fbpx
Raman Prataszevics Fehérorosz ellenzéki újságíró rendőrök között

Szankciókra készül az EU és az USA Fehéroroszország ellen a Ryanair gép eltérítése és Raman Prataszevics újságíró letartóztatása miatt

Az Európai Tanács csúcsértekezletének első estéjén az uniós vezetők közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben egy sor újabb szankciót javasolnak Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök döntései ellen. Közben Joe Biden amerikai elnök a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének nevezte a fehérorosz újságíró elfogását.

A már meglévő szankciók mellett büntetőintézkedéseket, köztük gazdasági jellegűeket vezetnek be az Európai Tanács tagjai közös megállapodásukban, válaszként a vasárnapi incidensre − számol be róla az MTI. Mint a Media1 is megírta, a fehérorosz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics kormánykritikus újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát.

A most kiadott nyilatkozatban az uniós vezetők követelik Raman Prataszevics és barátnője azonnali szabadon bocsátását. A nemzetközi repülésügyi hatóságokat arra kérik, hogy vizsgálják ki az ügyet. A tanácstól azt szeretnék, hogy további gazdasági szankciókat fogadjon el, és hogy ezekről minél hamarabb nyújtsák be a tervezeteket – írja a 24.hu.
Minden uniós légitársaságot a belarusz légtér elkerülésére szólítanak fel, illetve a tanácsot felszólítják arra, hogy a belarusz légitársaságokat tiltsák el az uniós légtér és repülőterek használatától. Végül azt írják, hogy szolidaritást vállalnak Lettországgal a lett diplomaták kiutasítása miatt.

Ezek diplomáciai szempontból kifejezetten gyors és kemény követelések, de ezeket a lépéseket mind ki kell dolgoznia az uniós szakértőknek. A gyors és határozott lépések látszatára mindenesetre tökéletesek, és valóban határozottabb elképzelések ezek, mint amit ilyen helyzetben egy 27 tagországot számláló szervezettől megszoktunk.

Raman Prataszevics a Nexta nevű Telegram-csatorna főszerkesztőjének csatornáját egymilliónál is többen követték mint a belarusz tüntetések legfontosabb információforrását. Prataszevics nyaralni volt Athénban, valamint közvetítette Szvjatlana Cihanouszkaja, az elüldözött belarusz ellenzéki elnökjelölt ottani szereplését, és a barátnőjével repült vissza Vilniuszba, ahol jelenleg él.

Előkerült egy videó

A hírek szerint a belarusz titkosszolgálat négy embere is a gépen utazott, és a légi irányítás egy később hamisnak bizonyult bombafenyegetésre hivatkozva térítette el a gépet. Protaszevicsről azóta kijött egy videó a kormánypárti hírcsatornákon, a videóban – egyes ellenzéki vélemények szerint kikényszerített – vallomást mond el arról, hogy részt vett a tavalyi „zavargások” szervezésében.

A legtöbb uniós vezető, Emmanuel Macrontól Angela Merkelig már a csúcsértekezlet előtt elmondta, hogy kemény és gyors fellépésre van szükség. A nagy kérdés Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt, aki addig semmit nem mondott erről az ügyről, viszont a belarusz tüntetések előtt szinte egyedüli európai kormányfőként állt ki a párbeszéd mellett Aljakszandr Lukasenka kormányával.

Sőt, korábban többször is felszólalt a Belarusz elleni szankciókkal szemben, és egy darabig attól aggódott az európai közvélemény, hogy pont ő akadályozhatja meg azokat. Úgy tűnik, hogy végül, ahogy legutóbb is, támogatta a magyar miniszterelnök a szankciókat, amikor tétje volt a dolognak. Pontos részleteket nem tudni, mert a csúcsértekezlet előtt a kormányfőknek le kellett adniuk a mobiltelefonjukat, hogy ne szivárogjon ki semmilyen információ. Szijjártó Péter mindenesetre közepesen lelkesen biztosította támogatásáról az uniós nyilatkozatot – írja a 24.hu.

Az Egyesült Államokban felelősségre vonást sürgetnek

Az ügyben időközben megszólalt Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is, aki

„a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek” nevezte Fehéroroszország akcióját.

Joe Biden felháborítónak minősítette azt a videófelvételt, amelyet a fehérorosz hatóságok a Ryanair gép kényszerleszállása után Minszkben letartóztatott Raman Prataszevicsről készítettek – írja az Index. Az elnök leszögezte:

„Az Egyesült Államok csatlakozik a világ számos országának felhívásához, hogy engedjék őt szabadon, ahogy azt a több száz politikai foglyot is, akit jogsértően vett őrizetbe a Lukasenka-rezsim.”

A Fehér Ház külön közleményben tudatta, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn beszélt Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, és ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok az EU-val és más szövetségesekkel összehangolva felelősségre fogja vonni a Lukasenka rezsimet.

Közben az amerikai kongresszus két tagja, Dick Durbin illinois-i demokrata és Marco Rubio floridai republikánus szenátor közös közleményben sürgette a Biden-kormányt, hogy tiltsa meg az amerikai légitársaságoknak a fehérorosz légtérbe való belépést.

Még több hír található a Media1-en!

Borítókép: Raman Prataszevics Fehérorosz ellenzéki újságíró rendőrök között / Fotó: DW adáskép Youtube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások