fbpx
hundub kezdőlap

Máris kiszállt a Hundub, a Facebook magyar hasonmásának egyik tulajdonosa

A belize-i eddigi tulajdonos arra hivatkozva szállt ki, hogy folyamatos sajtótámadások érték, és hogy minden alapot nélkülöző összeesküvések jelentek meg a közösségi oldallal kapcsolatban.

A Hundub egy belső közleményben jelentette be, hogy kiszáll a cégből a Belize-ben tavaly júliusban bejegyzett offshore cég, a Murmurati Limited, így az oldalnak Pál Csaba marad az egyetlen tulajdonosa  – számolt be a 24.hu.

A jövőben kizárólag közösségi finanszírozásból tudják majd működtetni a Hundubot.

A 24.hu szerint az ügyvezető-alapító, Pál Csaba a decemberi induláskor nem rendelkezett sem vállalkozói, sem pénzügyi háttérrel, így jött képbe a belize-i regisztrációval rendelkező Murmurati magyar képviselője, Rácz Mihály, aki viszont rendelkezett irányító tapasztalatokkal, egykori cégeit azonban fizetésképtelenné nyilvánították, és 2016-ban a bíróság magát Ráczot is eltiltotta öt évre a cégvezetéstől.

Hundub, a „magyar Facebook”

A Facebookra megszólalásig hasonlító külsejű és működésében is az amerikai közösségi oldalra emlékeztető magyar nyelvű Hundub 2020 decemberében indult el
Az oldal alkotói szerint az új közösségi oldal alternatív lehetőséget nyújt véleménykontroll, az „érthetetlen letiltások” és következetlen cenzúra nélkül a többi közösségi médiával szemben. Pál Csaba, az oldal alapítója úgy fogalmazott, hogy a Hundubot elsősorban az hívta életre, hogy
„túl nagyra nőttek már azok a cégek, amelyek a világméretű social media hálózatokat működtetik, és ezért ezek a nagy platformok elszakadtak a valódi közösségektől.″

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő korábban Facebookon bírálta a „mélymagyar pótfacebookot″, és arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a kormány a közösségi média magyar felhasználóit, orosz mintára, a Facebook elhagyására és az új magyar közösségi oldal használatára szeretné terelni.

A 24.hu korábban arról írt, hogy az oldalon elsők között bukkant fel Orbán Viktor miniszterelnök profilja, azonban az oldal indulásán egyelőre nem látszott kormányzati hátszél.

A Hundubot több más bírálat is érte. Egyesek megkérdőjelezték, hogy mi szükség van egy új közösségi médiás felületre, amikor például az egykori magyar iWiW sem bizonyult életképesnek a Facebokkal szemben (azt a Telekom 2014ben, azaz évekkel ezelőtt bezárta), emellett különböző technikai hibák és leállások is előfordultak korábban, ami nem vetett jó fényt az oldalra.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások