fbpx
webshop, online vásárlás, e-kereskedelem

Egyeztetést kezdeményez az Operatív Törzzsel a webshopok érdekképviselete

Ellentmondásos helyzet alakult ki, hogy működtethetnek-e jelenleg a webshopok személyes átvevő pontokat vagy sem.

Egyeztetést kezdeményezett a koronavírus járvány elleni védekező intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló jogszabály egyes rendelkezéseinek értelmezése kapcsán a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szakembereivel az Ecommerce Hungary – tudatta kedden Csányi Zoltán, a magyar e-kereskedők érdekképviseleti szervezetének alelnöke. Az Ecommerce Hungary elsősorban a csomagküldő internetes kereskedelem egyik mozzanata, a személyes átvétel biztosításának lehetőségével kapcsolatban kért pontosítást és fejtette ki szakmai álláspontját.

Az Ecommerce Hungary múlt pénteken kiadott álláspontja egyébként az, hogy a személyes átvételi szolgáltatást nyújtó (azaz a csomagküldés utolsó fázisát megvalósító) üzlethelyiség kizárólag ennek a csomagátadási szolgáltatásnak a biztosítása érdekében nyitva lehet, de normál (fizikai jelenléten alapuló vásárlási folyamatban) vevőt nem fogadhat.

A kormányrendelet szerint köteles zárva lenni egy bolt (mert személyes jelenlétet igényel a vásárlók vásárlása). Ez alól kivétel az a helyiség vagy helyszín, mely csomagküldő szolgáltatás célját szolgálja, azaz a például személyes átvételt biztosít, tehát erre a lehetőségre vonatkozóan kivételt fogalmaz meg a jogszabály. A csomagküldő szolgáltatást nem csak házhoz szállítással (ami külön is meg van említve kivételként), hanem átvevő ponton történő személyes átvétellel is meg lehet valósítani, ez benne van a csomagküldő internetes kiskereskedelem meghatározásában – írják.

A Media1 még a hétvégén kérdést küldött az Operatív Törzsnek, arról érdeklődve, nyitva lehetnek-e a személyes átvevő pontok, hiszen több kereskedésnél azt jelezték, működtetik az átvevő pontokat, mások viszont úgy értelmezték a rendeletet, hogy erre nincs lehetőség. Az Operatív Törzs nem válaszolt lapunk kérdéseire.

Frissítés

Hírünket követően az MTI-n keresztül Vámos György,  az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára közölte, hogy a zárva tartásra kötelezett üzletek átvevőpontként sem működhetnek; házhoz vagy szabadon elérhető csomagpontra kell szállítaniuk a megrendelt termékeket. Az OKSZ állásfoglalást kért és kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK).

Az NNK véleménye szerint olyan áruházakban, üzletekben lehet az online megvásárolt termékeket személyesen átvenni, amelyek a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet szerint nyitva tarthatnak.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Stock by Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások