fbpx
A Csengery Antal díj átadása 2021. 03.12

A Klubrádió is sajtódíjat kapott Budapest főpolgármesterétől

A főváros sajtódíját a Klubrádió szerkesztősége mellett Élő Anita, a Válasz Online munkatársa, a BBC-s Nick Thorpe, a 24.hu-s Vincze Miklós és az Építészfórum szerkesztősége kapta a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján.

Élő Anita, a Válasz Online szerkesztőségének tagja, a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és társadalmi hatások részletes bemutatásáért, magas szakmai színvonalú munkájáért kapta meg a Csengery-díjakat.

Nick Thorpe, a BBC közép-európai tudósítója, aki a Duna mentén élő emberek sokszínű világát, a folyó menti táj szépségeit ismeretterjesztő filmsorozatban, valamint a magyar és európai történelem drámai eseményeit, személyes hangvételű könyvben bemutató tevékenységéért kapta az elismerést.

Vincze Miklós kulturális újságíró, a 24.hu munkatársa, Budapest korábban ismeretlen arcának, meglévő és eltűnőben lévő épített örökségének, és ezen keresztül a főváros társadalmi és gazdasági folyamatainak szakszerű, pontos és olvasmányos ábrázolásáért vehette át az elismerést.

Az Építészfórum szerkesztőségét Budapest építészetének és városarculatának történeti és kortárs változásainak naprakész bemutatásáért, valamint a minőségi építészeti kultúra népszerűsítésében vállalt szerepéért díjazták.

A Klubrádió a Csengery-díjat a 2001 óta nyújtott teljesítményéért, Budapest mindennapi valóságának elhivatott és független bemutatásáért, az objektív, tájékoztatásért, a sajtó- és szólásszabadság megőrzéséért végzett kitartó munkájáért kapta meg a szerkesztőség.

„Ma Magyarországon újságírónak lenni azt jelenti, hogy az ember kockára teszi az egzisztenciáját, hiszen bármelyik nap megszűnhet az újság, amelynél dolgozik, és bármelyik nap megtörténhet, hogy ellehetetlenítik, lejárató hadjáratot indítanak ellene. Nehéz dolga van, aki arra szerződött, hogy az igazságot szolgálja”

– fogalmazott a díjátadón Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Klubrádió elleni ellehetetlenítési kísérletekre is célozva.

A főváros sajtódíjának névadója Csengery Antal polihisztor, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőse, a legendás Pesti Hírlap főszerkesztője, később a Magyar Tudományos Akadémia másodelnöke és a kiegyezés egyik legfontosabb szereplője. A Csengery Antal-díjat ezért minden évben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én adja át Budapest főpolgármestere.

Idén is öt díjazottról döntött a Fővárosi Közgyűlés, a díj átadására a járványügyi helyzet miatt szűkebb körben, gratuláló kézfogások nélkül került sor a Városházán – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoportjának közleményéből.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: A Csengery Antal díj átadása 2021. 03.12, Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoport
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások