fbpx
Nagy Gergely Miklós, kezében a Paul Lendvai-díjjal járó oklevéllel

Bejelentették, ki kapja az idei a Paul Lendvai díjat

A legkiemelkedőbbnek ítélt politikai-közéleti-társadalmi témájú cikk szerzőjének járó díjat ezúttal a 24.hu egyik munkatársa kapta. Paul Lendvai a díj kapcsán az „Orbán-rezsim kleptokráciájáról” és a független sajtó túlélésének szükségességéről is írt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója kapta az idén a Paul Lendvai-díjatderül ki a díjazott újságíró lapjából.

A zsűri a munkájukat vesztett vásárosnaményi varrónőknől írt riportját ismerte el.

A pályázatokat elbíráló kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom (ÉS) főszerkesztője, tagjai pedig Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Lipovecz Iván, a HVG korábbi főszerkesztője.

A díjat a COVID-19 miatt ezúttal ezúttal nem hagyományos díjátadón adták át: Paul Lendvai írásban méltatta a győztes újságírót és szöveget, és egyúttal kifejezte elkötelezettségét a megmaradt független hírportálok iránt, és élesen bírálta Orbán Viktor rendszerét.

„Nagy érdeklődéssel és örömmel olvastam el a zsűri által kiválasztott díjnyertes riportot, melyet Nagy Gergely Miklós írt, és a 24.hu közölt 2020. július 23-án. Ez a kiváló cikk a vásárosnaményi ruhagyár lassú haláláról emberi portrékat és tragikus helyzeteket tár fel és kapcsol össze a helyi és nemzetközi gazdasági és társadalmi háttérrel. Ezt a riportot újságírói iskolákon vagy tanfolyamokon kellene példaként bemutatni. Egy szimbolikusan ható pillanatfelvétel az egyre rosszabbodó gazdasági helyzetről Magyarországon s a Fidesz uralta közigazgatás és a helyi polgármester tehetetlenségéről egy válsághelyzetben. (…) Nagyra becsülöm a nehéz helyzetben lévő, megmaradt független újságokat és hírportálokat. A munkatársak roppant akadályokkal küzdve leplezik le az Orbán-rezsim kleptokráciáját, visszaéléseit és médiabirodalmának működését. Csak a független médiában lehet tényeket olvasni és következtetéseket levonni a szegény és egyre inkább elszegényedett rétegek meg egyének helyzetéről. Nagy Gergely Miklós és kollégái nemcsak a mai olvasóknak, hanem a jövő magyar történészeinek is értékes adatokat és benyomásokat szolgáltatnak. Munkájuk jelentősége szinte felmérhetetlen, hiszen a hazugság mestereinek és terjesztőinek kimeríthetetlen pénzügyi források állnak rendelkezésre. Ezért nagyra értékelem és csodálom, némi bűntudattal bécsi páholyomból követem az olyan nagyszerű riporterek, mint Nagy Gergely Miklós tevékenységét s a mögöttük álló szerkesztőségek elszántságát.”

Az 1000 eurós, 2012-ben alapított Paul Lendvai-díj nyertese 2019-ben Rab László, a Mozgó Világ olvasószerkesztője és a Népszava rendszeres jegyzetírója, a Klubrádió Folyt.köv – Volt egyszer egy Népszabadság című műsorának társműsorvezetője és a bezárt Népszabadság volt szerkesztője kapta. Rab László újságíró a díjat a Mozgó Világban közölt, a Pokorni József kabátja című kiemelkedő politikai-társadalmi-közéleti témájú riportjáért kapta meg tavaly.

A most kitüntetett Nagy Gergely Miklós a Facebookon azt írta, az 1000 eurós díját megosztja a riportjában szereplő varrónőkkel is.

További friss híreket talál a Media1-en!

Borító: Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója kapta a 2020-as Paul Lendvai-díjat. Fotó: smagpictures.com / 24.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!