fbpx
adózás

Aggódhatnak a katások

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye szerint egy merénylettel érne fel, ha megvalósulna a Pénzügyminisztérium terve a kisadózás jelentős megszigorításáról és megdrágításáról. A tervezett szigorítás a Kormányinfón is téma volt, később a Pénzügyminisztérium közleményt is kiadott. A katázás megszigorítása sok újságírót is hátrányosan érintene.

„Merénylet készül a katások ellen”

– ezzel a címmel adott ki közleményt csütörtökön a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete, illetve Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke. Az egyesület a Media1-hez is eljuttatott közleményében azt írja, hogy a KATA eddig 50 ezer forintos összege ugyan nem emelkedne, de a munkaviszonnyá való átminősítés 7 feltételéből az eddig 2 teljesítése nem lenne elég: 2021-től legalább 4-et kellene teljesíteni.

Ennek értelmében, ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az ügyfél a bevételeinek több mint felét adja, akkor 2020. február 1-jétől az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizetne.

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020. február 1-jétől – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.

A többes katázás 2021. január elsejével megszűnne: vagyis aki nem választja ki, hogy melyik katázását folytatná, annak mindegyik katázását törölné az adóhatóság.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete hozzátette: jelentős visszalépésként értékeli, hogy a Pénzügyminisztériumnál egyáltalán elkészülhetett egy ilyen munkaanyag, akkor is, ha azt még a kormány nem bírálta el.

Az MKOE közleménye szerint:

„A tisztuló, fehéredő magyar gazdasági élettel szembeni merényletként lehet értékelni a jogszabály-módosítási szándékot, amelyet a Pénzügyminisztérium Személyi Jövedelemadó és Járulékszabályozási Osztályának osztályvezetője jegyez, ami a Versenyképesebb Magyarországért program részeként kerülhetne a Kormány elé.”

Az MKOE felidézte: 2012. december 3-án Balog Ádám, adóügyekért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy 500 ezer katás és kivás vállalkozás lehet 2014-re. „Miután az adóhatóság és a helyettes államtitkár távozása után a minisztérium, valamint az okmányirodák sokat tettek a katázási tévhitek suttogó propaganda útján való terjesztése érdekében, így nemhogy 2014-re, de 2019-re sem sikerült a célszámot elérni. Jelenleg a KIVA alanyok 40 ezres tábort tesznek ki, míg 320 ezer katázásról lehet tudni.”

Az MKOE közleménye azzal zárult, hogy Izer Norbert, 2019. január 4-én „még éltette” mindkét adónemet és a katások 2016. végi 175 ezres számáról a 2019 január elejei 311 ezerre való növekedést eredményként mutatta be.

A kiszivárgott tervek szóba kerültek a Kormányinfón, reagált a Pénzügyminisztérium is

A kiszivárgott dokumentum  téma volt a mai Kormányinfón is. Az mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy van ilyen munkaanyag, sőt már járt is a kormány előtt. Kiemelte, hogy a KATA egy népszerű adó, és nem céljuk az adózók eltántorítása ettől.

Szigorítás Gulyás szavai szerint azért lehet, mert a visszajelzések szerint számos esetben munkaviszonyt bujtatva foglalkoztatják az embereket katás vállalkozóként, ezért ennek részletszabályaiban lehet változás (vagyis azon feltételeknél, amely alapján az adóhatóság el tudja bírálni, hogy munkaviszonyról vagy valós vállalkozói szerződéses kapcsolatról van szó).

Ugyanakkor Gulyás Gergely azt is mondta, terítéken van az éves bevételi határ emelése is, amely jelenleg 12 millió forint. A miniszter szerint olyan adózásban gondolkodnak, amely nem jelent aránytalan többletterhet, hanem követi a bevételi határ emelésével megnyíló jobb lehetőségeket.

A témával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium nem sokkal később közleményt adott ki. Ebben a minisztérium azt állítja, hogy a kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását, de ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok a katát érintő visszaélésekre hívták fel a kormány figyelmét, ezért az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

Borító: 123rf

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások