Mészáror Lőrinc nyilatkozik az ATV-nek

Indulatosan elzavart egy újságírónőt az állammal üzletelő Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester

A HVG jogásza szerint a nemzetközi hírű dollármilliárdossá vált egykori felcsúti gázszerelő és ex-polgármester valótlanságra hivatkozott, amikor azt mondta, ő csak egy egyszerű állampolgár és nem közszereplő, majd meglehetősen indulatosan azonnali távolodásra szólította fel a hvg.hu újságíróját.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mészáros Lőrinc, Magyarország 2. leggazdagabb embere, Orbán Viktor miniszterelnök közeli felcsúti barátja, aki vagyonát jelentős állami közbeszerzések útján szerezte, ma a Fehova vadászati kiállítást látogatta meg. A kiállításon Oroszi Babett, a hvg.hu munkatársa kérdéseket próbált intézni Mészároshoz. Az újságíró szerette volna megtudni, hogy mekkora összegért adja el a vállalkozó az államnak a tulajdonában lévő veszteséges Mátrai Erőművet.

A dollármilliárdos azonban meglehetősen indulatossá vált az oknyomozó újságíró láttán.

A hvg.hu közzétette a hangfelvételt, amelyet az újságíró készített az „interjúról”, ahol a következő beszélgetés hangzott el:

hvg.hu: Jó napot kívánok, elnézést a zavarásért, a HVG újságírója vagyok.

Mészáros Lőrinc: Tudom.

hvg.hu: Egy kérdést megenged? A Mátrai Erőmű kapcsán.

M. L.: Nem engedek meg kérdést, mert én a Fehován vagyok, jó? Ne zavarjanak, legyenek szívesek. Nem vagyok közszereplő, úgyhogy ha lehet, akkor egy kicsit távolodjon el tőlem, jó?

hvg.hu: A Mátrai Erőmű kapcsán…

M. L.: De még egyszer, távolodjon el tőlem, jó? Azonnal távolodjon el!

hvg.hu: Akkor nem lehet a vételárat esetleg?

M. L.: Mondom, távolodjon már el tőlem! Hát kicsoda maga, hogy engem zaklat?

hvg.hu: Én egy újságíró vagyok.

M. L.: Én meg egy polgár vagyok, nem közszereplő, nagyon kérem, hogy fáradjon el.

Oroszi Babett volt az az újságíró, aki (még az Átlátszó munkatársaként) feltárta, hogy Mészáros nevéhez már több mint 400 cég köthető Magyarországon.

A HVG ügyvédje szerint Mészáros közszereplő

Nehéz-Posony Márton, a HVG ügyvédje az eset után írt egy cikket a hvg.hu-ra, ami alapján Mészáros nem mondott igazat, ő ugyanis nagyon is közszereplő.
„Aki olyan cégeket irányít akár közvetlenül, akár közvetve, amely egészen varázslatos módon sorra nyeri a közbeszerzési pályázatokat, ezáltal az állami vagyon, tehát mindannyiunk pénzének haszonélvezője, az közügyekben vesz részt, tehát természetesen közszereplő. Különösen, ha egy veszteséges üzletből az állam jótékonysága révén száll ki. Pláne, ha saját maga nyilatkozza, hogy meggazdagodásában szerepe volt a miniszterelnökkel ápolt kapcsolatának” – írta a jogász.
Nehéz-Posony Márton szerint Mészáros közszereplőként köteles lenne tűrni a sajtó érdeklődését. Ha pedig úriember lenne, nemcsak tűrte volna, de válaszolt is volna, különösen, ha nincs szégyenkeznivalója.

Az egyik nagyágyúnak összejött, hogy ne tekintsék közszereplőnek, a másiknak nem

A kormányhoz közeli üzletemberek közül többen is bírósághoz fordultak az elmúlt években azzal, hogy ők nem számítanak közszereplőnek, ami azért fontos,

mert ha valaki nem közszereplőnek, azaz magánszemélynek számít Magyarországon, akkor a beleegyezése nélkül nem közölhetnek róla a médiában személyes adatokat és bármiféle képi vagy videós felvételt.

Magyarországon nincsen olyan jogszabály, ami egyértelműen megszabná, hogy ki számít közszereplőnek, ezért sokszor a bíróságok ítéletéből derül ki, hogy ki számít közszereplőnek és ki nem.

Az egyik leghíresebb ilyen eset Habony Árpád, miniszterelnöki tanácsadóé, akivel kapcsolatban nemrég az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy közszereplő.

Tiborcz István, Orbán Viktor veje, aki mióta házassága révén bekerült  a miniszterelnök családjába, és tetemes vagyonra tett szert, sőt egy idő után bekerült a leggazdagabb vállalkozók top100-as listájára, a Kúria tavaly májusi döntése alapján nem számít közszereplőnek, így sikerrel perelte korábban a 444-et.

Borító: Mészáros Lőrinc nyilatkozik az ATV-nek korábban. Fotó: YouTube

Szóljon hozzá!