Amelia Brace, a Sunrise riportere

Sok riportert ért támadás az Egyesült Államokban, a Riporterek Határok Nélkül intézkedést követel a média biztonsága érdekében

A párizsi székhelyű RSF konkrét sokkoló példákat is összegyűjtött azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban milyen támadások érték a tudósítókat az elmúlt napokban. Több példa is akadt rendőri erőszakos fellépésre, de a tüntetők sem kímélik a média munkásait. Van, aki emiatt a fél szemére meg is vakult.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Megszaporodottak az elmúlt napokban az Egyesült Államokban a riporterek elleni erőszakos cselekmények, összefüggésben a George Floyd megölését követően kialakult zavargásokkal.

Például Ausztrália parlamentje, valamint Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke választ vár az amerikai hatóságoktól, hogyan fordulhatott elő, hogy két ausztrál újságírót bántalmaztak a rendőrök a Fehér Háztól nem messze, munkavégzés közben. Amelia Brace riporter a Fehér Ház előtt épp élő adásban volt, amikor a rohamrendőrök hirtelen megindultak felé, és elkezdték gumibottal ütni, míg operatőr kollégáját, Tim Myerst hasba verték egy pajzzsal, és a médiamunkás a fejére is kapott ütéseket.

A Sunrise tudósítója egyébként Donald Trump beszéde miatt volt Washingtonban. Az elnök ekkor mondta el nyilatkozatát arról, hogy ha szükséges, a honvédséget is be fogják vetni a tüntetők ellen. Nem sokkal a beszédet követően a rendőrök elkezdték oszlatni a tömeget, és ekkor bántalmazták a két tudósítót. Az oszlatással az elnök útját akarták megtisztítani, hogy biztonságosan át tudjon sétálni egy közeli templomhoz, hogy ott a Bibliát a kezében tartva készüljön róla néhány fotó.

A közvetítésben jól látható, amint a bejelentkezés közben egy rendőr megtámadja az operatőrt, majd a lökésektől néhány pillanatra rázkódás is éri a képet. A nagy felháborodást kiváltó felvételrészlet alább, illetve erre a linkre kattintva nézhető meg:

A riporterek elmondásuk szerint jól vannak, bár néhány zúzódás egyelőre megmaradt a támadás bizonyítékaként.

Amelia Brace az ausztrál sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ők úgy tudták, a kijárási tilalom nem vonatkozik a riporterekre, de most a történtek után kezdenek ebben elbizonytalanodni. Brace azt is mondta, hogy a hatóság nem engedi, hogy elhagyják a szállodát.

Bilincselés élőben

Nem ez volt az egyetlen hasonló rendőri túlkapás az Egyesült Államokban a George Floyd megölését követően kialakult zavargások során. A napokban többször is előfordult, hogy a rendőrök élő adásban léptek fel tudósítókkal szemben. Korábban a Media1 is beszámolt arról az esetről, amikor élő egyenes adásban vitték el megbilincselve a CNN három fős stábját (őket azóta egyébként szabadon engedték).

Élő adásban lőtték meg az NBC riporterét paprikatölténnyel

Egy másik esetben szintén élő adásban meglőtték paprikatölténnyel az NBC riporterét.

A fele szemére megvakult egy fotóriporter egy gumilövedék miatt

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű, párizsi központú nemzetközi szervezet weboldalán megjelent írásában néhány egyéb incidenst is említett. Minneapolisban például Linda Tirado fotóriporter az eddigi információk alapján úgy tűnik, tartósan megvakult a fél szemére egy azt eltaláló gumilövedék miatt.

A sérült fotós Twitteren fotót is közzétett a sérülése kapcsán.

Nem csak a rendőrök, de a tüntetők sem bánnak békésen a médiával

Pittsburghben Ian Smith, a KDKA TV fotóriportert bántalmazták, amikor két tüntetőkből álló csapat összecsapott. Őt nem rendőrök, hanem tüntetők inzultálták.

Phoenixben Briana Whitney, a CBS riporterének kezéből egy tüntető próbálta kiragadni a mikrofonját.

Washingtonban Leland Vittert, a Fox News újságíróját megkergették a tüntetők, miközben tudósított.

Az RSF jelezte: elítéli az újságírókkal való durva bánásmódot. A szervezet felszólította az amerikai hatóságokat, hogy haladéktalanul tegyék meg azokat a lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a tüntetéseken tudósító riporterek biztonságban tudják végezni a munkájukat.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Amelia Brace, a Sunrise riportere a Sunrise műsorában. Fotó: YouTube

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!