fbpx
Amelia Brace, a Sunrise riportere

Sok riportert ért támadás az Egyesült Államokban, a Riporterek Határok Nélkül intézkedést követel a média biztonsága érdekében

A párizsi székhelyű RSF konkrét sokkoló példákat is összegyűjtött azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban milyen támadások érték a tudósítókat az elmúlt napokban. Több példa is akadt rendőri erőszakos fellépésre, de a tüntetők sem kímélik a média munkásait. Van, aki emiatt a fél szemére meg is vakult.

Megszaporodottak az elmúlt napokban az Egyesült Államokban a riporterek elleni erőszakos cselekmények, összefüggésben a George Floyd megölését követően kialakult zavargásokkal.

Például Ausztrália parlamentje, valamint Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke választ vár az amerikai hatóságoktól, hogyan fordulhatott elő, hogy két ausztrál újságírót bántalmaztak a rendőrök a Fehér Háztól nem messze, munkavégzés közben. Amelia Brace riporter a Fehér Ház előtt épp élő adásban volt, amikor a rohamrendőrök hirtelen megindultak felé, és elkezdték gumibottal ütni, míg operatőr kollégáját, Tim Myerst hasba verték egy pajzzsal, és a médiamunkás a fejére is kapott ütéseket.

A Sunrise tudósítója egyébként Donald Trump beszéde miatt volt Washingtonban. Az elnök ekkor mondta el nyilatkozatát arról, hogy ha szükséges, a honvédséget is be fogják vetni a tüntetők ellen. Nem sokkal a beszédet követően a rendőrök elkezdték oszlatni a tömeget, és ekkor bántalmazták a két tudósítót. Az oszlatással az elnök útját akarták megtisztítani, hogy biztonságosan át tudjon sétálni egy közeli templomhoz, hogy ott a Bibliát a kezében tartva készüljön róla néhány fotó.

A közvetítésben jól látható, amint a bejelentkezés közben egy rendőr megtámadja az operatőrt, majd a lökésektől néhány pillanatra rázkódás is éri a képet. A nagy felháborodást kiváltó felvételrészlet alább, illetve erre a linkre kattintva nézhető meg:

A riporterek elmondásuk szerint jól vannak, bár néhány zúzódás egyelőre megmaradt a támadás bizonyítékaként.

Amelia Brace az ausztrál sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ők úgy tudták, a kijárási tilalom nem vonatkozik a riporterekre, de most a történtek után kezdenek ebben elbizonytalanodni. Brace azt is mondta, hogy a hatóság nem engedi, hogy elhagyják a szállodát.

Bilincselés élőben

Nem ez volt az egyetlen hasonló rendőri túlkapás az Egyesült Államokban a George Floyd megölését követően kialakult zavargások során. A napokban többször is előfordult, hogy a rendőrök élő adásban léptek fel tudósítókkal szemben. Korábban a Media1 is beszámolt arról az esetről, amikor élő egyenes adásban vitték el megbilincselve a CNN három fős stábját (őket azóta egyébként szabadon engedték).

Élő adásban lőtték meg az NBC riporterét paprikatölténnyel

Egy másik esetben szintén élő adásban meglőtték paprikatölténnyel az NBC riporterét.

A fele szemére megvakult egy fotóriporter egy gumilövedék miatt

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű, párizsi központú nemzetközi szervezet weboldalán megjelent írásában néhány egyéb incidenst is említett. Minneapolisban például Linda Tirado fotóriporter az eddigi információk alapján úgy tűnik, tartósan megvakult a fél szemére egy azt eltaláló gumilövedék miatt.

A sérült fotós Twitteren fotót is közzétett a sérülése kapcsán.

Nem csak a rendőrök, de a tüntetők sem bánnak békésen a médiával

Pittsburghben Ian Smith, a KDKA TV fotóriportert bántalmazták, amikor két tüntetőkből álló csapat összecsapott. Őt nem rendőrök, hanem tüntetők inzultálták.

Phoenixben Briana Whitney, a CBS riporterének kezéből egy tüntető próbálta kiragadni a mikrofonját.

Washingtonban Leland Vittert, a Fox News újságíróját megkergették a tüntetők, miközben tudósított.

Az RSF jelezte: elítéli az újságírókkal való durva bánásmódot. A szervezet felszólította az amerikai hatóságokat, hogy haladéktalanul tegyék meg azokat a lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a tüntetéseken tudósító riporterek biztonságban tudják végezni a munkájukat.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Amelia Brace, a Sunrise riportere a Sunrise műsorában. Fotó: YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások