kamera

Percenként egymillió forintot kap a Stop Soros-kampányból is gazdagodó kft. a Digitális Akadémiáért az állami Antenna Hungáriától

Az Antenna Hungária még az 5 perc Angol TV-nél is többet fordít a Magno Studio által előállított tartalomra, pedig már az arra fordított összeg sem volt csekély.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A 24.hu még szeptemberben érdeklődött arról, hogy milyen műsor elkészítésére szerződött a digitális földfelszíni műsorszórással foglalkozó Antenna Hungária és a Magno Studio Kft. Erre azt a választ kapták, hogy

„az említett szerződés keretében az Antenna Hungária Zrt. részére a tevékenységéhez köthető műsorszámokat gyárt le, amelyek kialakítása egyrészt még folyamatban van, másrészt azok tartalma üzleti titkot képez”.

A lapnak ezután hosszas levelezést követő közérdekű adatigénylésekkel végül sikerült megtudakolnia, hogy 250 millió forint összegű megbízást zsebelt be a Magno Studio Kft. az Antenna Hungária Zrt.-től.  Egy újabb adatigényléssel elkérték a szerződést, de azt az állami cég – üzleti titokra, illetve arra hivatkozva, hogy a műsort jelenleg is készítik – csak mellékletek nélkül, vagyis hiányosan küldte el novemberben. Az viszont kiderült, hogy az Antenna Hungária ezúttal Digitális Akadémia címmel adott megbízást a műsorkészítő cégnek.

Összesen 50 epizódból álló, bruttó 5 perc időtartamú szériáról van szó, vagyis az újabb közpénzből finanszírozott műsor percenként mintegy egymillió forintért készül.

Ezzel a megbízás összege még az 5 perc angol TV című műsorét is felülmúlja, amelyre 240 millió forintot költött az Antenna Hungária. Az 5 perc angol TV  50 darab, nettó 4-5 perc közötti epizódból áll.

5 perc angol, Szalai Nóra
Az 5 perc angol című műsorra is elment 240 millió forint

Gyors felemelkedés, közpénzes médiamunkák

A Horváth László tulajdonában álló, 2015 végén alapított Magno Studio Kft. tavaly 14,9 milliárd forintos nettó bevételt ért el. A jelentősnek mondható bevételnek köze van ahhoz is, hogy jelentős közpénz áramlik a cégen keresztül. Így történt ez az állami MVM és a CÖF között, amikor a Magno Studio forgatta azt a négy, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumának készült imázsfilmet, amelyre az állami MVM Zrt. adott 433 millió forint közpénzt, és a kormányközeli TV2 sugározta.

Tavaly a Magno Studio rendezte a Gaál Cecíliához (akkor még Rogán-Gaál Cecíliához) köthető Fitbalance Aréna Tavasz és a Fitbalance Kids nevet viselő sporteseményeket. A rendezvények állami cégek nagyvonalú támogatásaival hozták tető alá: a hvg.hu szerint rendezvényekre közpénzes segítséget nyújtó MVM a Magno Studio Kft.-nek utalta a 160 milliós támogatást.

Máskor közvetlenül a Magno Studióhoz folyik a közpénz megrendelés vagy támogatás formájában. Az Átlátszó szerint a 2018 januárjában futó Stop Soros-kampányból 676,3 milliót kapott a cég, a választás előtti 7 milliárd forintos propagandaköltésekből pedig 3,8 milliárdos szeletet hasított ki a Magno Studio. 2018-ban két részletben összesen 142 millió forint támogatást kapott az ugyancsak állami Szerencsejáték Zrt.-től. Ezt követték az Antenna Hungária Zrt.-től kapott újabb megbízások.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!