fbpx
Bárki észrevétlenül lehallgatható / fotó: Pixabay

Egyértelmű bizonyítékokat talált egy francia hivatal, hogy újságírók telefonjára is felkerült a Pegasus kémszoftver

A francia kibervédelmi ügynökség három újságíró telefonján is megtalálta a kémszoftvert.

Minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert, hogy újságírókat is megfigyelhettek az izraeli NSO kémszoftverével, és ez az első alkalom, hogy egy hivatalos állami szerv is megerősítette a megfigyeléseket feltáró oknyomozó újságírók állításait – írja a 444 a The Guardian híre alapján. A hazánkban is nagy port kavart megfigyelési botránnyal kapcsolatos vizsgálat eredményeit az ügynökség továbbította a nyomozást irányító párizsi ügyészségnek.

A nemzetközi tévéadó, a France24 egyik vezető munkatársán kívül bizonyítást nyert, hogy a francia Mediapart oknyomozó újságíróját, Lénaïg Bredoux-t, valamint az oldal igazgatóját, Edwy Plenelt is megfigyelhették.

A Forbidden Stories nevű tényfeltáró szervezet és az Amnesty International által megszerzett listán ötvenezer olyan telefonszám szerepelt, akik a kémszoftverének célpontjai lehettek. A számítások szerint világszerte száznyolcvan újságíró lehet érintett, közöttük legalább öt magyar, illetve Varga Zoltánt, a 24.hu tulajdonosát, Simicska Ádámot, a Magyar Nemzet volt ügyvezetőjét, valamint a Direkt36 újságíróit is megfigyelhették, ahogy az Átlátszó munkatársát, Csikász Brigitta oknyomozó újságírót is hónapokon át figyelhették tudta nélkül.

Jogsértő titkos megfigyelés teljesen törvényesen

Eközben itthon a magyar kormány igyekszik minél inkább a szőnyeg alá söpörni a lehallgatási botrányt: a kormánypárti kötődésű médiumok egy része vagy egyáltalán nem foglalkozik az üggyel, vagy igyekeznek bagatell módon beszámolni a nemzetközi botrányról. A párizsi ügyészséget követően egyébként végül a Központi Nyomozó Főügyészség is lépett és vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény, de ezen a ponton fontos megjegyezni, a magyar szabályozás e téren kissé nyakatekert, ugyanis hazánkban egy jogsértő titkos megfigyelés is történhet teljesen törvényesen.

A lehallgatási ügyről szóló eddigi írásainkat itt találja. További híreket talál a Media1-en!

Borítókép: Pixabay
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások