fbpx
Online fizetés

A budapestiek kevesebb mint fele fizetne a netes hírekért

De még így is jóval nagyobb a budapestiek fizetési hajlandósága, mint az országos adat.

A fővárosban élők több mint 80 százalékát érdekelne egy olyan hírportál, amit az Index.hu elmúlt hetekben felmondott munkatársai készítenének, ugyanakkor a budapestiek kevesebb mint 50 százaléka lenne hajlandó fizetni is ezért a tartalomért – derült ki az Opinio felméréséből, amelynek adatait eljuttatta a Media1-hez.

A budapestiek egyébként lényegesen nagyobb arányban fizetnének a netes tartalomért mint az ország egésze: a Publicus Intézet hétfőn publikált kutatása szerint a lakosság 17 százaléka hajlandó fizetni az internetes tartalomért, 77 százalék pedig hallani sem akar erről.

Az Opinio adatai szerint a budapesti férfiak körében jellemzőbb, hogy kinyitnák a pénztárcájukat a független sajtóért, a nők között több a bizonytalan. A legnagyobb fizetési hajlandóságot az X generáció mutatja, de a legfiatalabbak, vagyis a Z generáció tagjainak is több mint fele sem zárja ki, hogy fizetne egy hírportál tartalmáért.

opinio hírportálok előfizetés felmérés
Az Opinio appal készült felmérés a budapestiek hírportálokra vonatkozó fizetési hajlandóságáról. Fotó: Opinio

Akik fizetnének az internetes hírtartalomért, jellemzően havonta 500 és 1000 forint közötti összeget költenének a teljes tartalom eléréséért, 5000 forint felett pedig már csak a 40-49 évesek között találhatnának előfizetőkre.

Összességében is ez a korosztály, amelyben legnagyobb a fizetési hajlandóság: csak 28 százalékuk állítja, hogy egyáltalán nem fizetne, 6 százalék pedig nem döntött még. Az ötlet a baby boomer, vagyis 1964 előtt született generáció körében a legkevésbé népszerű, 68 százalékuk nem hajlandó fizetni a hírtartalomért.

A felmérés az Opinio applikációval készült 2020. augusztus 17. és 19. között. Az eredmények a 18-59 éves budapesti, okostelefonnal rendelkező lakosságra reprezentatívak kor, nem és iskolai végzettség szerint.

Ha ön azok közé tartozik, aki szívesen támogatja a tartalom-előállítást, kérjük járuljon hozzá a Media1 működési költségeihez.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások