fbpx
A párizsi Eiffel-torony

Megfigyelési ügy: vizsgálatot indít a párizsi ügyészség

Az ügyészség a Mediapart francia oknyomozó portál két újságírójának panasza nyomán indít vizsgálatot, miután azt állítják, hogy telefonjukat megfigyelték a Pegasus nevű izraeli fejlesztésű kémszoftverrel.

A Mediapart a Twitteren azt állította, hogy a marokkói titkosszolgálat használta a kémszoftvert arra, hogy megfigyelje két újságírójának telefonos adatait – írja az MTI. A marokkói kormány hivatalos közleményben utasította vissza a vádat, amit „alaptalan és hamis állításnak” nevezett.

A párizsi ügyészség közleményében nem említette Marokkót, csak annyit közölt, hogy kiberkémkedéshez köthető potenciális bűncselekmények gyanúját vizsgálják.

Várhatóan hasonló panaszt tesz a Le Canard Enchainé volt újságírója is, aki állítása szerint szintén a Pegasus egyik célpontja volt.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a Direkt36 hétvégén megjelent írásából kiderült, hogy a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel Magyarországon is megfigyelhettek újságírókat, vállalkozókat és politikusokat, ügyvédeket. Közös jellemzőjük, hogy kritikusak a kormánnyal.

A Pegaus ügyről itt érhetők el írásaink.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borítókép: Stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások