Telefonozó gyerekek

Álhírek és a trollok kiszűrésében is segít egy gyerekeknek szóló új online tananyagsorozat

Az Idea Alapítvány tananyagjának célja, hogy a diákok felismerjék a különféle közlői szándékokat, és képesek legyenek elkülöníteni egymástól a valós és megtévesztő információkat. A csomag első három anyaga szabadon elérhető az alapítvány honlapján.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az online tananyagot elsősorban általános iskola felső évfolyamainak és középiskolás diákoknak ajánlják. A célja a kritikai és szelekciós képességek iskolai környezetben történő fejlesztése. Az alapítvány weboldalán elérhető, első három fejezet részletesen foglalkozik a leggyakoribb közlői szándékok bemutatásával, az interneten megjelenő reklámüzenetek felismerésével, valamint a trollkodás jelenségével is.

„A modern médiakörnyezetben tapasztalható információs bizonytalanság magasabb szintű kritikai tudatosságot igényel. Különösen fontos a hamis információk felismerése a mostani járványhoz hasonló krízishelyzetekben, amikor az embert napi szinten érik félrevezető, pontatlan, elfogult vagy akár csak nem megerősített információk”

– mutatott rá Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány szakmai programvezetője.

„A csomagot befogadást megkönnyítő videók, valamint a gyerekek információs környezetéből válogatott példák és feladatok teszik élményszerűvé. Igyekeztünk olyan tananyagot készíteni, amelyből mi is szívesen tanulnánk” – mondja az alapítvány pszichológus tagja, Borbély Dóra.

A tananyagcsomag az alábbi linkről érhető el: https://ideaalapitvany.hu/idea-alapitvany-online-kurzusok/

Az eddig főként tanárképzésekben utazó alapítvány a járványhelyzettel kapcsolatos korlátozásokkal összefüggésben bővítette a profilját.

„Amikor tavasszal fel kellett függesztenünk a képzéseket a járvány miatt, elgondolkodtunk, hogyan tudjuk a programot átmenetileg, a megváltozott körülmények között továbbvinni. Erre a helyzetre válasz ez az online csomag, amelynek segítségével a tanárok akár a távoktatás keretein belül is feldolgozhatják a témát” – említette Marinov Iván, az alapítvány társkurátora.

További médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!