fbpx
adevinta-ebay-classified

Jóváhagyták, hogy a Jófogás anyavállalata, az Adevinta felvásárolja az eBay apróhirdetési üzletágát

A héten lezárulhat a közel egy évvel ezelőtt bejelentett akvizíció, amelynek célja, hogy az Adevinta megszerezze az eBay apróhirdetési üzletágát, az eBay Classifieds Groupst. A felvásárlás eredményeként a világ legnagyobb online apróhirdetési cégcsoportjává válik a sok más termék mellett a magyar Jófogást is tulajdonló Adevinta.

Tavaly júliusban a Media1 arról számolt be, hogy az Adevinta (korábbi nevén Schibsted Media) megállapodást kötött az eBay Classifieds Group 100 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről. Időközben versenyhatósági problémák merültek fel Ausztriában, de az Adevinta pénteken közleményben üdvözölte, hogy az osztrák szövetségi versenyhatóság, azaz az FCA jóváhagyta a felmerült versenyjogi aggályok megoldására vonatkozó kötelezettségvállalást, így megkezdődhet az eBay Classifieds Group felvásárlásának gyors lezárása.

Az osztrák versenyhatóság, az FCA korábban amiatt aggódott, hogy az Adevinta-eBay ügylet potenciálisan csökkenheti a versenyt az osztrák piacon az eBay.at és az Adevinta Ausztriában működő közös vállalkozása, a Willhaben között. A versenyhatósági eljárás kötelezettségvállalással zárult, mely magában foglalja, hogy az eBay csökkenti az Adevintában a részesedését legalább 33 százalékra a tranzakció lezárását követő másfél éven belül annak érdekében, hogy csökkentse a Willhabenben fennálló közvetett gazdasági érdekeltségét. Ezenkívül az Adevinta beleegyezett abba, hogy megakadályozza a Willhabenről szóló információáramlást az eBay irányába, valamint korlátozza az eBay potenciális befolyását a Willhaben stratégiai ügyeire.

Az Adevinta közleményében úgy fogalmaz, hogy ennek jóváhagyása jelentős mérföldkövet jelent, mivel így már az Adevinta-eBay apróhirdetési üzletágával kapcsolatos tranzakció lezárásához szükséges összes hatósági jóváhagyás rendelkezésre áll. Az Adevinta örömmel jelentette be, hogy a tranzakció lezárása várhatóan 2021. június 25-én, vagyis már most a héten teljes egészében befejeződik, melynek bekövetkeztéről külön bejelentést is tesz tesz majd.

A korábbi hivatalos tájékoztatás szerint a világ legnagyobb online apróhirdetési csoportjává válik az Adevinta az eBay Classifieds Group megszerzésének köszönhetően.

Az eBay Classifieds Group 13 országban tölt be vezető szerepet a helyi apróhirdetési szolgáltatások piacán. Az eBay olyan vezető márkákkal rendelkezik mint a Mobile.de, a Gumtree, a Marktplaats, a dba, a Bilbasen, a Kijiji, a 2dehands, a 2ememain, a Vivanuncios, az Automobile.it, a Motors.co.uk, az Autotrader (Ausztráliában), a Carsguide (szintén Ausztráliában), és az eBay Kleinanzeigen,valamint hirdetési technológiai megoldásokkal is rendelkezik. Az Adevinta 15 országban van jelen, köztük Magyarországon, ahol itteni leányvállalatával olyan termékek tulajdonosaként ismert mint a Jófogás.hu és a Használtautó.hu, valamint az Autónavigátor.hu és a hasonló nevű, kapcsolódó nyomtatott magazin.

Az Adevinta-eBay tranzakció révén ki tudják használni a szinergiákból fakadó előnyöket különösen Európában. Ettől jelentős költségmegtakarítást, profitemelkedést várnak.

Még több hír érhető el a Media1-en! Érdemes feliratozni a napi hírlevelünkre, valamint követhet minket Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások