rádió, mikrofon, stúdió

HBC News néven indul új rádió: Bokros Lajosnak és Pálinkás Józsefnek, az MTA volt elnökének is rovata lesz

A Hungarian Broadcaster News nevű új rádióállomás keddtől lesz hallható, és a magyar mellett angol nyelven is sugároz majd. Mások szeretnének lenni, mint ami manapság megszokott.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Hungarian Broadcaster News (HBC News) néven indul új rádió június 2-án – tudta meg a Media1.

A rádió szellemi atyja Tóth Mónika újságíró, kommunikációs szakember, rádióriporter, akit az elmúlt években a Civil Rádióban hallhattunk.

Tóth Mónika, az HBC News alapítója
Tóth Mónika, az HBC News alapítója

Az induló HBC News főszerkesztője a Media1 érdeklődésére elmondta, hogy észak-amerikai partnerségben tartalmaik az Egyesült Államokban is megjelennek majd, ezért is lesz az adás két nyelvű.

14 fős gárdával indulnak

Tóth Mónika ismertetése szerint az HBC News stábjának törzsét 14-en alkotják. A stábnak tagja a fiatal, mindössze 14 éves Kenéz Kolos rádiós (vele a Media1 műsora interjúzott is nemrég, elérhető a hangfelvétel ITT) , de például Bálint Orsolya filmkritikus, a Vasárnapi Hírek egykori munkatársa is. A teljes stáblistát Tóth Mónika egyelőre nem árulta el, mivel a stáb a június 2-át követő két hetes kampányidőszakban fokozatosan szeretne bemutatkozni úgynevezett hangnévjegyek segítségével.

„ Ami ebben a pillanatban is még mindig a szívdobogásig fokozza az izgalmamat, hogy a bevezető két kampányhetünk egy-egy munkanapját örökbe fogadták olyan zenész kollégák, akikkel évek óta dolgozom már együtt – vagy akit »csak« nagyon becsülök. Arra gondoljanak, hogy szeretnének-e mondjuk Dés Lászlóval tölteni egy napot – délben egy portré-beszélgetéssel indulni vele, majd egy nap adott zenei kínálatának a nagy részében őt hallgatni, amint egy bizonyos, sajátos válogatást adnak a saját pályájukból – majd kora este, összegezve a napot, meghallgatnák, még mondjuk aztán a terveit, vágyait, a nyarát és az őszét?  Vagy mindezt Beck Zoltánnal? Vagy Jónás Verával? Vagy Czutor Zoltánnal? Vagy Kollár-Klemencz Lászlóval? Vagy Másik Jánossal? Vagy Müller Péter Sziámival?

– említette Tóth Mónika.

Bokros Lajos és Pálinkás József is rendszeresen megszólal majd a rádióban

A főszerkesztő elmondta, hogy a rádióban rovata lesz például Bokros Lajos egykori pénzügyminiszternek és volt EP-képviselőnek, dr. Pálinkás Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökének, valamint dr. Lattmann Tamás nemzetközi jogásznak és Gábor György filozófusnak, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének volt tudományos főmunkatársának.

Bokros Lajos 2013-ban
Bokros Lajos 2013-ban
Fotó: wikipedia

 

Dr. Lattmann Tamás
Dr. Lattmann Tamás
Fotó: facebook

 

dr. Pálinkás József, az MTA volt elnöke
dr. Pálinkás József, az MTA volt elnöke
Fotó: Wikipedia

Tóth Mónika azt mondta: új médiumukat egyfajta szakértői rádióként határozzák meg. Épp ezért a témákat bőséges időkeretben tárgyalják majd, így lehetőség lesz a témákban való elmélyedésre, egy-egy szakértő okfejtésére.

Az HBC Newson hallható lesz Laura Way színésznő és producer, a BBC egyik tudósítója, aki rendszeresen beszámol majd Észak-Európa helyzetéről. Az induló rádió különlegessége még, hogy már ismert közéleti szereplők mutatkoznak be új oldalukról: Beck Zoltán, a 30Y egyik alapítója például romológia témában készít majd műsort, de találkozhatunk majd Müller Péter Sziámival is.

Támogatásokból szereznek forrást a működésre

Kérdeztük Tóth Mónikát arról is, miből kívánják finanszírozni a rádiót. Erre az alapító azt mondta, hogy egyedi mentorprogramot építettek fel és pályázati forrásból igyekeznek forráshoz jutni, illetve szívesen fogadnak támogatásokat, donációkat civil szervezetektől és hallgatóktól is.

Emellett fontos hozzátenni, hogy a stáb több tagja önkéntes munkát végez.

Az HBC News logója

Arra a kérdésre, hogy mekkora hallgatótáborra számítanak, az HBC News alapítója azt mondta:

„a webes piacon való elérés számai sokszor hozzávetőlegesek. Sem nem tudnék, sem nem akarnék számokat mondani. Mind a szakmai anyagainkban, mind a zenei világunkban nem a hallgatószám növelése lesz a cél. Ennek ellenére van két munkatárs, akik ezért fognak minket zaklatni…Az első fél évben csak a tendenciákat figyeljük majd. Az elérendő cél az első évben, hogy a szakmai közönség platformként jegyezzen bennünket. Amellett, hogy vidéki nagyvárosokból is jelezték, hogy kíváncsiak ránk – ami plusz lendületet adhat még nekünk, az a külföldi társműsorvezetőink, tudósítóink helyzete – több helyről, még a tengeren túlról is jelezték, hogy igény tartanak ránk, részben ezért is döntöttünk a kétnyelvűség mellett.”

A Hungarian Broadcaster News most éjféltől kezdi meg a sugárzást a http://hbcnewsstation.press címen.

További médiával kapcsolatos hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: Unsplash

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!