fbpx
Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Az igazságügyi miniszter szerint „virágzik” az ellenzéki média Magyarországon

Magyarországon a balliberális média virágzik és meghatározó szerepe van a közéletben – közölte pénteki Facebook-bejegyzésében Varga Judit.

Varga Judit Facebook-oldalán arról számolt be, hogy előző nap egyeztetést folytatott Dunja Mijatoviccsal, az Európa Tanács emberi jogi biztosával, akinek a következő hetekben az lesz a feladata, hogy elkészítse Magyarország médiaszabadságáról és véleménynyilvánításról szóló memorandumát.

„Azonos állásponton vagyunk abban, hogy nem elegendő a technológiai cégek jóhiszeműségében, önszabályozásában bízni, időszerű volna a közös uniós szabályrendszer”

– olvasható a bejegyzésben.

Varga Judit bejegyzése a virágzó balos médiáról
Varga Judit bejegyzése a virágzó balos médiáról Fotó: Facebook

A miniszter tájékoztatása szerint szóba került a hazai média helyzete is. Ezzel kapcsolatban Varga Judit arról beszélt az Európa Tanács emberi jogi biztosának, hogy „Nyugat-Európával szemben Magyarországon a nyilvános vitákban és a médiában valódi sokszínűség van.”

„Sőt, a balliberális sajtó virágzik és meghatározó szerepe van a közéletben, ahogyan azt az elmúlt napokban magam is megtapasztalhattam”

– fűzte hozzá, a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos írásokra utalva.

Mint írta, a szólásszabadsággal kapcsolatban felhívta az emberi jogi biztos figyelmét arra, hogy a rémhírterjesztés büntetése már korábban is része volt a Büntetőtörvénykönyvnek, így – ahogyan azt az Alkotmánybíróság is megállapította – az a különleges jogrendre tekintettel nem lépi át a szólásszabadság arányos korlátozhatóságának határát.

„Mindannyiunk felelőssége, hogy a védekezés sikeres legyen” – tette hozzá.

„A további párbeszédre is nyitottak vagyunk és reméljük, hogy Dunja Mijatovic ideológiai befolyásoltság nélkül készíti el memorandumát” – zárult Varga Judit Facebook-bejegyzése, melyet egyébként nem sokkal azután tett közzé, hogy kiderült, nem kap azonnali jogvédelmet a Klubrádió, így rendkívül megnőtt az esélye annak, hogy a rádiót le kell kapcsolni február 15-én a megmaradt egyetlen FM-frekvenciájáról. Arról, hogy mennyire érvényesül Magyarországon a „sokszínűség”, itt írtunk tegnap.

Borító: Varga Judit igazságügyi miniszter előadást tart Az EU és a Facebook-társadalom – kihívások és megoldások? címmel a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én. Fotó: MTI/Mónus Márton
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások