A Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tart Z. Ákosnál

Újabb koronavírusról cikkező álhír-oldalt kapcsolt le a rendőrség

A Nemzeti Nyomozó Iroda már négy nyomozást folytat koronavírusról álhíreket terjesztő személyek ellen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztályának nyomozói azonosították majd március 11-én elfogták a 32 éves Z. Ákost, aki a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatban tett közzé valótlan állításokat az online térben – írja a rendőrség honlapja, a police.hu.

A gyanúsított által készített álhírekre is jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében.

A rendőrség kutatást tartott a férfi otthonában, ahol informatikai eszközöket foglaltak le. A KR NNI munkatársai közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a szabadlábon védekező Z. Ákost.

Folyamatos az ellenőrzés

A KR NNI az új koronavírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat. Már négy nyomozást folytat közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az egyik nagyobb elfogási akciójukról a Media1 is beszámolt februárban.

A nyomozások olyan internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, azok íróira és terjesztőire irányulnak, melyek az új koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan állításokat tartalmaznak.

Borító: A Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tart Z. Ákosnál. Forrás: Rendőrség
Szóljon hozzá!