fbpx
Madárlátta

Orbán Viktor bevetheti a „madárlátta” rádiót

Már Bálint-nap után előkerülhet a Sokol-403-as a dolgozószobájában, nem is lesz feltűnő.

A miniszterelnök a koronavírus kapcsán közzétett Facebook-bejegyzéséből derült ki idén áprilisban, hogy Orbán Viktor egy modernnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, 2009-ben, 11 évvel ezelőtt piacra dobott, „buta” Nokia 6700 Classic „rádiótelefont” használ a válságkezeléshez. Ez a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető okostelefonnak. Csatlakozási képessége pedig a 2. és 3. generációs mobilhálózatokhoz (2G, 3G) van, tehát például 4G hálózatra nem lehet feljelentkezni vele.

Nokia 6700 Classic

A kormányfőről már ezt megelőzően is ismert volt, hogy nem tartja a lépést a technológia fejlődésével. Orbánnak sokáig egyáltalán nem volt mobiltelefonja sem (2007-ben az Origo írt róla, amikor Kóka János sms-t, azaz rövid szöveges üzenetet szeretett volna küldeni neki), és még 2010-ben is egy internetkapcsolat nélküli, igencsak fapados Nokia 6300-at használt. A Miniszterelnöki Sajtóiroda a sajtó érdeklődésére kifejezetten jelezte, hogy amikor a miniszterelnök kezében egyszer láttak egy iPhone-t, azt csak egy kollégája adta a kezébe.

A kormányfő telefonválasztásaiból kiindulva el is gondolkodtam: lehet hogy a dolgozószobájában még egy Sokol-403-as, 1973-as gyártású zsebrádión tájékozódik? Ez egy meglehetősen népszerű készülék volt hazánkban akkoriban, amikor a kormányfő épp tizenéves kamasz volt.

Orbán Viktor még a Budai Várba költöztetése előtt, előző, parlamenti dolgozószobájában, amint madárlátta rádióval, egy Sokol-403-as készülékkel rádiózik.
Orbán Viktor még a Budai Várba költöztetése előtt, előző, parlamenti dolgozószobájában, amint madárlátta rádióval, egy Sokol-403-as készülékkel rádiózik. Kép: Ladányi András / illusztráció!

Van azonban egy körülmény, ami miatt mégis hamar el kellett vetnem ezt a fenti képen vizualizált gondolatot. A Sokol-403-as ugyanis még csak kizárólag közép- és hosszúhullámú adások vételére volt alkalmas. Így aztán nem fogható rajta a Klubrádió az FM 92,9 MHz-en, azaz ultrarövidhullámon sugárzott adása. Azt pedig azért mégsem feltételezhetem, hogy a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott médiatanácsi tagok úgy vennék el a Klubrádió egyetlen megmaradt frekvenciáját, hogy abba a miniszterelnök soha ne hallgatna bele.

114 nap múlva, 2021. február 14. után – ekkor kell lekapcsolni a Klubrádió adását az NMHH Médiatanács döntése értelmében – azonban előkerülhet az 1973-as rádiókészülék, az nem lesz feltűnő. Ha csak addig nem történik fordulat a Klubrádió ügyében, a mai modern rádiókészülékek tulajdonosai ugyanazt a zajt, sistergést fogják hallani a 92,9 MHz-en, mintha Orbán Viktor mégiscsak egy Sokol-403-assal próbálkozna követni a rádióadást, amelynek frekvenciáját épp arra hivatkozva próbálják visszavenni, hogy kétszer sem megfelelő űrlapot küldött be a működése alatt, és ezzel olyan súlyos bűnt követett el, hogy meg kell szüntetni több százezer ember tájékozódási forrását és több tucat rádiós család megélhetését.

Pápai Gábor karikatúrája a Klubrádió kapcsán
Pápai Gábor karikatúrája a Klubrádió kapcsán, eredetileg a Népszava számára készítette.

 

A Madárlátta írások a képzelet szüleményei, de időnként a valósággal való esetleges találkozásuk sem zárható ki. Nincs tudomásunk arról, hogy Orbán Viktor dolgozószobáját felszerelték-e rádióval.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások