fbpx
Mediaworks - Content first felirat

Növekvő árbevétel, csökkenő profit a kormánypárti médiaholdingnál: nem fizet osztalékot a Mediaworks

Bár 11 milliárddal emelkedett a 2020-as pénzügyi évben a számos jelentős kormánypárti médiumot birtokló, állami hirdetésekkel kitömött Mediaworks Hungary Zrt. éves árbevétele, a médiavállalat adózott eredménye így is jelentősen csökkent, és nem jött össze osztalék a tulajdonos, a KESMA számára.

Bár a kormánypárti KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó Mediaworks Hungary Zrt. nettó árbevétele a 2019-es 34,91 milliárd forintról 46,33 milliárd forintra nőtt 2020-ban, az adózott eredménye az előző pénzügyi évben kimutatott 5,17 milliárd forintról 1,79 milliárd forintra csökkent 2020-ban  – értesült a Media1 a Mediaworks friss pénzügyi beszámolója alapján.

A Mediaworks osztalékfizetés helyett eredménytartalékot képezett, ami így az előző évi mínusz 1,88 milliárd után plusz 3,28 milliárd lett.

A vállalat még mindig jelentős hosszú lejárató hitelekkel rendelkezik, ezek mértéke a kiegészítő melléklet szerint 7,48 milliárd forint volt, valamint rövid lejáratú hitelük is van 3,49 milliárd forint összegben. A vállalat mérlegfőösszege 38,98 milliárd forint volt.

A Mediaworks Hungary Zrt.-hez több száz médiatermék tartozik, mint például a Magyar Nemzet és a Nemzeti Sport című országos napilapok, továbbá valamennyi megyei napilap mellett a 888.hu, a HírTV, az Origo, a Gong FM, a Mandiner, a Retro Rádió, a Karc FM, és megannyi más médium. Több nyomda is tartozik a céghez, melyek Budapesten, Veszprémben Győrben, Debrecenben és Szegeden találhatók, de érdekeltségeik vannak a lapterjesztői piacon is. A cég jelentős állami hirdetési bevételekre tesz szert.

A Mediaworks beszámolójának kiegészítő mellékletétéből az is kiderül, hogy 2020-ban átlagos foglalkoztatotti létszáma 2.129 fő volt, melyből szellemi foglalkozású 1.792 fő volt. Érdekesség, hogy megemelkedett a sajtóperekre elkülönített céltartalék: az előző évinél 28 millióval többet, 56,67 millió forintot különítettek el ilyen célra a beszámolóban.

A Mediaworks pénzügyi beszámolójával kapcsolatos közgyűlésen egyébként a tulajdonos KESMA-t dr. Bajkai István ügyvéd, az ismert fideszes országgyűlési képviselő és Hegedűs Zoltán Szabolcs kuratóriumi tag képviselték.

Még több hír található a Media1-en! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére és csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz, hogy ne maradjon le a történésekről!

Fotó: Sz.D. / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások