Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1utcai

Kihívói akadtak a Karc FM-nek, egyelőre néma marad a Vörösmarty Rádió, hosszabbítást kapott az Európa Rádió, büntetést a Táska Rádió

Nézzük mi történt még a Médiatanács e heti ülésén azon túl, hogy a grémium rendben lévőnek találta a HírTV-n sugárzott Bayer Show-t, ahol Kövér László a 2-es személyi számú országgyűlési képviselőkre tett megjegyzéseket.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról korábban már részletesebben is beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén elutasította, hogy eljárást indítson a HírTV Bayer Show című műsorában április 26-án történtek miatt, amikor Kövér László fideszes házelnök Bayer Zsolt vendégeként arról beszélt, hogy szánalommal tekint különösen azokra az országgyűlési képviselőkre, „akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik.” A hatóság szerint nem történt jogsértés és a műsorvezető, Bayer Zsolt sem hibázott.

A grémium ülésén több más döntés is született még – most ezeket tekintjük át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Médiatanács üléséről kiadott összefoglaló alapján.

Büntetés a Táska Rádiónak

A székesfehérvári Táska Rádió szolgáltatóját 40.000 forintra bírságolta a tanács, amiért egy vizsgált februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, magyar zenét, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, illetve több ismétlést tett közzé.

Az NMHH közölte, hogy szolgáltató ezen felül a törvényben előírt arányhoz képest kevesebb közszolgálati műsort sugárzott.

Ejnye-bejnye a Szent István Rádiónak

A Szent István Rádió – Tokaj egy márciusi adáshéten eltért állandó megnevezésétől, kevesebb magyar zenét és hírt, továbbá több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest, de a Médiatanács a médiaszolgáltató a koronavírusról írt indokló nyilatkozatát elfogadva méltányosságból mellőzte a pénzbírságot mellőzte, és csupán felszólította a rádió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, továbbá arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértésektől.

Hosszabbítás az Európa Rádiónak

A Médiatanács a szolgáltató kérelmére további öt évvel, 2025. október 9-ig megújította a Sátoraljaújhely 100,0 MHz helyi rádiós frekvencián az Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft. jogosultságát, így azon továbbra is a közösségi jellegű Európa Rádió 100,0 szólhat majd.

Továbbra is néma marad a Vörösmarty Rádió

A Székesfehérvár 99,2 MHz frekvencia közösségi használatára benyújtott ajánlat tartalmi vizsgálata alapján a tanács felvilágosítást kér az egyedüli pályázótól, a Fehérvár Médiacentrum Kft.-től. (Az nem derül ki az NMHH tájékoztatásából, mi miatt kérnek felvilágosítást a nemrég immáron harmadjára elnémíttatott Vörösmarty Rádió egykori üzemeltetőjétől, mi az, ami nem egyértelmű a pályázati dokumentáció alapján.)

A Karc FM mellett a Szent István Rádió üzemeltetője és a Mária Rádió is frekvenciát szeretne Nyíregyházán

A grémium elvégezte a körzeti Nyíregyháza 102,6 MHz frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatát és pályázati nyilvántartásba vette a Magyar Katolikus Rádió Alapítványt (ők nevükkel ellentétben nem a Katolikus Rádió, hanem a Szent István Rádió üzemeltetői), továbbá a Médiahíd Kft.-t (a Mária Rádió üzemeltetője) és a Karc FM Média Kft-t. Hárman vannak tehát versenyben a nyíregyházi frekvenciáért.

A kisközösségi lehetőségek elvi használatára kiírt eljárásban az alaki vizsgálat után a tanács nyilvántartásba vette a Szentendre telephelyre pályázó Budakalászi Média Kft.-t. Ez az a kft., ami az idén év elején elnémított Rádió Szentendrét működtette az FM 91,6 MHz-en.

Huszonöt helyi és körzeti televízió kap műsortámogatást

A Médiatanács ezenkívül nyerteseket hirdetett  a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat idei első fordulójában.

Huszonöt televízió összesen 122 millió forint támogatást kap.

Közéleti magazinokat a VTV Mór, a Dunaföldvár TV, a Városi Televízió Bóly, a csornai Rábaközi Televízió, az RTV Szekszárd, a Füzesabonyi Városi Televízió, a Hajdúnánási Televízió és az Info Plusz Balassagyarmat gyárthat.

Hírműsorokat készíthet a Mezőtúri Városi Televízió, a Kapos Televízió, a Halas TV, a Szombathelyi Televízió, a Makói Városi Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a Miskolc Televízió, a Ceglédi TV és a Kanizsa TV.

A Debrecen, a Szentes és a Szeged Televízió, a békéscsabai 7.Tv, a pécsi Pannon Televízió, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Bajai Televízió és a Somogy TV kulturális magazinműsorok készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

A Médiatanács ezenkívül elfogadott egy tanulmányt arról, hogy májusban is hullámvölgyben járt a tévés reklámpiac, valamint egy másik tanulmányt arról, hogy a tévénézők 10 százaléka már streamingplatformot is használ, és az RTL Most a legnépszerűbb közöttük.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: Az NMHH Visegrád utcai épületének bejárata Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1utcai
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!