fbpx
A Klubrádió jelenlegi és régi frekvenciáját népszerűsítő reklám a rádió épülete előtt Budapesten

Eljárást indít a Médiatanács a Klubrádió és a Rádió 1 ellen

A Médiatanács szerint gyűlöletkeltően beszélt egy betelefonáló a Megbeszéljük című műsorban a Klubrádióban, a Rádió 1-en pedig kiskorúak fejlődését veszélyeztető szexuális utalások kerültek adásba. A testület frekvenciapályázatokkal, két jelentős kereskedelmi rádió fizetési nehézségeivel és egy rádió névváltásával is foglalkozott e heti ülésén.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti, keddi ülésén négy állampolgári bejelentés vizsgálatában is döntést hozott.

Betelefonáló szavai miatt indul eljárás a Klubrádió ellen

A grémium bejelentésre foglalkozott a Klubrádió Megbeszéljük című, szeptember 24-i műsorával. A bejelentő szerint gyűlöletkeltők és kirekesztők voltak az egyik betelefonáló kijelentései a székelyekről és Vidnyászky Attiláról.

A Médiatanács az ügy kivizsgálására eljárást indított, a rádiónak nyilatkoznia kell a történtek kapcsán. (Az NMHH közleménye nem említi, de a Megbeszéljük című műsor műsorvezetője a kifogásolt adásban egyébként visszautasította az adásban a betelefonálótól elhangzó kijelentéseket.)

Szexuális utalások a Balázsék című műsorban

A testület elfogadott egy, a Rádió 1 Balázsék című műsorának július 2-i adását kifogásoló egyik állampolgári bejelentést is, és úgy döntött, eljárást indít, mert a 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban direkt szexuális utalások hangzottak el, és azok torz magatartásmintát és kapcsolati modellt közvetítettek.

Egy szeptember 15-i adásra vonatkozó másik panasz a túl enyhe korhatár-besorolását kifogásolta, amelyben többek között egy biztosítási csalást tárgyalnak.

A testület ennek kapcsán megállapította, hogy a beszélgetés negatív színben, kerülendő példaként tüntette fel a csalást, a műsorvezetők a részleteket nem emelték ki, kétszer is közvetlenül felhívták a hallgatók figyelmét arra, hogy ilyen módon ne próbálkozzanak pénzhez jutni, a szarkasztikus humort pedig az érintett 12-16 éves korosztály is képes helyesen értelmezni, ezért a testület nem indított eljárást az ügyben.

Nem volt veszélyes A Konyhafőnökben elhangzó kijelentés

Vizsgálta a tanács az RTL Klub A Konyhafőnök című műsorának szeptember 10-i adását is, amelynek kapcsán egy bejelentő azt kifogásolta, hogy egy-egy feszült helyzetben elhangzott a „megöllek” szó.

A Médiatanács ezzel kapcsolatban azt állapította meg, hogy veszélyeztető vagy valóságos tartalom nem állt a kijelentés mögött, ezt pedig a kiskorú nézők is megérthették, így nem volt szükség a 12-esnél magasabb korhatár-besorolásra.

Rádiós pályázat Zalaegerszegen és Nyíregyházán

Az NMHH bejelentette, hogy a Médiatanács véglegesítette és október 16-án közzéteszi honlapján a Zalaegerszeg 104,4 MHz helyi és a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvenciák pályázati felhívását közösségi jelleggel.

Az ajánlatokat november 17-én és 25-én lehet majd benyújtani.

Nevet vált a Kunság Rádió

A szolgáltató kérésére a grémium hozzájárult, hogy a Kiskőrös 97,0 MHz helyi frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Kunság Rádió december 1-jétől Rádió 97 néven szóljon.

Továbbra is fizetési nehézségei vannak a Sláger FM-nek és a Retro Rádiónak

A koronavírus-járványból adódó bevételkiesés miatt, a testület kérelemre engedélyezte a Retro Rádió és a Sláger FM szolgáltatóinak, hogy a negyedik negyedéves médiaszolgáltatási díjaikat ne egy összegben, hanem három havi részletben fizethessék meg.

Korábban az érintett médiaszolgáltatók az előző negyedévben is hasonló kérelmeket nyújtottak be, amelyeket szintén elfogadott a Médiatanács.

Borító: A Klubrádió régi és mostani frekvenciáját tartalmazó hirdetőtábla a Klubrádió épülete előtt. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások