fbpx
Telefonozó gyerekek

Álhírek és a trollok kiszűrésében is segít egy gyerekeknek szóló új online tananyagsorozat

Az Idea Alapítvány tananyagjának célja, hogy a diákok felismerjék a különféle közlői szándékokat, és képesek legyenek elkülöníteni egymástól a valós és megtévesztő információkat. A csomag első három anyaga szabadon elérhető az alapítvány honlapján.

Az online tananyagot elsősorban általános iskola felső évfolyamainak és középiskolás diákoknak ajánlják. A célja a kritikai és szelekciós képességek iskolai környezetben történő fejlesztése. Az alapítvány weboldalán elérhető, első három fejezet részletesen foglalkozik a leggyakoribb közlői szándékok bemutatásával, az interneten megjelenő reklámüzenetek felismerésével, valamint a trollkodás jelenségével is.

„A modern médiakörnyezetben tapasztalható információs bizonytalanság magasabb szintű kritikai tudatosságot igényel. Különösen fontos a hamis információk felismerése a mostani járványhoz hasonló krízishelyzetekben, amikor az embert napi szinten érik félrevezető, pontatlan, elfogult vagy akár csak nem megerősített információk”

– mutatott rá Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány szakmai programvezetője.

„A csomagot befogadást megkönnyítő videók, valamint a gyerekek információs környezetéből válogatott példák és feladatok teszik élményszerűvé. Igyekeztünk olyan tananyagot készíteni, amelyből mi is szívesen tanulnánk” – mondja az alapítvány pszichológus tagja, Borbély Dóra.

A tananyagcsomag az alábbi linkről érhető el: https://ideaalapitvany.hu/idea-alapitvany-online-kurzusok/

Az eddig főként tanárképzésekben utazó alapítvány a járványhelyzettel kapcsolatos korlátozásokkal összefüggésben bővítette a profilját.

„Amikor tavasszal fel kellett függesztenünk a képzéseket a járvány miatt, elgondolkodtunk, hogyan tudjuk a programot átmenetileg, a megváltozott körülmények között továbbvinni. Erre a helyzetre válasz ez az online csomag, amelynek segítségével a tanárok akár a távoktatás keretein belül is feldolgozhatják a témát” – említette Marinov Iván, az alapítvány társkurátora.

További médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások