fbpx
A Telekom Flip márkája

Épp a koronavírus idején emelt árat a Magyar Telekom Flip nevű almárkája, de végül 9 nap után visszavonulót fújt a cég

13 százalékkal emelte meg a távközlési cég április elsejétől a Flip internetes szolgáltatás árát, de miután a Media1 a hozzá befutó felháborodott olvasói levél nyomán erre rákérdezett, a vállalat sajtóosztályán egy nap várakoztatás után közölték, mégsem emelik meg a szolgáltatás árát, és aki már a drágább árazással szerződött, annak sem kell kifizetnie a többletösszeget.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Dühös olvasó kereste meg a napokban a Media1-et amiatt, hogy a koronavírus miatti kijárási korlátozásokra időzítve megemelte a Magyar Telekom a Flip nevű internet+tévé+telefon szolgáltatást tartalmazó csomagjának árát: április elsejétől az eddigi 4000 Ft helyett 4500 Ft-ot, vagyis 13 százalékkal többet kér a szolgáltató az internetért havonta. Az olvasó képernyőképet is küldött arról, hogy a szolgáltatás megnövekedett ára már látszik is a Flip szolgáltatás honlapján.

Épp amikor mindenki netezni kényszerül

Olvasónk szerint ez „nagyon tisztességtelen”, pláne akkor, amikor a járvány miatt most sokan kénytelenek előfizetni az internetre, így a vállalat árbevétele a növekvő ügyfélszámnak köszönhetően áremelés nélkül is növekedhet. Olvasónk úgy vélekedett: a távközlési óriás kihasználja erőfölényét és azt, hogy a járvány miatt sokaknak a túlélésük eszközét jelenti most az internet, illetve figyelmen kívül hagyja, hogy épp százezres nagyságrendben vesztik el az emberek a járvány terjedésének lassítására hivatott kormányzati korlátozóintézkedések következtében a munkahelyüket: van, ahol a férj és a feleség egyszerre.

A Telekom csoport székháza az Üllői úton Budapesten
A Telekom csoport székháza az Üllői úton Budapesten
Fotó: Ladányi András / Media1

Korábban az áfacsökkenés miatt először levitték az áraikat 4000-ről 3700 Ft-ra, majd megemelték a nettó árat

A felháborodott olvasó hozzátette azt is: dühíti, hogy a Telekom szerinte nem először űz tisztességtelen játszmát az áraival, hiszen amikor a kormányzat korábban csökkentette az internetszolgáltatás áfa tartalmát, és emiatt egy időre 3700 Ft-ra csökkent a Flip szolgáltatás csomagára, a cég nem sokkal később átalakította díjcsomagkínálatát, és végül nagyobb nettó ár mellett visszatért az eredeti 4000 Ft-hoz, vagyis végeredményben az olvasó szerint a vállalat „benyelte” az elvileg fogyasztóknak szánt áfacsökkentést Kevesebb áfa tartalom mellett a fogyasztói ár ugyanannyi lett az új Flip-csomagra, mint ami volt magasabb adókulcs mellett.

Kérdéseink után egy nappal visszacsökkentette árait a Telekom

A Media1 még tegnap, szerdán reggel kérdéseket küldött az olvasó két állításával, a mostani áremeléssel és az áfa korábbi benyelésével kapcsolatban a vállalat sajtóosztályára, ahol először türelmet kérték, végül ma, csütörtökön az alábbi választ küldték:

„A Magyar Telekom év elején döntött arról, hogy a Flip termék havidíját új csomag bevezetése mellett az új előfizetői számára április 1-jétől 4.500 Ft-ban határozza meg, azonban a koronavírus helyzetre való tekintettel év elején meghozott döntésünket felülvizsgáljuk és visszavonjuk, így új előfizetőink számára április 9-től a korábbi, 4.000 Ft havidíj áron és szolgáltatástartalommal lesz elérhető a Flip.”

A vállalat sajtóosztályán hozzátették:

„Az április 1. és 8. között szerződött ügyfeleinknek természetesen szintén a 4.000 forintos havidíjú korábbi csomag díjazását fogjuk érvényesíteni. Fontos kiemelni, hogy meglévő ügyfeleinket semmilyen módon nem érintette, érinti ez a változás.”

A cég tehát éppen egy nappal azután döntött úgy, hogy eláll a napokkal ezelőtt bevezetett áremeléstől, hogy a Media1 megkereste a távközlési vállalatot.

A korábbi áfacsökkentés benyelésével kapcsolatos kérdésünkre, olvasónk ezzel kapcsolatos észrevételére egyébként nem érkezett válasz, azaz a cég maga sem vitatta olvasónk ezzel kapcsolatos állítását.

A Flip lényege

A Flip nevű almárkát 2017 májusában vezette be a Magyar Telekom. A Flip hűségidő nélkül telefon, internet és tévé, 3 az 1-ben (úgynevezett TriplePlay) típusú szolgáltatást biztosít, a Telekom megszokott feltételeihez és áraihoz képest jóval kedvezőbben.

Az almárkával kapcsolatban gyakori és jogosnak tűnő bírálatként hangzik el, hogy a Telekom elsősorban azokon a területeken tette elérhetővé, ahol a távközlési óriás valamely versenytársának (például DIGI, Vodafone-UPC) jelenléte miatt a Telekom ténylegesen is versenyre van kényszerítve. Az országban azonban még mindig nagy számban találhatók olyan területek, ahol a mai napig gyakorlatilag monopol helyzetben van az egykori MATÁV utódja, így ott a Telekom megtehette, hogy nem vezette be a Flipet: ott a Telekom a Flipnél kedvezőtlenebb csomagjai érhetők el.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!