MTVA

A közmédia összes csatornája Trianonnal foglalkozik ma

A trianoni békediktátum századik évfordulóján az állami médiavállalat minden csatornája és online felülete megemlékezéseket sugároz, beleértve még az M2 gyerekcsatornát is.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az MTVA az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Trianonhoz kapcsolódó filmek mellett művészek, tudósok, közéleti emberek beszélnek arról, mit jelent számukra az összetartozás, a műsorfolyamot figyelő nézők, rádióhallgatók, vagy az online adásba bekapcsolódók pedig e-mailen és sms-ben üzenhetnek a témával kapcsolatban.

A Duna Televízióban látható lesz a Kossuth térre megálmodott Trianon-emlékmű, és közreadnak a közlemény szerint egy különleges, örökérvényű hangfelvételt is, amellyel az egykori vallás és közoktatási miniszter, Klebelsberg Kuno üzent kora fiataljainak Trianon kapcsán.

15 óra 25 perctől a Wettstein-napló című dokumentumfilmből részletesen megismerhetőek lesznek a magyar békedelegáció öt hónapi munkájának legfontosabb mozzanatai, majd 18 óra 40 perctől a Koltay Gábor rendezésében készült Hétköznapi Trianon című dokumentumfilmet adják le.

A békeszerződés aláírásának időpontjában, 16 óra 30 perctől, a Duna, a Duna World és a Kossuth hullámhosszán megszólalnak a harangok.

Áder János köztársasági elnök ünnepi beszéde 16 óra 35 perctől lesz látható a Dunán, valamint a közmédia nézői figyelemmel követhetik a parlament emlékülését és beszámolókat láthatnak minden határon túli eseményről.

Este 20 óra 15 perctől Rátóti Zoltán főszereplésével A beszéd –Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámát láthatják a nézők a Duna Televízióban. A film azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi gróf a magyar küldöttséget képviselve mondott el 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárását követően.

A Kossuth Rádió ma délelőtt „rádiós hidat hoz létre”, amely összekapcsolja az elcsatolt részeken dolgozó kollégákat – közölte az MTVA.

Az M5 tévécsatornán egész nap ismert művészek beszélnek az összetartozás fontosságáról – a rövid bejátszásokban többek között Nagy Feró, Nyerges Attila, Dörner György és Trill Zsolt osztja meg a nézőkkel gondolatait.

Este 21 óra 20 perctől történészek vitatják meg Trianon okait és következményeit, 22 óra 15 perctől pedig a Nemzeti Színház művészeinek előadásában hallhatnak a nézők Trianonról szóló költeményeket és elbeszéléseket.

A közlemény beszámolt arról is, hogy a nap folyamán a Petőfi Rádió, a Bartók Rádió, a Dankó Rádió és az M2 gyerekcsatorna szintén több műsorban megemlékezik a határon túli magyarságról és a trianoni békediktátum századik évfordulójáról.

Az [email protected] e-mail címre vagy  a +36 30 555 5503-as telefonszámra sms-ben bárki személyesen üzenhet rokonainak, barátainak, éljenek akár a Kárpát-medencében vagy a világ másik felén – hívta fel a figyelmet a közmédia sajtóosztálya.

További hírek találhatók a Media1-en, ahol tegnap beszámoltunk arról is, hogy az ATV is Trianon-műsorral készül ma estére.

Szóljon hozzá!