fbpx
Paul Lendvai átadja Rab Lászlónak a Paul Lendvai díjjal járó okvelet

Átadták a Paul Lendvai-díjat

A díjat olyan magyar újságíró kaphatja évről-évre, aki kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú magyar nyelvű írást publikál a magyar nyomtatott és internetes sajtóban.

Az 1000 eurós, 2012-ben alapított Paul Lendvai-díj nyertese idén Rab László, a Mozgó Világ olvasószerkesztője és a Népszava rendszeres jegyzetírja, a Klubrádió Folyt.köv – Volt egyszer egy Népszabadság című műsorának társműsorvezetője és a bezárt Népszabadság volt szerkesztője kapta. Rab László újságíró a díjat a Mozgó Világban közölt, a Pokorni József kabátja című kiemelkedő politikai-társadalmi-közéleti témájú riportjáért kapta meg.

Rab László cikke nyomán Pokorni Zoltán fideszes polgármester kénytelen volt létrehozni egy történelmi bizottságot, hogy  második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművéről, egy turulszoborról távolítsák el a nagyapja nevét, mert mint Rab László a cikk elkészítésekor kiderítette, Pokorni nagypapája valójában nyilas háborús bűnös, nem pedig áldozat volt. (Az emlékműről még nem távolították el a nevet.)

A díjat személyesen az 1929-ben született magyar származású, osztrák újságíró, Paul Lendvai adta át tegnap, pénteken a Spinoza Házban.

A díjat odaítélő kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője volt. A kuratórium tagja volt Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Lipovecz Iván, a HVG korábbi főszerkesztője volt.

Az elmúlt években Doros Judit, Matkovich Ilona, Albert Ákos, Rádi Antónia, Tódor János, Urfi Péter és Balavány György kapta meg az elismerést.

Borító: Paul Lendvai átadja Rab Lászlónak a Paul Lendvai díjjal járó oklevelet. Fotó: Ladányi András / Media1

 

 

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások