NMHH Médiatanács

Az Ékszer TV-vel, rádiók pályázataival és bírságolásával foglalkozott a Médiatanács

A húsvétot követő kihagyás után a héten már újra tanácskozott a Médiatanács. Nyilvántartásba vették a Mária Rádiót, a Karc FM-et és a Rádió 1-et médiaszolgáltatóját egy-egy rádiós pályázaton, míg a Katolikus Rádiót hiánypótlásra szólították fel. Az Ékszer TV ügyében úgy döntöttek, nincs hatáskörük eljárni. Megbírságoltak több rádiót.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén 11 állampolgári bejelentés nyomán foglalkozott a Magyar ATV Ékszer TV című vásárlási műsorának március 12-e és április 1. között sugárzott epizódjai kapcsán.

A bejelentők azt sérelmezték, hogy a naponta háromszor jelentkező műsorban a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsítettek étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket, továbbá kifogásolták a kézfertőtlenítő gél magas árát.

Médiatanács: az Ékszer TV nem sértette meg a médiaigazgatási szabályokat, az ügy többi része a GVH-ra tartozik

A grémium megállapította, hogy a vizsgált adások nem ütköztek a médiaigazgatási szabályokba, azonban a Médiatanács szerint felmerül, hogy az adások esetleg sérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt, ugyanis a grémium szerint a termékek népszerűsítése gyakran összemosódott a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos tájékoztatással, továbbá nélkülözhetetlennek titulálták azokat.

Az ATV-n sugárzott, kifogásolt ÉkszerTV adásának egy részlete
Az ATV-n sugárzott, kifogásolt ÉkszerTV című vásárlási műsorablak adásának egy részlete

A Médiatanács szerint a műsorvezetők az adásokban nemegyszer hangsúlyozták, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása akár életet is menthet. A Médiatanácsnak azonban nincs hatásköre ilyen jellegű bejelentések elbírálására, így vizsgálata eredményeit továbbította a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy eljárjon ebben az ügyben, amelynél egyébként már április 14. óta már folyamatban van egy versenyhivatali eljárás a műsor készítője ellen. (Az ATV álláspontja az ügy kapcsán a korábbi, erről szóló hírünkben érhető el.)

A Médiatanács a fentieken túl jelezte:

„bár a hatóság hatáskörének hiánya miatt nem lehetséges hatósági eljárás lefolytatása, vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ilyen és hasonló jellegű panaszok, problémák kezelésére a jövőben megoldást találjon.”

Nyilvántartásba vették a Karc FM, a Mária Rádió és a Rádió 1 pályázatait

Elfogadta a testület a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra.

A grémium emellett elvégezte az alaki vizsgálatokat a Siklós 88,6 MHz, a Szigetvár 98,9 MHz, a Nagykanizsa 100,7 MHz helyi, valamint a Kecskemét 97,7 MHz és a Miskolc 96,3 MHz körzeti frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban.

A soproni, a szigetvári és a nagykanizsai pályázatokon a testület nyilvántartásba vette a Karc FM Kft.-t – amely az első két esetben egyedüli pályázó volt –, utóbbinál pedig ezen felül hiánypótlásra szólította fel a Katolikus Rádió Zrt.-t.

A kecskeméti pályázaton a Mária Rádió Kft.-t, a miskolcin a Radio Plus Kft.-t (a budapesti Rádió 1 üzemeltetőjét) vette nyilvántartásba a grémium.

rádió
Fotó: Ladányi András / Media1

Büntetés a Pont Rádiónak és néhány más médiumnak

A Médiatanács lezárt műsorkvóták ellenőrzéséhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségekkel kapcsolatban indult eljárásokat is: a lekérhető és a lineáris szolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatók közül 9-9-et pénzbírság nélkül figyelmeztetett a testület, 18-ra pedig néhány ezertől néhány tízezer forint összegig szabott ki bírságokat.

Médiatanács üléséről kiadott összefoglalóból nem derül ki, hogy konkrétan mely médiumokat szankcionálták. Küldtünk erről kérdést, a hírt választ esetén később még frissítjük. (Frissítés: Azóta kérésünkre válaszoltak, lásd hírünk végén.) Azt viszont külön is kiemelte az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának összefoglalója, hogy a Médiatanács a mezőtúri Pont Rádió szolgáltatóját 30 ezer forint megfizetésére kötelezte, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, magyar zenét, valamint a szerződésében foglaltakhoz képet kevesebb a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő és közszolgálati műsort, valamint több reklámot tett közzé. A közszolgálati műsorok aránya a törvény által előírt minimumot sem érte el a Médiatanács megállapítása szerint.

A grémium emellett figyelmeztette a szolgáltatót, amiért Reggeli Expresszó című műsorában egy januári-februári adáshéten összesen tizenkétszer tett közzé burkolt reklámot, amikor egy helyi vendéglő és egy üzlet címét és elérhetőségét – honlapját, telefonszámát – közölte.

Frissítés (2020.04.24):

Megérkezett a válasz az NMHH-tól, íme a többi szankcionált szolgáltató listája

Az NMHH azt írja, hogy azért csak a Pont Rádióról adtak tájékoztatást, mert a lezárt műsorkvóták ellenőrzéséhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségekkel kapcsolatban indult eljárások olyan sok rádiót érintenek a jogkövetkezmények, hogy „ezek felsorolása szétfeszítené egy sajtóközlemény műfaji kereteit.  Ilyen esetekben a híradásnak ez a formája évek óta bevett gyakorlat az NMHH-ban, az érintett szolgáltatók minden esetben – a honlapon közzétett — Médiatanács-döntésekben megtalálhatók. A szóban forgó előterjesztés a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után kerül fel a honlapra, de érdeklődésére már most tájékoztatjuk, hogy az előterjesztésről szóló döntéssel a Médiatanács az Actor Informatika és Nyomda Kft., az ANTENNA HUNGÁRIA Zrt. (két döntés, két médiaszolgáltatás kapcsán), az AVIPress Media Bt., a Centrum Televízió Kft., a Cuttingroom Bt., a Danubia Televízió Nonprofit Kft., a DIGART-M Kft., az Enterart Produkciós Iroda Bt., az Érdi Városi Televízió és Kulturális Kft., a Filmdzsungel Kft., a Füzesabonyi Városi Televíziózást Segítő Nonprofit Kft., a Ga-Bu Média Kft., az IKON Stúdió Közhasznú Egyesület, az INVITEL Zrt., az Ipoly Média Kft., az IRÁNY Média 2012 Kft., a KárpátPress Bt., Kortye Vilmos egyéni vállalkozó, a Közösségi Rádiózásért Egyesület, a Kulturális Életért Közhasznú Egyesület, a Kunság-Média Nonprofit Kft., a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány, a Mediorix Szolgáltató Bt., a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft., a Molnár Tv Kft., a New Digital Media Kft., a P1 Rádió Kft., a Pécsi Kommunikációs Központ Kft., a PROGETTO MÉDIA Kft., az RTV Szekszárd Kft., Sanocki Péter egyéni vállalkozó, a Sárrét Média Bt., a TANTRA-ECSTASY Kft. (két döntés, két médiaszolgáltatás kapcsán) és a TOLNATÁJ Zrt. szolgáltatókkal szemben alkalmazott jogkövetkezményt.”

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: A Médiatanács épületének homlokzata.  Fotó: Ladányi András / Media1 (archív)
Szóljon hozzá!