fbpx
Szijjártó Péter kiszáll a miniszteri autóból

Reagált a magyar külügyi tárca az Egyesült Királyság „az LMBT+ közösséget diszkrimináló” magyarországi intézkedések miatti aggodalmára

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményt adott ki.

Nem ért egyet a brit nagykövetség tegnap publikált véleményével a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca a Media1-hez is eljuttatott keddi közleményében azt írja:

„Megdöbbenve olvastuk a brit nagykövetség közleményét a gyermekek védelméről szóló törvényről.”

A KKM szerint az állásfoglalás teljes tájékozatlanságra utal, és mint hozzátették:

„nyilvánvaló, hogy annak megfogalmazása rosszindulatú félreértelmezések és álhírek alapján történt”.

A minisztérium közleményében azt állítja, hogy „a törvény valójában a gyermekek megvédéséről szól, arról, hogy a gyermekek szexuális orientációval kapcsolatos nevelése a szülők kizárólagos joga. A törvény nem irányul egyetlen közösség ellen sem, és semmilyen módon nem foglalkozik a felnőttek szexuális orientációjával” – szögezte le a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Mint arról tegnap a Media1 is beszámolt, az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, valamint számos vállalat és civil szervezet után ezúttal az Egyesült Királyság is megszólalt, amiért Magyarország olyan intézkedéseket fogadott el, melyek korlátozzák az LMBTQI közösségek (például a melegek) médiajelenlétét Magyarországon.

Az Egyesült Királyság magyarországi követségének oldalán, az LMBTQI közösségek szimbólumát tartalmazó zászló mellett jelent meg Wendy Morton, a brit Külügy és Fejlesztési Minisztérium európai szomszédságért és Amerikáért felelős államtitkárának nyilatkozata, mely így hangzott:

„Aggódunk az LMBT+ közösséget diszkrimináló intézkedések miatt, amelyeket a Magyar Országgyűlés által a múlt héten elfogadott törvény tartalmaz. Az Egyesült Királyság világszerte kiáll az LMBT+ közösség jogaiért, és szolidárisak vagyunk a magyarországi LMBT+ emberekkel.”

A múlt héten elfogadott törvény ellen nagy utcai demonstráció volt Budapesten, és százezernél is többen írtak alá petíciót. Tiltakozását fejezte ki az emberi jogi civil szervezetek mellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége valamint a Magyar Reklámszövetség, továbbá a könyvkiadók és könyvterjesztők társulása is. A törvényről, ami miatt számos ismert és népszerű tévésorozat is csak korlátozottan vetíthető, itt érhetők el korábbi írásaink.

Bírálói kifogásolják, hogy a törvény összemossa a pedofíliát és a homoszexualitást, és korlátozza az érintettek szólás szabadságát, valamint azt állítják, hogy a törvény alapján több népszerű, homoszexuálist is megjelenítő tévésorozat és néhány ismert magyar költemény is tiltásba került, köztük Babits, Weöres és Faludy néhány erotikus műve. Civilek attól is tartanak, hogy nőhet az LMBTQI fiatalok körében az öngyilkosságok száma, mivel a törvény megbélyegző jellegű.

Még több hír érhető el a Media1-en! Feliratkozhat a Media1 napi hírlevelére is!

Borító: Szijjártó Péter külügyminisztere. kiszáll a miniszteri autóból Fotó: Szijjártó Péter / Facebook (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások