fbpx
Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1utcai

Kihívói akadtak a Karc FM-nek, egyelőre néma marad a Vörösmarty Rádió, hosszabbítást kapott az Európa Rádió, büntetést a Táska Rádió

Nézzük mi történt még a Médiatanács e heti ülésén azon túl, hogy a grémium rendben lévőnek találta a HírTV-n sugárzott Bayer Show-t, ahol Kövér László a 2-es személyi számú országgyűlési képviselőkre tett megjegyzéseket.

Mint arról korábban már részletesebben is beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén elutasította, hogy eljárást indítson a HírTV Bayer Show című műsorában április 26-án történtek miatt, amikor Kövér László fideszes házelnök Bayer Zsolt vendégeként arról beszélt, hogy szánalommal tekint különösen azokra az országgyűlési képviselőkre, „akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik.” A hatóság szerint nem történt jogsértés és a műsorvezető, Bayer Zsolt sem hibázott.

A grémium ülésén több más döntés is született még – most ezeket tekintjük át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Médiatanács üléséről kiadott összefoglaló alapján.

Büntetés a Táska Rádiónak

A székesfehérvári Táska Rádió szolgáltatóját 40.000 forintra bírságolta a tanács, amiért egy vizsgált februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, magyar zenét, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, illetve több ismétlést tett közzé.

Az NMHH közölte, hogy szolgáltató ezen felül a törvényben előírt arányhoz képest kevesebb közszolgálati műsort sugárzott.

Ejnye-bejnye a Szent István Rádiónak

A Szent István Rádió – Tokaj egy márciusi adáshéten eltért állandó megnevezésétől, kevesebb magyar zenét és hírt, továbbá több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest, de a Médiatanács a médiaszolgáltató a koronavírusról írt indokló nyilatkozatát elfogadva méltányosságból mellőzte a pénzbírságot mellőzte, és csupán felszólította a rádió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, továbbá arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértésektől.

Hosszabbítás az Európa Rádiónak

A Médiatanács a szolgáltató kérelmére további öt évvel, 2025. október 9-ig megújította a Sátoraljaújhely 100,0 MHz helyi rádiós frekvencián az Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft. jogosultságát, így azon továbbra is a közösségi jellegű Európa Rádió 100,0 szólhat majd.

Továbbra is néma marad a Vörösmarty Rádió

A Székesfehérvár 99,2 MHz frekvencia közösségi használatára benyújtott ajánlat tartalmi vizsgálata alapján a tanács felvilágosítást kér az egyedüli pályázótól, a Fehérvár Médiacentrum Kft.-től. (Az nem derül ki az NMHH tájékoztatásából, mi miatt kérnek felvilágosítást a nemrég immáron harmadjára elnémíttatott Vörösmarty Rádió egykori üzemeltetőjétől, mi az, ami nem egyértelmű a pályázati dokumentáció alapján.)

A Karc FM mellett a Szent István Rádió üzemeltetője és a Mária Rádió is frekvenciát szeretne Nyíregyházán

A grémium elvégezte a körzeti Nyíregyháza 102,6 MHz frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatát és pályázati nyilvántartásba vette a Magyar Katolikus Rádió Alapítványt (ők nevükkel ellentétben nem a Katolikus Rádió, hanem a Szent István Rádió üzemeltetői), továbbá a Médiahíd Kft.-t (a Mária Rádió üzemeltetője) és a Karc FM Média Kft-t. Hárman vannak tehát versenyben a nyíregyházi frekvenciáért.

A kisközösségi lehetőségek elvi használatára kiírt eljárásban az alaki vizsgálat után a tanács nyilvántartásba vette a Szentendre telephelyre pályázó Budakalászi Média Kft.-t. Ez az a kft., ami az idén év elején elnémított Rádió Szentendrét működtette az FM 91,6 MHz-en.

Huszonöt helyi és körzeti televízió kap műsortámogatást

A Médiatanács ezenkívül nyerteseket hirdetett  a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat idei első fordulójában.

Huszonöt televízió összesen 122 millió forint támogatást kap.

Közéleti magazinokat a VTV Mór, a Dunaföldvár TV, a Városi Televízió Bóly, a csornai Rábaközi Televízió, az RTV Szekszárd, a Füzesabonyi Városi Televízió, a Hajdúnánási Televízió és az Info Plusz Balassagyarmat gyárthat.

Hírműsorokat készíthet a Mezőtúri Városi Televízió, a Kapos Televízió, a Halas TV, a Szombathelyi Televízió, a Makói Városi Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a Miskolc Televízió, a Ceglédi TV és a Kanizsa TV.

A Debrecen, a Szentes és a Szeged Televízió, a békéscsabai 7.Tv, a pécsi Pannon Televízió, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Bajai Televízió és a Somogy TV kulturális magazinműsorok készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

A Médiatanács ezenkívül elfogadott egy tanulmányt arról, hogy májusban is hullámvölgyben járt a tévés reklámpiac, valamint egy másik tanulmányt arról, hogy a tévénézők 10 százaléka már streamingplatformot is használ, és az RTL Most a legnépszerűbb közöttük.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: Az NMHH Visegrád utcai épületének bejárata Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1utcai
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások