fbpx
Tóth Mónika, a HBC News rádióállomás alapítója

Nem jutnak fizetésükhöz a rádiósok, mert adósságot hátrahagyva „eltűnt” a Hungarian Broadcaster News tulajdonosa

Nagyon szomorúan alakult a Tóth Mónika által tavaly nyáron megalapított Hungarian Broadcaster News nevű netes rádióállomás, azaz a HBC News története. A rádió alapító-tulajdonosa tavaly ősszel lényegében eltűnt a stábtagok elől, és azóta sem jelentkezik az ismert neveket is felsorakoztató stábnál a fizetésükkel. A Media1 utolérte Tóth Mónikát, de a happy end egyelőre hiányzik a most következő történetből.

Tavaly nyáron a Media1 is beszámolt róla, amikor elindult a Hungarian Broadcaster News nevű interneten sugárzó rádióállomás, amelyet Tóth Mónika alapított. Ő előzőleg a Civil Rádiónak volt a műsorvezetője, egészen addig, amíg az NMHH Médiatanácsa az internetre nem szorította a korábban a budapesti FM 98 MHz-en sugárzó Civilt.

Nagy tervekkel indult az HBC News

Tóth Mónika az új rádió megalapításakor nagy tervekről beszélt. Azt mondta, az HBC News tartalmai az Egyesült Államokban is megjelennek majd egy partnerségnek köszönhetően, ezért is lesz az adás két nyelvű, angol és magyar. Azt mesélte, hogy a stáb törzsét kezdetben 14 fős gárda alkotja majd, és a stábban sokféle korosztály és sokféle ember dolgozik, köztük ismert nevek, szakértők is.

Az HBC News logója
Az HBC News logója

Tóth Mónika a rádió finanszírozása kapcsán arról beszélt a Media1 kérdésére, hogy egyedi mentorprogramot építettek fel, és pályázati forrásból fognak működni, valamint fogadnak támogatásokat, donációkat civil szervezetektől és hallgatóktól is.

Elmaradt fizetések

Csakhogy hiába kezdte meg működését a rádió tavaly nyáron, álltak munkába az amúgy nagyon lelkes stábtagok, akik közül néhányan önkéntesen vállalták el a munkát. Végül még azok sem kapták meg a fizetésüket, akiknek erre vonatkozó többszöri és határozott ígérete volt a rádió tulajdonosától.

Tóth Mónika eleinte még azt mondta a stábtagoknak, hogy hamarosan lehívja a pályázati támogatásokat, és kifizeti őket, de végül ezt nem tette meg. A stábtagok eleinte hittek a rádió alapítójának, ezért az ősz első feléig hajlandók voltak folytatni a munkát.

Eltűnt alapító

A rádió tulajdonosa ekkor több stábtag elmondása szerint eltűnt, nem jelentkezett. A stáb Tóth Mónikát a családtagjain keresztül is próbálta megkeresni, mire ő haragosan visszaüzent, hogy a családtagjainak semmi köze ezekhez a dolgokhoz, ezért őket hagyják ki az ügyből. Ez még tavaly ősszel történt.

Lapunknak idén több alkalommal is sikerült közvetlenül kapcsolatba lépni Tóth Mónikával, hol telefonon, hol írásban. Beszédjében, írásában eleinte semmi különös nem volt érzékelhető, úgy beszélt és úgy kommunikált velünk, ahogyan korábban máskor. Ám amikor megemlítettük, hogy a HBC News kapcsán keressük egy cikk miatt, mert úgy tudjuk, nem lettek kifizetve a stábtagok, írásmódja hirtelen zavarossá, szinte érthetetlenné vált: a szavakat, betűket felcserélve kezdett el írni.

Tóth Mónika lényegében valamilyen különös, meg nem nevezett betegségre hivatkozott, ami megakadályozza őt abban, hogy megfelelően kommunikáljon, és szavai szerint csak néhány órára működik megfelelően az agya.

Ennek ellenére megígérte, hogy ügyvédje fog egy nyilatkozatot küldeni nekünk legkésőbb másnap, amit idézhetünk. Erre azonban azóta sem került sor. Másnap újra beszéltünk a rádió alapítójával, de a nyilatkozat sem akkor, sem azóta nem érkezett meg, pedig türelmesen vártunk azóta is.

Lekapcsolt adásgép, csalódott stáb

Mostanra már a stábtagok is elvesztették hitüket és bizalmukat, ugyanis szerintük Tóth Mónika viselkedése meglehetősen furcsa, ellentmondásos lett.

Az adásgép az egyik stábtag otthonában volt elhelyezve, de miután a munkatárs nem jutott fizetéséhez és a lakásbérleti díjhoz, hónapokkal később úgy döntött, most már lekapcsolja a gépet.

keverőpult, rádió
Fotó: Stock / Depositphotos

AutoDJ adja a zenéket

A gép leállítása ellenére a HBC News nem tűnt el teljesen az éterből, ugyanis az internetes streamingszolgáltató (vagyis aki a rádióktól érkező adásjeleket az interneten adatként továbbítja a hallgatókhoz) az adásgép lekapcsolását követően úgynevezett AutoDJ szolgáltatást aktivált, így aki megnyitja a rádió internetes oldalát, ott a nap 24 órájában folyamatosan olyan zenéket hallhat, amelyeket a rádió szolgáltatójának számítógépe válogat össze az adásba.

Az alapító a stábbal nem, másokkal viszont tökéletesen kommunikált

A stábtagok azt mondták a Media1-nek, hogy mélységesen csalódtak Tóth Mónikában, aki gyakorlatilag egyik napról a másikra eltűnt előlük, miközben máig tartozik nekik pénzzel, és nem állt eléjük, hogy legalább azt mondja, elnézést, valamiért mégsem tudok fizetni. Szerintük nem életszerű, hogy ha beteg lett, akkor ne tudott volna akár egy ügyvéden keresztül üzenni.

Ráadásul magunk voltunk a szemtanúi annak, hogy Tóth Mónika még február 25-én, azaz közel egy hónapja felbukkant egy újságíróknak fenntartott Facebook-csoportban, ahol kiválóan fogalmazva tett közzé egy bejegyzést egy másik témáról, és bár tett rá utalást, hogy beteg volt egy ideig, de hozzászólásában nyoma sem volt annak, hogy elveszítette volna kommunikációs képességét: mondatai teljesen pontosak voltak, sem elírás, sem stiláris hiba nem volt bennük.

Tóth Mónika a fizetés nélkül maradt rádiósokat ellenben február 25., azaz a Facebook-bejegyzés óta sem kereste meg az elmaradt pénzek kapcsán.

Mostanra a stáb már nem dolgozik. Az egyetlen, ami maradt a HBC Newsból, az a weblapja és a szervergépe, ami azonban már szét van szerelve, és az egyik stábtag hetek óta várja, hogy a rádió tulajdonosa jelentkezzen és elvigye azt.

Maradt ezenkívül a szomorú tapasztalat, hogy a korábban barátnak hitt rádiós, akit eddig nem ilyennek ismertek, egyik pillanatról a másikra cserben hagyott mindenkit.

További médiával kapcsolatos hírek és cikkek találhatók a Media1-en. Feliratkozhat hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legújabb történésekről! Ott vagyunk Facebookon is.

Borító: Tóth Mónika, a HBC News alapítója még a Civil Rádió munkatársaként. Fotó: Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások