fbpx
Vujity Tvrtko, az ATV Túl minden határon - Trianon c. műsorának műsorvezetője

Trianon-estét tart az ATV

Először Vujity Tvrtko Túl minden határon - TRIANON című dokumentumfilmjét adják le, majd stúdióbeszélgetést sugároznak a 100 éves évfordulón csütörtökön.

Egész estét szentel Trianon emlékének a békeszerződés aláírásának századik évfordulóján az ATV. Vujity Tvrtko és stábja a Túl minden határon – TRIANON, A 100 éves fájdalom című, csütörtökön este 21 órakor képernyőre kerülő műsorában igyekszik megmutatni mindazt, amit Trianonnal kapcsolatban tudni lehet, majd sokakat foglalkoztató kérdésekre igyekszik válaszokat keresni.

Tvrtko exkluzív, máshol eddig nem látott filmfelvételeket is ígér a nézőknek.

„Nem így terveztük, nagyon nem. Ez volt az életem egyik legnehezebb forgatása. A Túl minden határon stábjával beutaztuk volna az elszakított területeket és megmutattuk volna, mi minden veszett el 100 esztendeje. Ám a koronavírus-járvány közbeszólt és az utazások elmaradtak. De ez a film – akármilyenek is a körülmények – egyszerűen nem maradhat el. Azért nem, mert van mit megmutatni. Személyes kötődésem is nagyon erős a témához. Imádott székely nagymamám, Réti-Kapus Mária pont az ezeréves határon, a Kovászna megyei Ozsdolán született. Főleg miatta történt, hogy az elmúlt években rengeteget kutattam, megannyi lepecsételt dobozt nyitottam ki, és fellapoztam ma már teljesen elfelejtett százéves újságokat is. Szinte nincs olyan fellelhető könyv, irat vagy dokumentum, amit ne néztem volna meg, hogy aztán egy katonai szigorral őrzött, börtönszerű francia épületben, aláírása után – első magyarként – megnézhessem Magyarország történetének talán legfájóbb, legtragikusabb könyvét. Előre tudtam, hogy rossz érzés lesz, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire rossz. Nekem azt a könyvet mégis látnom kellett”

– mondta Vujity Tvrtko.

A dokumentumfilm után Vujity Tvrtko az ATV stúdiójában több szakértővel járja körül, miért okozott sokaknak máig feldolgozhatatlan traumát az esemény. Miért történt az egész békeszerződés? Lett volna esély egy hazánk számára előnyösebb szerződésre? Túl tud-e lépni valaha a magyarság ezen a sorsdrámán? Megannyi kérdés, amelyekre a téma ismerőivel próbálnak meg válaszokat adni.

A 22 órakor kezdődő Trianon – Miért?! című stúdióbeszélgetés vendége lesz Romsics Ignác történész és dr. Suha György diplomáciai történész, valamint Tompa Andrea író.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: Vujity Tvrtko, az ATV Túl minden határon – TRIANON c. műsorának műsorvezetője. Fotó: ATV
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások