fbpx
Varga Judit igazságügyi miniszter, Peter R. de Vries holland újságíró korábban, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő

Lefölözné a Fidesz a politikai hasznot a Peter R. de Vries elleni merényletből – Időközben a rendőrök elkapták a holland bűnügyi újságíró feltételezett merénylőit

Két embert tartóztattak le szerdán az ismert holland bűnügyi újságíró, a továbbra is az életéért küzdő Peter R. de Vries amszterdami, nyílt utcán történt keddi lelövésével összefüggésben. Deutsch Tamás fideszes politikus eközben cikizni kezdte Hollandiát és miniszterelnökét az újságíró elleni merénylet kapcsán, de hasonló tartalmú kommunikációba kezdett Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatos aggodalmak semlegesítésére próbálja felhasználni az újságírót ért fejlövést.

Egy 35 éves lengyel és egy 21 éves rotterdami férfit vett őrizetbe gyanúsítottként a holland rendőrség szerdán a 64 éves holland bűnügyi újságíró, Peter R. de Vries lelövése miatt. Elfogásukra Leidschendam mellett egy autópályánál kerül sor.  A rendőrség szerint közvetlen közük van a gyilkossági kísérlethez, de a rendőrségi közleményből az nem derül ki pontosan, hogy a ravaszt is ők húzták-e meg – írja több lap, köztük a Telex, mely arról is ír, hogy az újságíró a legutóbbi jelentések szerint továbbra is kritikus állapotban van, és az életéért küzdenek.

Deutsch Tamás bezzegországozni kezdett

Mindeközben Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a gyilkossági kísérletet pártpolitikai célokra kezdte el használni. Az MTI is szemlézte azt a Facebook-bejegyzést, amelyet az EP-képviselő a közösségi oldalán helyezett el, és amelyben arra helyezte a hangsúlyt, hogy a bűnügyi újságíró elleni merényletet „a Magyarországot térdre kényszeríteni akaró holland miniszterelnök országában követték el”, a sajtószabadság elleni támadás annak a (Mark) „Rutte nevű miniszterelnöknek az országában történt”, aki „az európai ideológiai fősodor dédelgetett kedvence”, a „bezzeg” ország „bezzeg” miniszterelnöke, „aki térdre akarja kényszeríteni Magyarországot”.

Deutsch Tamás ezután az újságíró elleni merényletet arra használta fel, hogy bírálja Judith Sargentini holland politikust, Cseh Katalint, a Momentum képviselőjét és Frans Timmermans holland uniós biztost, valamint a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű párizsi központú nemzetközi újságíró-szervezetet. Azt írta a fideszes EP-képviselő a merénylet kapcsán:

„gondolom, pillanatokon belül eljárást kezdeményez a holland Judith Sargentini a jogállamiságot ért durva támadás miatt, és közleményt ad ki a Riporterek Határok Nélkül nevű újságíró jogvédő szervezet a sajtószabadságot fenyegető hollandiai események kapcsán, hiszen ők azok, akik nap nap után aggodalmaskodnak a sajtószabadság magyarországi sanyarú helyzete miatt”.

A fideszes képviselő azt is írta, hogy

„gondolom, Cseh Katalin és az európai liberálisok, ennek a Rutte nevű alaknak a pártja, azonnal európai parlamenti vitát kezdeményeznek a jogállamiság hollandiai helyzetéről. Gondolom, a holland Frans Timmermans uniós biztos kötelezettségszegési eljárást kezdeményez a súlyos eset miatt. Ennyi” – írta a képviselő.

A magyar igazságügyi miniszter szerint nem a magyar sajtószabadságot kell félteni

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter eközben szintén a Fidesz politikai céljaira, a magyar sajtószabadsággal kritikák semlegesítésére kezdte el felhasználni a holland újságírót ért merényletet. A politikus arról írt közösségi médiás felületén, hogy Magyarországon valódi sajtószabadság és valódi médiapluralizmus van, az újságírók „békében dolgozhatnak”, Hollandiában eközben lelőnek egy újságírót.  Neki egyébként jobbulást kívánt.

A miniszter hozzászólását egyébként több kommentelő felháborodottan fogadta. Egyikük azt írta a miniszter posztja alá:

„Összemosni egy bűnszervezet által elkövetett köztörvényes gyilkosságot a magyar állami szervek sajtót korlátozó törvényeivel, parlamentből kizáró intézkedéseivel és média-felvásárlásaival csak a szokásos hazug propaganda, amely a végtelenül buta fidesz-szavazóknak és aljas kollaboránsoknak szól csupán. Varga Judit hazudik, mint rendesen.”

Mint arról a Media1 is beszámolt, Peter R. de Vries holland újságírót kedden este lőtték le Amszterdamban, miután kilépett egy tévéstúdióból. Hollandia egyik legismertebb újságíróját a fején érte támadás. Az újságírót Femke Halsema amszterdami polgármester nemzeti hősként emlegette, egy ritka bátor újságíróként, aki fáradhatatlanul kereste az igazságot. A holland újságírót ért merénylet kapcsán az Európai Unió együttérzését fejezte ki. Az RTL csoport is kifejezte aggodalmát az újságíró állapotáért és jobbulást kívánt neki.

Az újságírót az RTL gyakran hívta műsoraiba szakértőként.

További hírek érhetők el a Media1-en. Kövessen bennünket Facebookon is!

Borító: Media1-kollázs. Fotó1: Varga Judit igazságügyi miniszter előadást tart Az EU és a Facebook-társadalom – kihívások és megoldások? címmel a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én. Fotó: MTI/Mónus Márton. Fotó2: Peter R. de Vries. Fotó: RTL. Fotó3:  Deutsch Tamás a 24.hu-nak nyilatkozik / YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások