fbpx
5 perc angol, Szalai Nóra

Ömlöttek a közpénz-százmilliók az Antenna Hungáriától a Magno Studióhoz

A 24.hu szerint az 5 perc angol TV című műsor elkészítéséért 240 millió forintot, percenként körülbelül egymillió forint közpénzt fizetett az állami műsorszóró vállalat a Magno Studio Kft.-nek. A lap szerint Habony Árpád köréig érnek a szálak.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A 24.hu egy éven át tartó levelezés és az adatvédelmi hatóság segítségével megszerezte a hagyományosan földfelszíni sugárzással, az utóbbi bő egy évben pedig milliárdos állami rendezvényszervezésekkel is foglalkozó Antenna Hungária Zrt. szerződéseinek listáját, így derült ki, hogy az egyébként műsorkészítéssel is foglalkozó állami cég 2019 júniusában 240 millió forintos szerződést írt alá Horváth László cégével, a Magno Studio Kft.-vel.

Az Antenna Hungária a csaknem negyedmilliárd forintért cserébe 50 darab, nettó 4-5 perc közötti epizódot kapott a nyelvoktató kisfilmekből.

A műsorok jelentős részében Szalai Nóra, az 5 perc angol márka arca és létrehozója egy kanapén ül és magyaráz, a fennmaradó időben pedig egy fehér háttér előtt egy maroknyi szereplő ad elő pársoros dialógusokat.

Percenként 1 millióért

A 24.hu több szakembert is megkérdezett arról, reális-e az árazás. Az egyikük szerint az ilyen, egy kameraállásos, különösebb technikai, díszletbeli kihívásokat nem támasztó munkáknál nem reális a percenként egymilliós ár, már csak azért sem, mert az 50 epizód felvétele jelentős ráhagyásokkal sem lehetett több 8–9 munkanapnál, az utómunka pedig nem igényelt olyan speciális kapacitást, ami megdobhatta volna a költségeket. Egy másik forrás szerint az ár akkor lehet reális, ha a résztvevőket valamiért kiugró mértékben díjazták, vagy ha ismert rendezőre bízták a munkát.

A megbízásról próbálták megkérdezni Szalai Nórát és a Magno Studió Kft.-t is, de nem reagáltak az újságírói kérdésekre, így nem derült ki, hogy csak Szalai Nóra, vagy a cége, az 5 perc Media Kft. vett-e részt a műsor elkészítésében. Utóbbira utal az, hogy a műsorral kapcsolatos nyereményjáték szabályzatában az Antenna Hungária mellett az 5 perc Media Kft. neve szerepel.

Habony köréig érnek a szálak

Az 5 perc Media Kft.-ben Szalai Nóra társtulajdonosa a nyilvános cégadatok alapján vele egy címre bejelentett Tóth Péter, akinek a 24.hu szerint Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójának (a V4A hírügynökség társtulajdonosának) köréig érnek az üzleti kapcsolatai, ugyanis Tóth Péter üzlettársa Halkó Gabriellának, a TV2 egykori gazdasági és stratégiai igazgatójának is, mégpedig abban a Press & Belt Produkciós Iroda Kft.-ben, mely a hírek szerint éveken át fizetett Habony Árpádnak, nem is keveset: a NAV 2015 tavaszán indított vagyonosodási vizsgálatából a 444.hu által megszerzett információk alapján Habony saját bevallása szerint 2011 és 2013 között körülbelül évi bruttó 3,5 millió forint körüli összegeket keresett a Press & Belt Kft.-nél, amelynek már abban az időszakban is tulajdonosa volt Tóth.

Halkó Gabriellát Habony Árpád jó barátjaként, bizalmasaként tartják számon, a Válasz Online egyenesen Habony „gazdasági énjének” nevezte. Számos olyan kormányközeli üzletben érintett, amelyek a legmagasabb NER-es körökhöz köthetők. Halkó neve akkor lett gyakran emlegetett a sajtóban, amikor kiderült, hogy a Szépművészeti Múzeum tíz darab, összesen 300 millió forint értékű festményt kölcsönzött a Szerb utca 9.-be mindössze havi 15 ezer forintért. A festményeket a Brand Lab Tanácsadó Kft. kérte ki a múzeumtól, amelynek ügyvezetője ekkoriban Halkó Gabriella volt. Halkó a céget 2010-ben Habony Árpád húgától, Habony Máriától vette meg korábbi élettársával, Jáksó Lászlóval közösen. Az üzletasszony volt a köztévében hatalmasat bukó, 841 millió forint közpénzt felemésztő Marslakók című sorozat producere, Jáksó pedig a gyártó cég tulajdonosa.

Halkó igazgatósági tag Szalay-Bobrovniczky Kristóf egykori londoni nagykövet cégében, a Magyar Vagon Zrt.-ben. Szalay-Bobrovniczky — aki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel kötött házasságot — Habony bajtársának nevezte magát, a Századvég kuratóriumának elnökhelyettese volt, Halkó pedig a Századvég Gazdaságkutató felügyelőbizottságának tagja volt.Halkó Gabriella egyébként az egykoron Andy Vajna nevével fémjelzett Las Vegas Casino Zrt.-ben igazgatósági tag.

A Magno Studio és a Nemzeti Együttműködés Rendszere

A Magno Studiót tulajdonló Horváth László 2015 végén alapított cége tavaly már 14,9 milliárd forintos nettó bevételt ért el. A 24.hu emlékeztetett: jelentős közpénz is áramlik a céghez, méghozzá gyakran egyfajta kapocs szerepben, azaz a pénz nem közvetlenül a NER eminenciásaihoz megy, hanem a Magno Studio közbeiktatásával. Így történt ez az állami MVM és a CÖF között, amikor a Magno Studio forgatta azt a négy, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumának készült imázsfilmet, amelyre az állami MVM Zrt. adott 433 millió forint közpénzt, és a kormányközeli TV2 sugározta.

Tavaly a Magno Studio rendezte a Gaál Cecíliához (akkor még Rogán-Gaál Cecíliához) köthető Fitbalance Aréna Tavasz és a Fitbalance Kids nevet viselő sporteseményeket. A rendezvények állami cégek nagyvonalú támogatásaival hozták tető alá: a hvg.hu szerint rendezvényekre közpénzes segítséget nyújtó MVM a Magno Studio Kft.-nek utalta a 160 milliós támogatást. A lap elkérte a támogatási szerződéseket, de az Antenna Hungária csak a támogatás összegét közölte, egyéb adatokat nem. A mostani, a 24.hu egy évig húzódó adatigényléséből azonban kiderült, hogy a műsorszóró – hasonlóan az MVM-hez és a Szerencsejáték Zrt.-hez – 2018-ban a Magno Studio Kft.-nek utalta az összesen 50 milliós támogatást.

Máskor közvetlenül a Magno Studióhoz folyik a közpénz megrendelés vagy támogatás formájában. Az Átlátszó szerint a 2018 januárjában futó Stop Soros-kampányból 676,3 milliót kapott a cég, a választás előtti 7 milliárd forintos propagandaköltésekből pedig 3,8 milliárdos szeletet hasított ki a Magno Studio. 2018-ban két részletben összesen 142 millió forint támogatást kapott az ugyancsak állami Szerencsejáték Zrt.-től. A legújabb hír pedig, hogy idén augusztusban újabb 250 millió forintos megbízás landolt a céghez, a műsorgyártásra a megbízást az Antenna Hungária Zrt. adta.

A cég nem válaszolt a 24.hu kérdésére, milyen műsorszámra adta a megbízást.

A közel negyedmilliárd forintot felemésztő angol nyelvleckéket egyébként az Antenna Hungária MindiGO nevű applikációjával lehet elérni.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!