fbpx
Rendőrök viszik el a 64 éves szerencsi férfit 2020.05.12-én rémhírterjesztés vádjával

Megmarad a nagy vitát kiváltó rémhírterjesztési törvény

Leszavazta a Fidesz a Párbeszéd javaslatát a rémhírterjesztés szigorításának eltörléséről.

„Szimbolikus, hogy az Indexet és a magyar sajtószabadságot érintő legnagyobb fenyegetés közepette az Országgyűlés szakbizottsága leszavazta a rémhírterjesztés Btk.-módosításának visszavonásáról szóló javaslatot, amelyről bebizonyosodott, hogy alkalmas a sajtószabadság korlátozására és ártatlan emberek vegzálására” – olvasható Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője a Media1-nek eljuttatott sajtóközleményében.

A Párbeszéd közleménye felidézte: a Varga Judit igazságügyi miniszter nevéhez köthető javaslat számos hazai és nemzetközi kritikát kiváltott, mind-mind azt az aggályt megfogalmazva, hogy a módosítás alkalmas a szólásszabadság aránytalan korlátozására: a kormánnyal szemben kritikus, független médiumok, újságírók és ártatlan, véleményüket megfogalmazó emberek elhallgattatására, megfélemlítésére.

Erre vonatkozóan több, a független sajtó által pontosan dokumentált eset is történt a közelmúltban. A Párbeszéd szerint érdemes felidézni azokat a Facebook-bejegyzéseket, amelyek nyomán aránytalannak tetsző rendőri fellépéseket láthattunk átlagpolgárokkal szemben.

A Párbeszéd szerint a szerencsi és a gyulai eset

„a Rákosi-korszakban bevett módszereket idézte a hajnali, rajtaütésszerű kiszállásokkal, házkutatásokkal, elvezetésekkel”.

A Párbeszéd közölte: nem hagyja, hogy a sajtószabadság maradékát is felszámolja a kormány, és mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy megvédjék a Büntető Törvénykönyv áldozatául esett ártatlanokat vagy éppen a kormány által megtámadott szabad szerkesztőségeket.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Rendőrök visznek el egy 64 éves szerencsi férfit 2020.05.12-én rémhírterjesztés vádjával
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások