fbpx
Klubrádió hirdetés

Médiatanács: Vége a Bolgár György műsora elleni vizsgálatnak, ma indul az elnémított Civil Rádió frekvenciájának pályáztatása

A Médiatanács e heti ülésén véglegesítette a Budapest FM 98,0 MHz frekvencia pályázati felhívást, továbbá megállapította, hogy valójában nem történt törvénytelenség a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában, és tovább folytatott több rádiós pályázati eljárást. Elfogadták a Médiatanács jövő évi hatósági felügyeleti tervét, és eldőlt, hogy több mint 300 filmmel bővül a Mecenatúra Mozi honlapja.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa még október közepén indított eljárást a Klubrádió Megbeszéljük című, szeptember 24-i műsora ellen, bejelentés alapján. A bejelentő szerint ugyanis úgymond „gyűlöletkeltőek és kirekesztőek” voltak az egyik betelefonáló kijelentései a székelyekről és Vidnyánszky Attila színházi rendezőről.

A testület azonban a vizsgálódást most azzal zárta le, hogy a Vidnyászky Attiláról elhangzottakat eleve nem is vizsgálhatja, mivel médiaigazgatási jogsértés alanyai kizárólag társadalmi csoportok, közösségek lehetnek, személyek nem. A Médiatanács emellett megállapította, hogy a hallgató székelyekre vonatkozó véleménynyilvánítását Bolgár György műsorvezető igyekezett ellenpontozni. Mivel a műsorszámban elhangzott sértő kifejezések a Médiatanács szerint nem érték el a gyűlöletkeltés és a kirekesztés alkotmányos és hatósági gyakorlatban meghatározott mércéjét, így a grémium végül azt állapította meg, hogy a szolgáltató nem sértett törvényt.

Döntésében ugyanakkor a Médiatanács kifejezte azon véleményét is, hogy nem tartja helyesnek és elfogadhatónak, hogy a székely közösségre vonatkoztatva a magyarság fogalmát megkülönböztetőleg alkalmazzák – derül ki a testület üléséről kiadott összefoglalóból.

Ma indul a Budapest FM 98,0 MHz pályáztatása

Az NMHH Médiatanács bejelentette azt is, hogy véglegesítette és pénteken feltölti honlapjára a Budapest 98,0 MHz körzeti vételkörzetű frekvencia pályázati felhívását közösségi jelleggel. Az ajánlatokat január 14-én lehet majd benyújtani. Ez az a frekvencia, amelyet a Civil Rádió használt korábban, de a grémium elnémította a rádiót, mely azóta az internetre kényszerült.

Folytatódott a tihanyi, a kaposvári és a nagykanizsai pályáztatás

A grémium e heti ülésén elvégezte a Tihany 97,6 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki és a Kaposvár 93,1 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott egyetlen ajánlat tartalmi vizsgálatát: előbbinél hiánypótlásra kérte fel az FM 4 Rádió Kft.-t és a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál pedig felvilágosítást kért az egyedüli pályázótól, a Mária Rádió Frekvencia Kft.-től.  A grémium a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Nagykanizsa 100,7 MHz frekvencián az eredeti szerződéses vállalttól eltérően később, de legkésőbb 2021. január 27-ig kezdje meg közösségi jellegű médiaszolgáltatását.

Megvizsgálták a Telekom tévészpotját

Szintén bejelentés alapján vizsgálta a testület a Magyar Telekom több szolgáltatásban is megjelent reklámját. A szpotban egy apa telefonon keresztül segít a lányának a felforrt hűtővizű autója kapcsán, egy ponton arra instruálva, hogy vegye le a kiegyenlítő tartály kupakját. A bejelentő szerint ez súlyos égési sérülést okozhat.

A Médiatanács ugyanakkor azt állapította meg, hogy a szpot a nézőket nem ösztönözte egészségre, biztonságra vagy a környezetre ártalmas magatartásra, az nem képezte a reklám hangsúlyos részét, nem szólított meg kiskorúakat. Emellett a reklám tárgyával sem függött össze közvetlenül a jelenet, kizárólag annak illusztrációjaként szolgált, így a tanács nem indított eljárást.

Elfogadta a Médiatanács a jövő évi hatósági felügyeleti tervét

Ugyancsak e heti ülésén elfogadta a grémium a Médiatanács 2021-es felügyeleti tervét. Az általános hatósági felügyelet keretein belül jövőre is célja a testületnek a médiaszolgáltatók és a közösségi jellegű médiumok folyamatos figyelése mellett – többek között – a reklámok megjelenésének és hangerejének vizsgálata, a nagy elérésű híradók nem közérdekű bűnügyi híreiben a törvényben előírt harmincöt százalékos plafon ellenőrzése, illetve a hír- és magazinműsorok kvantitatív elemzése. Külön vizsgálati terület a televíziós gyermeksávokban a gyermekvédelmi előírások betartása a magyar és a nem magyar joghatóság alá tartozó szolgáltatásoknál, valamint az, hogy a szolgáltatók a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategóriát mennyire használják.

A Médiatanács jövőre is tervezi a szolgáltatók műsorokra vonatkozó korhatár-besorolási gyakorlatának monitorozását, és ellenőrizni fogja a hallás- és a látássérülteket segítő televíziós szolgáltatásokat. A magyar piacra irányuló, külföldi joghatóság alá tartozó szolgáltatásoknál a reklámkvótákra fókuszál majd, továbbá felügyeli, hogy az uniós gyártási kvóták mennyire teljesülnek. A grémium továbbra is nyomon követi a kiskorúak védelme érdekében alkalmazott hatékony műszaki megoldással kapcsolatos követelmények betartását is. A 2021-es felügyeleti tervet a hatóság a honlapján közzéteszi.

Több mint 300 filmmel bővül a Mecenatúra Mozi

324 újabb olyan film kerül fel a Mecenatúra Mozi honlapjára, amelyek elkészítését a Médiatanács is támogatta. Különböző témájú és műfajú művek is elérhetők lesznek, mint például a Csupipupi rajzfilmek epizódjai, az Élő templomok-dokumentumfilmek vagy a nyugdíjazás problémáját körbejáró Megszállottság – több száz másik kíséretében. A felületen összesen 562 alkotás szerepel majd, többnyire teljes hosszban, egyes filmek esetében azonban – jogi szempontok miatt – egyperces részletben.

A Médiatanács az általa és jogelődje által korábban támogatott műsorszámokból olyan válogatást kíván elérhetővé tenni a Pályázati Tükrön belül, amely mindenki számára szabadon megtekinthető. A grémium célja – többek között – az, hogy elősegítse a hatékonyabb tanulást, illetve a szabadidő hasznosabb eltöltését az oktatási, karitatív vagy kulturális intézmények diákjai, valamint az idősek és az állami gondoskodásban élők számára. A kiválasztott filmeket a televíziók korábban több ismétléssel közszolgálati műsorszámként mutatták be, szabad elérésüket pedig a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) biztosítja.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Borító: A Klubrádió épülete előtti hirdetőtábla. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások