fbpx
Orbán Viktor tippmix sorsjegyet reklámoz Facebook-videójában

Nem intézkedik Orbán Viktor szerencsejátékot népszerűsítő videója miatt a Gazdasági Versenyhivatal

Bár a GVH korábban több influenszert is súlyos összegekre bírságolt, amiért az érintettek bújtatott reklámot tettek közzé a közösségi médiában, és van a versenyhivatalnak ezzel kapcsolatban egy szigorú ajánlása is, a miniszterelnök közösségi média oldalán közzétett, Tippmix sorsjegy vásárlásra ösztönző videója esetében mégsem érzi úgy, hogy lépnie kellene.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Rákérdezett a Népszava a Gazdasági Versenyhivatalnál annak a videónak az ügyére, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök erősen reklámgyanús módon közölte rajongóival közösségi oldalán, hogy ő 2 ezer forintért szerencsejáték sorsjegyeket vásárolt, sőt be is mutatta az internetes vásárlás folyamatát és a szelvényét, ezzel burkoltan mindenképpen népszerűsítve az állami Szerencsejáték Zrt. termékét, a Tippmix sorsjegyet, ezzel másokat is vásárlásra ösztönözve.

A GVH azonban közölte, hogy nem lépnek fel Orbán Viktor ellen a történtek miatt, mert

„nincs olyan jogszabály, amely a GVH hatáskörét ebben a kérdésben megállapítaná”.

Bár a 861 ezer Facebook-lájkolóval rendelkező influenszer-miniszterelnökkel szemben nem intézkedik a hatóság egy szerencsejáték-termék népszerűsítésére alkalmas videóért, korábban Kasza Tibor vagy épp Rubint Réka ellen mégis indult eljárás bujtatott reklámozás miatt. Kasza Tibornak különböző kötelezettségvállalásokat kellett tennie. Utóbbinak, Rubint Réka cégének milliós bírságot kellett kifizetnie, pedig nem sportfogadást, hanem az egészséges életmódot szolgáló termékeket népszerűsített. Mások mellett Berki Renáta influenszert is súlyos összeggel bírságolták nemrégiben. Berki karórát népszerűsített.

Mint ahogy a Media1 beszámolt róla, a GVH tavaly tavasszal jelentette be: elkezdi bírságolni a véleményvezéreket, ha közösségi oldalaikon kereskedelmi terméket népszerűsítenek, és a reklámozás tényét nem jelzik, valamint egy útmutatót is közzétettek ezzel kapcsolatban.

Igaz, úgy fogalmaztak akkor, akkor bírságolnak, ha bebizonyosodik, hogy az érintett influenszer valamilyen ellentételezést kapott az adott termék promóciójáért. Márpedig olyasmi egyelőre nem derült ki a sajtóhírek alapján, hogy Orbán Viktor a szerencsejáték-sorsjegy vásárlására ösztönző videóért esetleg ellentételezést kapott volna a Szerencsejáték Zrt.-től, sőt az sem derült ki, hogy megkérte-e valaki, hogy legyen egy sorsjegy reklámarca, vagy csak magától érezte-e úgy, hogy megtolja kicsit az állami vállalat szekerét, illetve népszerűsíti a szerencsejátékozást a követői körében.

Döntése mindenesetre azért is érdekes, mivel a szerencsejáték súlyos függőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van a függővé vált személyre és környezetére nézve. A Tippmixet működtető Szerencsejáték Zrt. honlapjának erről szóló aloldala szerint az alábbi súlyos következményekkel járhat a játékszenvedély: pénzzavar, egyre nagyobb mértékű eladósodás; munkahely, lakás elvesztése; családi és párkapcsolati problémák; konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel; a hobbi és az érdeklődés feladása; magányosság, izoláció; az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása, valamint további következmény lehet bűntettek elkövetése: lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk.

További hírek olvashatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások