fbpx
ryanair

Az EU bekérette a fehérorosz nagykövetet a földre kényszerített Ryanair-járat és a letartóztatott újságíró ügyében

Az Európai Tanácsban is téma az újságíró letartóztatása. Washingtonban is független vizsgálatot követelnek. Megszólalt a letartóztatott Raman Prataszevics újságíró édesapja is.

Az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét – írja az MTI. Az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő kérésére Stefano Sannino, az EEAS főtitkára azt közölte Aljakszandr Miknevics fehérorosz nagykövettel, hogy

az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését, ami veszélyeztette az utasok és a személyzet biztonságát, illetve elítéli Raman Prataszevics letartóztatását.

Az EU álláspontja szerint a felháborító intézkedés a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátását követeli.

Az ügy az Európai Tanács hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére kerül. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit – tette hozzá Borrell.

Leszállásra kényszerítés és újságíró letartóztatása

Vasárnap este előre nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben a Ryanair repülőgépe, ahol őrizetbe vették a járaton utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

A fehérorosz külügyi tárca védelmébe vette a helyi hatóságok döntését, valamint közölte, hogy Minszk szükség esetén engedélyezi a szakértői vizsgálatot a Ryanair légitársaság járatának ügyében. A tájékoztatás szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia a fehérorosz fővárosban, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak, hogy elkísérje az utasszállítót a minszki repülőtérre.

A fehérorosz külügyminisztérium weboldalán hétfőn megjelent közlemény szerint a hatóságok a nemzetközi jogszabályokkal összhangban jártak el, valamint azzal vádoltak egyes európai országokat, hogy teljesen feleslegesen terelik az ügyet politikai síkra. Az ország állami médiájában szintén leszögezték: a légiforgalmi irányítás a szabályoknak megfelelően járt el, amikor fehérorosz területen utasította leszállásra a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen rajta volt Raman Prataszevics. Közölték, hogy a minszki repülőtér volt a bombafenyegetés bejelentése idején a legközelebbi repülőtér, és hozzátették, nem a fehérorosz fél hibája, hogy a fedélzeten „szélsőséges is volt” – írja az MTI.

A Ryanair azt közölte, hogy a kényszerleszállást követően, a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, és a járat mintegy 170 utasával még az este folytathatta útját célállomására, Vilniusba.

Prataszevics utastársai a Delfi című litván lapnak arról számoltak be, hogy a 26 éves férfi kétségbeesett a kényszerleszállás hallatára, és azt mondta, hazájában halálos ítélet vár rá.
A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával.

A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból. Minszket a járat eltérítése miatt a nemzetközi közösség széles körben bírálta.

Mások mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter Prataszevics azonnali szabadon bocsátását is követelte.

Az AirBaltic lett légitársaság szóvivője egyébként hétfőn bejelentette: a társaság nem használja többé a fehérorosz légteret.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében nyilvánította szélsőségesnek a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

Megszólalt az elhurcolt újságíró apja: „Abszurd, hogy ez megtörténhetett”

Raman Prataszevics édesapja a Szabad Európának adott interjúban abszurdnak nevezte, hogy a Ryanair eltérítéséhez hasonló eset egyáltalán megtörténhet a XXI. században. Dzmitrij Prataszevics meg van róla győződve, hogy egy alaposan megtervezett akcióról van szó. Elmondta azt is, hogy elhagyták hazájukat, mert félnek a fiúk politikai tevékenysége miatti politikai megtorlástól. „Engem és 80 másik volt katonatársamat megfosztottak a rangunktól.”

(MTI, Szabad Európa, Media1)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások