fbpx
A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Újabb cenzúra történt az MTI-nél

Az MTI nem volt hajlandó közölni egy közleményt, amelyből kiderül, hogy Varju László, Szél Bernadett és Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselők az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap épületében történtek kapcsán.

Megtagadta a Magyar Távirati Iroda (MTI), hogy kiadja Varju László, Szél Bernadett és Hadházy Ákos közös közleményét, amelyben az országgyűlési képviselők bejelentették: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, miután az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a panaszukat az MTVA-székházban 2018 végén történtek miatt.

Biztonsági őrök Varju László (DK) országgyűlési képviselővel az MTVA épületében
Biztonsági őr Varju László (DK) országgyűlési képviselőn az MTVA épületében

A DK közleménye emlékeztetett: a panaszt a képviselők azután nyújtották be, hogy a rabszolgatörvény elleni tüntetéssorozat idején az országgyűlési képviselők nem olvashatták be az ellenzék és az ellenzéki szavazók követeléseit a köztévé adásában, ehelyett erőszakos módon kidobták őket az MTVA-székház épületéből.

Az MTI arra hivatkozva tiltotta le a közleményt, hogy az

„nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen.”

Az ellenzéki képviselők közölték:

„Mi, európai magyarok tűrhetetlennek tartjuk, hogy az MTI a gittegyletté silányult Alkotmánybíróságot védve asszisztál a jogállam sárba tiprásához!”

Varju László, Szél Bernadett és Hadházy Ákos letiltott közleményét a Media1 szó szerint közli.

„A fideszes Alkotmánybíróság ismét teljesítette a kormány utasítását

Érdemi vizsgálat nélkül utasította vissza az Alkotmánybíróság a képviselői panaszunkat, amit azután nyújtottunk be, hogy a rabszolgatörvény elleni tüntetéssorozat idején, 2018 végén országgyűlési képviselőkként nem élhettünk jogainkkal, nem olvashattuk be az ellenzék és az ellenzéki szavazók követeléseit a köztévé adásában, ehelyett brutális és erőszakos módon dobtak ki minket az MTVA-székház épületéből.

A fideszes Alkotmánybíróság ismét teljesítette a kormány utasítását. Ma Magyarországon semmibe veszik a jogállamot, szembe köpik a demokráciát, mert a gyáva, gyenge kormány tehetetlenségében nem talál más eszközt, minthogy görcsösen kontrolláljon minden lélegzetvételt. Nem fogjuk szó nélkül hagyni a bántalmazást, ezért az Alkotmánybíróságnak nevezett gittegyletnél lejátszott kötelező és előre kiszámítható kör után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk, hogy elégtételt vegyünk. Nem hagyjuk sárba tiporni a jogállamot!

Varju László, a DK országgyűlési képviselője

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő”
 

Az MTI egyébként nem először alkalmaz cenzúrát. Tavaly például még a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) sajtónapi közleményének publikálását is megtagadták. Néhány további MTI-s, közmédiás cenzúráról korábbi híreink ITT találhatók.

További hírek és cikkek olvashatók a Media1-en.

Borító: A közmédia gyártóbázisa Budapesten,  a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások