rádió, mikrofon, stúdió

HBC News néven indul új rádió: Bokros Lajosnak és Pálinkás Józsefnek, az MTA volt elnökének is rovata lesz

A Hungarian Broadcaster News nevű új rádióállomás keddtől lesz hallható, és a magyar mellett angol nyelven is sugároz majd. Mások szeretnének lenni, mint ami manapság megszokott.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Hungarian Broadcaster News (HBC News) néven indul új rádió június 2-án – tudta meg a Media1.

A rádió szellemi atyja Tóth Mónika újságíró, kommunikációs szakember, rádióriporter, akit az elmúlt években a Civil Rádióban hallhattunk.

Tóth Mónika, az HBC News alapítója
Tóth Mónika, az HBC News alapítója

Az induló HBC News főszerkesztője a Media1 érdeklődésére elmondta, hogy észak-amerikai partnerségben tartalmaik az Egyesült Államokban is megjelennek majd, ezért is lesz az adás két nyelvű.

14 fős gárdával indulnak

Tóth Mónika ismertetése szerint az HBC News stábjának törzsét 14-en alkotják. A stábnak tagja a fiatal, mindössze 14 éves Kenéz Kolos rádiós (vele a Media1 műsora interjúzott is nemrég, elérhető a hangfelvétel ITT) , de például Bálint Orsolya filmkritikus, a Vasárnapi Hírek egykori munkatársa is. A teljes stáblistát Tóth Mónika egyelőre nem árulta el, mivel a stáb a június 2-át követő két hetes kampányidőszakban fokozatosan szeretne bemutatkozni úgynevezett hangnévjegyek segítségével.

„ Ami ebben a pillanatban is még mindig a szívdobogásig fokozza az izgalmamat, hogy a bevezető két kampányhetünk egy-egy munkanapját örökbe fogadták olyan zenész kollégák, akikkel évek óta dolgozom már együtt – vagy akit »csak« nagyon becsülök. Arra gondoljanak, hogy szeretnének-e mondjuk Dés Lászlóval tölteni egy napot – délben egy portré-beszélgetéssel indulni vele, majd egy nap adott zenei kínálatának a nagy részében őt hallgatni, amint egy bizonyos, sajátos válogatást adnak a saját pályájukból – majd kora este, összegezve a napot, meghallgatnák, még mondjuk aztán a terveit, vágyait, a nyarát és az őszét?  Vagy mindezt Beck Zoltánnal? Vagy Jónás Verával? Vagy Czutor Zoltánnal? Vagy Kollár-Klemencz Lászlóval? Vagy Másik Jánossal? Vagy Müller Péter Sziámival?

– említette Tóth Mónika.

Bokros Lajos és Pálinkás József is rendszeresen megszólal majd a rádióban

A főszerkesztő elmondta, hogy a rádióban rovata lesz például Bokros Lajos egykori pénzügyminiszternek és volt EP-képviselőnek, dr. Pálinkás Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökének, valamint dr. Lattmann Tamás nemzetközi jogásznak és Gábor György filozófusnak, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének volt tudományos főmunkatársának.

Bokros Lajos 2013-ban
Bokros Lajos 2013-ban
Fotó: wikipedia

 

Dr. Lattmann Tamás
Dr. Lattmann Tamás
Fotó: facebook

 

dr. Pálinkás József, az MTA volt elnöke
dr. Pálinkás József, az MTA volt elnöke
Fotó: Wikipedia

Tóth Mónika azt mondta: új médiumukat egyfajta szakértői rádióként határozzák meg. Épp ezért a témákat bőséges időkeretben tárgyalják majd, így lehetőség lesz a témákban való elmélyedésre, egy-egy szakértő okfejtésére.

Az HBC Newson hallható lesz Laura Way színésznő és producer, a BBC egyik tudósítója, aki rendszeresen beszámol majd Észak-Európa helyzetéről. Az induló rádió különlegessége még, hogy már ismert közéleti szereplők mutatkoznak be új oldalukról: Beck Zoltán, a 30Y egyik alapítója például romológia témában készít majd műsort, de találkozhatunk majd Müller Péter Sziámival is.

Támogatásokból szereznek forrást a működésre

Kérdeztük Tóth Mónikát arról is, miből kívánják finanszírozni a rádiót. Erre az alapító azt mondta, hogy egyedi mentorprogramot építettek fel és pályázati forrásból igyekeznek forráshoz jutni, illetve szívesen fogadnak támogatásokat, donációkat civil szervezetektől és hallgatóktól is.

Emellett fontos hozzátenni, hogy a stáb több tagja önkéntes munkát végez.

Az HBC News logója

Arra a kérdésre, hogy mekkora hallgatótáborra számítanak, az HBC News alapítója azt mondta:

„a webes piacon való elérés számai sokszor hozzávetőlegesek. Sem nem tudnék, sem nem akarnék számokat mondani. Mind a szakmai anyagainkban, mind a zenei világunkban nem a hallgatószám növelése lesz a cél. Ennek ellenére van két munkatárs, akik ezért fognak minket zaklatni…Az első fél évben csak a tendenciákat figyeljük majd. Az elérendő cél az első évben, hogy a szakmai közönség platformként jegyezzen bennünket. Amellett, hogy vidéki nagyvárosokból is jelezték, hogy kíváncsiak ránk – ami plusz lendületet adhat még nekünk, az a külföldi társműsorvezetőink, tudósítóink helyzete – több helyről, még a tengeren túlról is jelezték, hogy igény tartanak ránk, részben ezért is döntöttünk a kétnyelvűség mellett.”

A Hungarian Broadcaster News most éjféltől kezdi meg a sugárzást a http://hbcnewsstation.press címen.

További médiával kapcsolatos hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!