sport otthon, mozgás, testedzés, karantén

Mozogj otthon! címmel tévétornát indít az M5 a koronavírus miatt

Az állami tévé így próbálja az otthoni testmozgásra rábírni az embereket a járvány idején. Egyébként mostantól nem csak felsősöknek és érettségi előtt állóknak kínálnak oktatási tartalmakat, de alsósoknak és tanároknak is.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Rég nem látott műfaj, a tévétorna tér vissza az állami médiára mától. Fürst-Borsos Ádám, az MTVA pr- és kommunikációs vezetője az MTI-nek adott ki közleményt, amelyből kiderül, hogy hétfőtől, azaz mától otthoni tornával bővül a járvány miatt hétköznaponként a március közepe óta a tanulásra fókuszáló M5 tévécsatorna oktatási sávja.

A Mozogj otthon! című műsorban a „kicsiket és nagyokat” is tornázásra buzdítják. „Fiatal felnőttek, idősebbek és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól” – írták a közleménybe. A közlemény alapján a Mozogj otthon! 14:45-kor kerül adásba az M5 csatornán. A műsorban „hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget.

Bővül az oktatási tartalmak köre, már nem csak felsősöknek és érettségizőknek kínál műsorokat

Az MTVA sajtóközleményéből kiderül továbbá, hogy a felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemistáknak a Mindenki Akadémiája című műsorukat ajánlják, Netorika című ötrészes sorozatukban pedig a tanároknak igyekeznek praktikus tanácsokat adni a digitális oktatáshoz.

Az Alsós – Sulikalandok című műsor hétfőn 8-kor kezdődik. Ebben a harmadikosok az Oroszlán és kecske történetével ismerkedhetnek meg, a negyedikesek pedig a köszönési formákat gyakorolhatják.

A 6-8. évfolyamon tanuló figyelmébe ajánlott Felsős című műsoruk hetedikes biológiával indul 8:30-kor indul: a madarak és az emlősök osztályáról lesz szó. Magyar nyelvből a kommunikáció egyik fontos elemét, a testbeszédet elemzik a hatodikosokkal, majd Tóth Zoltán történelemtanár beszél a francia forradalomról, a jakobinusok hatalomra jutásáról és XVI. Lajos kivégzéséről a 6. osztályosoknak.

Matematikából a hatodik évfolyamosok a feldarabolással végzett térfogatszámításokról tanulhatnak, majd a hetedikesek Csajkovszkij művészetével és a zeneszerző életével ismerkedhetnek meg közelebbről. Ezután nyolcadikos kémia következik, amelyben a vizek keménysége és a vízlágyítás lesz a téma.

11:30-tól a megszokott módon a nyelvtanulásé a főszerep, a Szólalj meg! című sorozatban ezúttal az angol és a német nyelvvel foglalkoznak.

Az Érettségi műsort 12:30-kor magyar nyelv és irodalommal kezdik, Madách Imre: Az ember tragédiája című művét elemzik. Matematikából a kúp és a gúla témaköreivel foglalkoznak, majd biológia következik, a többi között a hormonális szabályozásról is szó lesz. A fizikaóra tananyaga a folyadékok mechanikája, a hidrosztatika, a hidrodinamika, a hidrosztatikai nyomás értelmezése, Arkhimédész törvénye, az úszás, a lebegés és az elmerülés lesz.

Történelemből pedig bemutatják a nyugati szerzetesség kialakulását, a szerzetesi mozgalom megújításának okait és az újonnan alakult szerzetesrendek tevékenységeit, hatásait.

A 20:25-kor kezdődő Netorika című műsor a távoktatás és az online kommunikáció területeire kalauzolja az érdeklődőket. A hétfői epizódból megtudhatjuk, hogy „milyen öltözékben és milyen illusztrációs eszközökkel érdemes előadni a távoktatás során”.

A Mindenki Akadémiája éjféltől lesz látható, hétfőn Aczél Petra nyelvész, kommunikációkutató, egyetemi tanár tart előadást Beszélni tényleg nehéz? címmel. Az adást kedden reggel 7.30-tól megismétlik.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: 123rf
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!