fbpx
Botka László

Szegeder: cenzúrát vezettek be a szegedi önkormányzati cégeknél

Bármilyen megkeresésre csak úgy adhatnak választ a sajtóval eddig közvetlenül kapcsolatban álló munkatársak, ha azt előbb egy, Botka László polgármester által erre kijelölt személy ellenőrzi. Vannak olyan kivételes helyzetű médiumok, amelyekre a korlátozás nem vonatkozik. Megpróbálták megkérdezni a sajtó munkáját nagyban megnehezítő fejleményről az önkormányzatot, de semmitmondó választ kaptak.

A szegeder.hu számolt be az ügyről, mely maga is elszenvedője a fejleményeknek. A lap azt írja, február végén Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester kiküldött egy levelet a szegedi önkormányzati cégek vezetőinek, amelyben arra utasította őket, hogy

a jövőben, amennyiben megkeresés érkezik hozzájuk a sajtótól, az arra írt választ előbb Dombai Tündének, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. nevű önkormányzati cég kommunikációs szakértőjének vagy Kalmár Gábornak, Botka László kabinetfőnökének kell továbbítani, hogy valamelyikük elolvassa és jóváhagyja azt.

A Szegeder szerint nem csak a politikai, de a szakmai témájú megkereséseket is kontroll alá vették. Ennél is érdekesebb, hogy a lap állítása szerint a Szeged.hu és a Szeged Televíziótól érkező kérdésekre ez nem vonatkozik. Utóbbiak az önkormányzat médiumai.

A lap azt írja, hogy hiába van a cégeknél sajtókommunikációra kijelölt személy, egyre több helyről hallják, hogy Botka László a NER-hez hasonlóan amit csak lehet, központosít, és egyre kevesebb személyben bízik meg.

Az üggyel kapcsolatban a lap kereste az önkormányzatot és valamennyi fentebb említett személyt, de érdemben nem kaptak választ. Egy aláírás nélküli levélben annyit írtak a városházáról, hogy az önkormányzatok a törvény által előírt és az önként vállalt feladataikat (tömegközlekedés, településüzemeltetés, távfűtés, lakásgazdálkodás, hulladékgazdálkodás stb.) az általuk létrehozott cégeken és intézményeken keresztül biztosítják, és ezen cégek az önkormányzattal az egész világon bevett gyakorlat szerint összehangolják a kommunikációjukat.

Próbált a lap futni egy újabb kört a kérdéseivel, de hiába. Az ügy részletesen a Szegederen olvasható el.

Még több hír található a Media1-en!

Borítókép: Botka László polgármester, a VTV Szeged felvételén / Fotó: VTV Szeged Youtube csatornája

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások