszer rendszertelenségét, ezek ugyanazok mondással jelentkezett. Még egyszer: ezek ugyanazok.
Beszélünk egy esetről, amelyről a 24.hu pont úgy számolt be, mint Pálinkás politikai szövetségese, Karácsony Gergely főpolgármester. (Íme a posztja: https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/4558596617506482 ) Azaz Pálinkást Karácsony sem említi meg, ahogyan az erről beszámoló újsághír sem, ám Pálinkás szerint szerepelnie kellene a képen. Egyáltalán: hamisítás képet vágni.
Mármost, kétségtelen, hogy nincs olyan érdemi médiatapasztalatom, mint Pálinkás tudósnak, fizikusnak, politikusnak, ellenállónak, ám e szerény időszakban körülbelül milliószor kellett képet vágnom, minthogy nyitóképnek, újságképnek sajnos ritkán férnek be egész képek. És ha nem, akkor jellemzően azokat vágjuk le, akik nincsenek megnevezve egy újságcikkben. El lehet ezt nevezni hamisításnak, ahogyan Pálinkás Józsefet is ellenzéki politikusnak, de hát ez körülbelül annyira érdemi tevékenység, amennyire fontos a véleményem a napneutrínó-problémáról.
Ugyanakkor fontos e vitákat mélységükben megismerni, az úgymond érveket átrágni. Szurkolok is Pálinkás Józsefnek, hogy sikeres legyen harcában, minél többször legyen megnevezve a kvázi moderátor a sajtótájékoztatókon, legyen fake news, ha nem szerepel a képen, a hírben az esemény összes résztvevője. Alig várom például, hogy Messi új klubja kiderüljön, és a képen ott legyen a bejelentést vezénylő szpíker, s végre portrék is készüljenek róla.
Addig is érdemes Pálinkásnak talán Kunhalmi Ágnest kérdeznie, hogy mennyi képet hozhat egy Insta-oldal, hátha a képoldalon az igazság végre hazatalál. Mi addig is vállaljuk, hogy ahogyan eddig, úgy a továbbiakban sem hamisítunk hírt, a képeken pedig igyekszünk szerepeltetni azokat, akiket a hírekben.
Mindemellett szurkolunk minden politikusnak, legyen kormánypárti vagy ellenzéki, hogy minél több képen megjelenjen. Elvégre képen lenni annyi, mint a hazát szeretni.

Frissítés 2. 15:18

Pálinkás József újra megszólalt

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztőjének bejegyzésére azután reagált Pálinkás József.

Ezt írta:

„Főszerkesztő Úr! A rendkívüli sajtótájékoztató arról szólt, hogy Márki-Zay Péter az előválasztáson az Új Világ Néppárt jelöltjeként indul. Mivel az Országos Előválasztási Bizottsággal való megállapodásunk, úgy szól, hogy jelöltjeink megjelölik a hat párt valamelyikét is arra az esetre, ha az előválasztáson, majd a tényleges választáson nem nyer mandátumot elég jelöltünk ahhoz, hogy frakciót alakítsunk, akkor annak a frakciónak a tagja lesz. Ezt Ön pontosan tudja. Ráadásul Karácsony Gergely ezt pontosan elmondta, leírta a posztban. Erről egy szó sem volt a tudósításukban.
Erről pusztán az irántam való – posztjából is érzékelhető – gyűlölete miatt nem tudósít az Ön által főszerkesztett portál. Igen úgy gondolom, hogy a mostani kormánypárti sajtó gyakorlatát és a 90-előtti időket idézően elfogultan tudósítottak az eseményről. Gúnyolódni persze én is sok mindenen gúnyolódhatnék, de ezt meghagyom Önnek. Biztos sok epehányás kommentet eredményez majd a posztja. Sokszor elmondom, most nem erre lenne szükség. Azt is tudom, hogy erről Önt nem fogom meggyőzni.”

Még több hír érhető el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások