Daphne Caruana Galizia

Vértócsában találták meg Melvin Theumát, a máltai újságíró-gyilkosság egyik kulcsfiguráját a mai újabb bírósági meghallgatása előtt

Elvágott torokkal és más súlyos vágási sérülésekkel találták meg a rendőrök Melvin Theumát, a felrobbantott Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolása ügyében kulcsfontosságú információkkal rendelkező, rendőri megfigyelés alatt lévő közvetítőt, akit épp most hallgatott volna meg újra a bíróság.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Elvágott torokkal és más súlyos vágási sérülésekkel, egy vértócsa közepén találták meg a máltai rendőrök Melvin Theumát – írja a The Guardian és a Times of Malta nyomán a 444. Melvin Theuma az egyik kulcsfigura Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében.

Korábbi vallomása szerint Theuma közvetített a gyilkosság megrendelői és a bérgyilkosság elkövetői között. Tavaly novemberben azonban Theuma elnöki kegyelmet kapott, amiért együttműködött a hatóságokkal és információkkal segítette a nyomozást.

Ma, szerdán egy olyan hangfelvételt készültek lejátszani a Galizia-gyilkosság ügyében folyó bírósági perben, amiről állítólag Theuma még nem vallott. Órákkal azelőtt találtak rá vérben úszva, hogy a tanúvallomására sor kerülhetett volna.

A rendőrség öngyilkossági kísérletet emleget

A hírek alapján Melvin Theuma ügyvédjének gyanússá vált, hogy Theuma nem reagált a telefonhívásaira. A kulcsfigura lakását elvileg megfigyelés alatt tartó rendőrök ezután ellenőrizték az illetőt, így találtak rá Theumára, akit ezután kritikus állapotban szállítottak kórházba.

A 444 hozzátette: egyelőre nincs arra utaló jel, hogy más okozta volna a sérüléseket. Az ügyvédje mindenesetre Facebook-posztjában furcsállja, hogy a rendőrség hogyan jelentheti ki ilyen gyorsan, hogy öngyilkossági kísérlet történt.

A máltai miniszterelnöktől a rendőrfőnökig sokan belebuktak már a Galizia-ügybe

Daphne Caruna Galiziát közel három évvel ezelőtt, 2017. október 16-án robbantották fel autójában. A máltai politikai-üzleti elit, köztük az akkori kormány piszkos ügyeivel foglalkozó újságíró halálával összefüggésben korábban több magas rangú politikus, miniszter és maga a miniszterelnök, valamint a máltai rendőrfőnök is kellemetlen helyzetbe került. Az ügy a miniszterelnök, több miniszter és a rendőrfőnök lemondásához is elvezetett.

Galizia halála előtt egy olyan erőmű-beruházásra vonatkozó információkhoz jutott, melyben egy Yorgen Fenech nevű üzletember is érintett volt.

Theuma, aki korábban taxisofőr volt, Fenech egyik szállodájában dolgozott. Korábbi vallomása szerint az üzletember bérgyilkosok segítségével ölette meg Galiziát. Fenechet tavaly novemberben elfogták, amint épp yachtjával el akart hajózni az európai uniós szigetország területéről. Theuma azonban nem csak az üzletemberre, de Christian Cardonára, Málta egykori gazdasági miniszterére is terhelő vallomást tett.

Az ügy előzményeiről ITT találhatók a Media1 korábbi írásai.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Daphne Caruana Galizia
Szóljon hozzá!